Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
MASTER - специалист
tretre написа:
Снимай радиатора, стига сте писали глупости!
Бре че самочуствие извади, хайде като смяташ че пиша глупости, обясни значението на видовете радиатори в тази ситуация.

Наистина е жалко, че в форума няма технология,която да отсява наистина полезните мнения и съвети от безумията с които се пълни форума.
Raq - помощник
Ето го радиатора http://media.snimka.bg/9960/026176352.jpg?r=0
Какво е значението му наистина?
MASTER - специалист
Никакво

Единственото разумно нещо което ми идва на ум, е че ако има широк перваз, или е в ниша - това затруднява естествената конвекция. Ида речем конденза би се появил една идея по рано.

Но всъщност това кога точно се появява конденза не е от голямо значение - притеснителното е влагата.

Спомням си че някакъв друг "капацитет" беше писал из форума, че изобщо не му пука колко му е влажноста в стаята - само да нямало капки по прозореца :-D

Ако това е целта - една печка духалка на перваза ще реши перфектно проблема :-D

А иначе аз предлагам да опитате за известен период да проветрявате маниашки - примерно 20 дни да се проветрява по 4-5 пъти на ден - интензивно, чрез течение за по 15 минути. Примерно - преди лягане, веднага след ставане, на обед, късния следобед. Би трябвало тогава да се усети разлика - ако се подобрят нещата вече ще е ясно че проблема е в северната стена и режима на използване на стаята.

Влага се мери в влагомер - има на пазара всякакви варианти, и дигитални, и аналогови :) на цени около 15 лв - за домашно ползване са перфектни

Изображение
Изображение

Идеята за топлоизолация не е лоша - ако се изпълни добре ще повиши комфорта и ще намали разходите, но с нищо няма да помогне за намаляване на конденза по стъклата
tarlyo - специалист
Аз си мисля, дали някой майстор не е махнал монтажната пяна при измазването? И след като е правена вътрешна изолация, каква е тя - вата с картон, XPS или EPS? и по-важно - дали е обърнат прозореца с нея? Като гледам колко е застъпен профила, ми се струва, че е обърнат, ама чукни и виж дали бие "на кухо".
tretre - специалист
Има няколко основни случая на влага.
Най-често има такава когато водата вътре в къщата е много и няма как да излезе. При ново строителство, ремонт и т.н.
Другата често срещана причина е когато в някое помещение има топлина, но тя не е достатъчна да затопли прозореца до температура по-висока от 1-2 градуса целзий. Така топлият въздух от стаята, достигайки студеното стъкло променя агрегатното си състояние и се втечняват водните пари в него.
Този ефект се наблюдава и в автомобилите през зимата.
То за това правят дограмите 2,3,5 камерни, за да се изведе температурата на замръзване извън помещенията!

Конкретно за тази стая има предпоставки за образуване на влага:
1.Скоро е правен ремонт и ако лятото не се е проветрявала - още не е изсъхнала.
2.Прозореца е залепен на тавана - без коментар!
3.Радиатора ми се вижда малък и разстоянието до прозореца е голямо!

Тези неща далеч не са заключение. За да се направи такова трябва още снимки!!!
Но все пак да попитам, да не е сутерен това или изба?
fox_vt - майстор
Като видя радиатора нещо се изпари самочувствието :lol: .При мен конденз се получава ако влажноста е над 35-40% имам влагомер и оВлажнител и редовно използваме сушилка за дрехи в стаята.И да с климатик съм да поясня щото няма значение дали радиатор дали духалка кюмбе или книжката от камасутра ще ползваш да стоплиш стаята конденза е от влагата.Та да си дойдем на въпроса та моята диагноза е че или има пукнатини на мазилката до прозореца или най вероятно щом доста време не е бил подмазан да е влизало влага в стената и сега след подмазването да избива навътре.Дограмата имаш ли инфо дали е слагано пяна?
Raq - помощник
Много ви благодаря за отговорите! Ще пробвам всичко, което сте писали.

Това не е сутерен, а 4-ти етаж в ЕПК блок. Ремонт е правен преди 1 година и няколко месеца. Не е скоро. Цяло лято е било проветрявано.
Вътрешната изолация е гипсокартон и вата. Там, където е мокро, е обърнато с гипсокартон.
Прозорецът е залепен за тавана. Това е някаква комунистическа приумица.
Чудя се да не би да има фуга отвън между двата панела и от там да се спуска вода. Дограмата е трикамерна, слагана е пяна.
Радиаторът не е малък за размерите на стаята. Первазът на прозореца е широк повече от 1 педя и може би наистина се образува нещо като ниша. Радиаторът се пада наистина по-надолу. В другите стаи первазите са много по-тесни и радиаторите са по-близо до тях.
velsi - Почетен майстор
И никакъв радиатор да няма, не е нормално стените да са мокри, още повече пък по този начин. Ако количеството влага в стаята е наистина много голямо ми се струва по-логично количеството конденз по стъклопакета да е по-голямо. При мене например на прозореца в кухнята се е случвало стъклопакетът да се покрие с конденз до горе, ако нещо ври на котлона. По стените обаче няма нищо. А изолация няма нито външна, нито вътрешна. И стаята е севрна. След проветряване всичко изчезва. Според мене става въпрос за проникваща по някакъв начин вода от вън. Не е лошо хубаво да се огледа каква е ситуацията от външната страна. Може да пробваш и номера с дръжката: затваряш прозореца, но оставяш дръжата завъртяна на 45 градуса. Така в стаята не духа, въздухът не изтива, но се получава обмен, достатъчен, че да излиза влагата. Пробвай и сподели какво се случва.
MASTER - специалист
velsi Не си съвсем прав ;) Точно мокрото "по този начин" е доста издайническо (имам предвид последващите снимки в темата)

След всички доизяснения, съм склонен в много голяма степен да изключа възможност да влиза вода от фуги

Ако влизаше вода - то мокрото петно в долната част на прозореца щеше да е много, ама много по голямо от от мокрото в горната част (природно явление - гравитация се казва) Освен това, ако влизаше вода отвън на вътре - за да избие вода отвътре - щом е обръщано с гипскартон - картона вече щеше да е доста сериозно раздут и разкашкан(защо ще е така предполагам няма смисъл точно теб да те убеждавам)

Според мен наличието на конденз, който мокри страницата (обръщането) е съвсем обяснимо - когато са изпълнявали гипскартона стената е на шендер и вата, а обръщането е просто залепено отстрани. Защото просто е нямало място за вати- възможно най стандартна грешка ( можело е да се обърне с EPS)

И точно тогава детайла с това обръщане е най сериозния термомост в стаята, особенно ако става дума за кадърни стъклопакти поне с нискоемисионно стъкло, дори и с най обикновени стъкла този участък е много сериозен конкурент, особенно и ако прозореца е монтиран леко по навън.

Между другото - от темата и аз научих нещо много полезно - по снимка може да се определи дали радиатор е подходящ за стая, а която не се знае нищо - ни обем, ни квадратура, ни с каква температура на агента работи.
Да беше к*р да го видиш на снимка и да си мечтаеш дали ще ти доде голем,дали дали ще ще ти е по мярка или ще ти хлопа - как да е, ама радиатор :?
Последна промяна от MASTER на пон яну 23, 2012 11:44 pm, променено общо 1 път.
tretre - специалист
Може да подлизва от покрива.
Между другото радиатора е 2060W. Ако е к*р ще ти пасне!

Тема "Влага покрай дограмата на прозореца" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: