Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
MASTER - специалист
И как му позна мощността,като на снимката дори не се вижда височината му :?

И как прецени че е малък, без изобщо да е ставало дума колко точно е голяма стаята. #-o
tretre - специалист
измислих си го...
Някой няма ли да снима този радиатор накрая!
tretre - специалист
Между другото е широк 600мм
ако е висок 600 мощноста е 1450W
ако е 500 мощноста е 1210W

При височина 2600 на ЕПК и коефициен Х=70
1450W са достатъчни за 7.97 м.кв.
1210W са достатъчни за 6.65 м.кв.
MASTER - специалист
Много склонен съм да се съглася, че е 60см, предвид някои пропорции от снимката.

Обаче мнението ти, че е правилно да се вдигне тепературата за да изчезне кондензата е много, ама много заблуждаващо и подвеждащо.

Да - с вдигане на температурата се увеличава възможноста на въздуха да поема влага в него.

Само че влагата не изчвзва ( нищо в природата не се губи), а си седи в въздуха в обитаваната стая, и ще кондензира когато рзликите в температурата вън вътре се увеличат.

Всъщност за по ясно приемете, че влагата е разтвор на вода в въздуха.
Спомнете си опитите с разтвори от прогимназията. Добавя се сол във определно количество вода, до един момент солта се разтваря, след това разтвора става наситен и солта спира да се разтваря. Ако нагреем водата, неразтворената сол ще се разтвори, и ще можем да добавяме още сол,която ще се разтвори. Пак идва един момент с наситване на разтвора, и за да се разтвори солта трябва да повишим още температурата. Ако останем водата да истине,ще видим че на дъното солта почва да се утаява,все повече и повече, и всичката принудително разтворена от повишаването на температурата сол ще се утаи на дъното. През цялото време,когато сте разтваряли солта, вие сте били напълно убедени, че всичката насипана сол дали разтворена,дали не си е вътре а не е изчезнала, нали :)
А разтварянето на по голямо количество сол може да стане ако се повиши температурата на разтвора, или ако се налее допълнително количество вода.

Същото нещо се случва и с влагата в въздуха - кондензира когато температурата стане по ниска. Топлият въздух поема много повече влага от студения, колкото по топъл става,толкова повече влага може да поеме, убедихте се,че е природно явление, нали :-D

Начина да се намали влагата в помещението, е като се намали концентрацията на разтвора - тоест добави се още количество въздух. Къде въздуха е с по малка влажност от този в стаята - естествено навън. Значи метода е проветряване.

По принцип обитаване на стая с повишена влажност е вредно за човек, независимо дали тази влага кондензира,или си стои в въздуха. Затова открай време е прието помещенията да се проветряват.

как зверски ме мързеше да пиша всичко това, но хайде да съм докрай полезен ще систематизирам и най обичайните източници на повишаване на влага в помещенията

Основно влаата се появав по два начина- отделяне на вода и създаването и чрез химическа реакция

източници на влага чрез отделяне на вода
- строителна влага - вкараната в строителните разтвори осигурява доста дълъг период на подхранване с влага на помещението.
- сушене на дрехи в затворени помещения - за да исъхнат дрехите- водата трябва да отиде в въздуха - нищо в природата не се губи ;)
- варене, готвене - пак се изпарява вода

източници на влага чрез химични реакции

- отопление с открит огън - печки на дърва,нафта, пропан бутан и подобни
- наличие на живи цветя и растения в помещението - фотосинтеза май се наричаше техния метод за поддържане в живо
- наличие на хора - дишането

Всички тези процеси имат един много прост принцип - въглеродния двуокис става въглероден окис и свободната молекула кислород се свързва с водород за да се образува устойчиво съединение - Н2 0

П.С.

И още нещо се сетих да допълня - когато разтваряте нещо - бъркате с бъркалка, за да се хомогенизира по бързо сместа. Пак примера с солта - ако разбъркате солта се разтваря много по бързо,ако само я сипете в водата.

Същото нещо става когато в стаята има клматик, или вентилаторна печка - те размешват въздуха и влагата по бързо се усвоява, като кондензирането става по трудно. Обаче влагата продължава да ви е в стаята не се е изгубила.
tretre - специалист
Ти си някакъв дървен филосов и е безпочвен спорът с теб.
Понеже не ми се пише потърсих мнение близко до моето /то се оказа че повечето са такива/, и ето!
http://www.google.bg/search?client=oper ... 80&bih=914
MASTER - специалист
Да, не съм привърженик на споровете, и не влизам в такива.

Пиша само за неща, за които съм абсолютно сигурен практически.

Погледнах си ръцете - нямам мазоли по върховете на пръстите, а малко по надолу,
И изобщо не приличат на ръце на философ :-D

Направих си труда да поразцъкам линковете, очаквах да видя снимки на радиатори, които гонят конденза.
Или най малкото да прочета нещо, което противоречи на това което съм написал по горе.

Пък то какво излезе - Същото каквото съм написал по горе :-D Същите съвети. Явно дървените философи са плъзнали из целия интернет. :prayer:

И една много полезна графика излезе, май е дело на друг дървен философ, подвизаващ се като модератор в този форум :-D
tretre - специалист
Защо конденза се появява най често при дограмата?
Защо като извадиш бутилка водка от фризера се изпотява?
Защо радиаторите се поставят под прозорците?
Трябва ли някой да е донор на фирма за влагоуловители и консумативите им за да живее без конденз?
Или да купува безмислени влагомери и да проветрява 4 пъти на ден?

Май се опитвате да излекувате симптомите а не болеста.
8180 - майстор
Master,
Сериозно си се постарал да изложиш на разбираем език съществото.
Почти на 100% подкрепям изложеното, но бих си позволил 2 леки корекции за пълнота (според мен).
MASTER написа:
Обаче мнението ти, че е правилно да се вдигне тепературата за да изчезне кондензата е много, ама много заблуждаващо и подвеждащо.
В развихрилия се спор, вероятно горното е съвсем на место, но би било коректно да се спомене, че общото и трайно повишаване на температурата в помещението в НЯКАКВА (по-малка) степен повишава температурите на всичко, включително на външните стени и прозорци. ПОНЯКОГА това е достатъчно за да се намали (или спре) конденза там, макар да не е по-добър, евтин и здравословен способ в сравнение с другите изложени. Разполагането на отоплението под прозореца също има положително въздействие.
MASTER написа:
- отопление с открит огън - печки на дърва,нафта, пропан бутан и подобни
За първите от изброените не съм много съгласен - те, по характера на своето действие, имат свойството да проветряват помещението през комина.
Тези, откритите отоплителни на пропан-бутан, както и готварските такива гарантирано вдигат влажността.

tretre,
От радиатори и норми за отопление лично не разбирам, но бих помолил да "успокоиш малко топката".
По-добре, по-полезно и според Правилата е да се допълвате със знанията си, вместо да се заяждате.
Raq - помощник
Виждам, че голям спор се е разразил около радиатора. Измерих го-дебелината му е 9мм, височина и ширина е 60х60см.
Стаята е макс десетина квадрата.
tretre - специалист
Добре отговорете по темата!
Какво да се направи с конденза?
Ще проветряваме ли , или ще купуваме влагомери?
Или ще забраниме да дишат в стаята?
То за готвене вече и дума не може да става!

Това прилича на лекарски форум, без нито един доктор...и с много трупове!

Тема "Влага покрай дограмата на прозореца" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: