• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lux_e_on - специалист
Прекарай ги през бокса,кухненските шкафове имат декоративна лайсна върху краката,махаш я и прекарваш тръбите отдолу под тях.
Аз-1 - напреднал
Хрумна ми друга идея и искам да видя дали ще я одобрите.Поставям камината-печка на поз. 3 след като съм избил отвор за тръбите(кюнците) на стената между хола и спалнята.Оттам чрез тръби дълги 3м. отвеждам дима в комина на спалнята.Тръбите дълги 3м. мисля,че доста ще топлоотдават в спалнята и радиатор 1,5кв. сигурно ще е достатъчен според мен.В ъгъла ,зад вратата на хола поставям в кутия колекторите и раздлям отоплителната инсталация на 3 кръга:1-вия за лирата и бойлера,2-рия за радиатора на хола и 3-тия за радиаторите в детската и спалнята.Разширителния съд свързан непосредствено след ризата на топлата вода(разстоянието от свръзката до РС в банята е около 5м.)Помпата на студената вода.Какви да бъдат тръбите и размерите им от печката до колекторите?Другият въпрос е при тези киловати заедно с лира и бойлер,каква да бъде мощността на водната риза на печката за да работи системата най-ефективно?Остава да ми помогнете с навързването на помпа,кранове,авт.обезвъздушители,предпазни клапани,общо взето всичко за да се допълни инсталацията по веригата , да се обезопаси и да сработи нормално.Предварително Ви благодаря за отговорите и идеите!

Извинявам се за нескпосаното допълнение върху чертежа ,но нямам друга програма!
Изображение
lux_e_on - специалист
Това с кюнците е добра идея,но вариянта с кутията до камината не.Ако я сложиш толкова близо ще стопиш тръбите.Или в спалнята или в антрето на стеничката до вратата на спалнята откъм банята.Радиаторите:хол-3600W,детска-1500W,спалня-1500W,баня-лира 450W,бойлер с серпентина-3000W(зависи от бойлера),общо10050W.Водната риза трябва да е около 15000W-реално ще е около 12000W,а разликата до 10050W ще ти е запас.Тръбите до колекторите Ф22 медни или 1``поцинковани.Имаш няколко вариянта за захранване на радиаторите.Пускаш Ф20 по стената на спалнята,минаваш в детската,захранваш с Ф16(може и да не е на кръст)и продължаваш към хола със същото Ф20 и захранваш задължително на кръст.втората линия е Ф16,разклоняваш я за лирата и след това продължаваш към радиатора в спалнята.третата линия е бойлера-Ф20.Ако те устройва като вариянт ще продължа с подробностите и частите които ще ти трябват.
Аз-1 - напреднал
За това ли става въпрос?Изображение

Не може ли да се намалият киловатите на радиатора в хола(там все пак ще е печката-камина),а да се увеличат в детската?Една печка-камина(да речем Прити) с водна риза 10кв. + 4 отдаваща няма ли да свърши работа за тези kW-ти?На Прити не е ли реална мощноста на водната риза?Да речем хол-2,5кв.,детска-2кв.,спалня-1,5кв.,лира-0.5кв.,бойлер-3кв. или общо 9.5кв.Бойлера нали за около 30-40мин. дърпа киловатите и после не консумира такава мощност ?Разширителния съд на точното място ли е?Очаквам по -нататъшни разяснение по "проекта" O:) .
lux_e_on - специалист
Отдаваната мощност не е това което си мислиш от означенията на камината,това дето пише 8+4 е 8kW риза+4kWгоривна камера.Не е въпроса в марката на камината,мощността и е реална,само дето трябва да гориш коксови въглища за да е такава.Намалявай радиатора в хола щом искаш.Но кутията не я мислех там.Съответно тръбите също.Идеята беше кутията да е на стената на спалнята-ако искаш в антрето,ако пък не в спалнята-до вратата на банята,после ще ти кажа как да минат тръбите.
Аз-1 - напреднал
За това ли иде реч?Дано пак да не съм оплескал нещо.
Изображение
Transporterr - специалист
идеята долу-горе е приемлива за тези кюнци, но имай в предвид че ще се задръстват дори и наклон да им сложиш. все пак това е уред за постоянно отопление, а не за инцидентно ползване и се предполага да гори дори и въглища. освеб това ако ползваш кюнци за печка, неминуемо ще мирише в спалнята. по добре гъвкав димоотовод, който освен че ще е цял, има и по голяма площ от обикновения кюнец :wink:
lux_e_on - специалист
В общи линии това е.
Аз-1 - напреднал
Относно кюнците не ме притеснява,че ще се задръстват.Съседът е с "турско" чудо с 5 хоризонтални тръби,вертикално с лира и 1,5 тръба на същия комин и ги чисти от сезон на сезон(гори основно въглища донбас).Коминът дърпа перфектно и малко отгоре O:) .Може да помисля да ги скрия в кутия с гипсокартон и на кутията да има решетки.
Ще ми дадете ли съвети къде и какви фитинги,кранове,предп.клапани,обезвъздушители и т.н. да слагам по инсталацията?
Да се пробвам по ред на номерата:
1-камина изходяща(топла):тетка на нея авт.обезвъздушител,тръба,на тръбата тройник за РС,термометър,термо реле свързано с помпата и UPS-а,колектор(слага ли се и там обезвъздушител?) с кранчета за затваряне на кръговете,оттам кръга за бойлера и-кран преди него.
Кръга от колектора за радиаторите:преди радиатора кран,авт.обезвъздушител.

2-камина входяща(студена):от радиатора към камината:долу сп.кран,тръба,колектор,ППР тръба ф25 или ф22 медна,кран,филтър,помпа,кран и кран за пълнене и изпускане на инсталацията.
Кранове и на изхода и входа на бйлера.
Да напомня,че системата е отворена.Ако има нещо за допълнение моля Ви се да го допълните ,защото още съм бос в тези неща,а пък ми е интересно как стават.Последно с камина 10+4квт. ще стане ли инсталацията?
Transporterr - специалист
обезвъъздушител на серпентината на бойлера може да добавиш смело, все пак е нависоко или не?
на радиаторите си сложи ръчни или секретни обезвъздушители, няма смисъл да се набутваш също.
като ти гледам площите и съвсем на ангро, само при идеално изолирано жилище с идеални дограми ще "стане" и пак си на ръба даже 2 пръста под него :)

както в доста теми наоколо се спомена 10 киловата максималната мощност на водната риза при яко зареждане и сухи дърва !
Последна промяна от Transporterr на ср яну 25, 2012 6:01 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Моля за съвет относно парна инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: