• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
sas_88 - напреднал
MASTER написа:
Не, шпакловай с някаква циментова смес и мрежа ГК, и после мажи хидроизолацията първо на пода, и след това нагоре по ГК

И внимателмо с лентата по завоите на ъглите ( има и готови елемнти - ъгъл за лента )
Значи ако правилно съм те разбрал следва да е така,

1-лепя лепенката
2-шпакловам с теракол+мрежа цялата баня
3-мажа хидроизолация
4-лепя плочки
:)

Или първо шпакловам и после лепенка?
jekasus - майстор
Първо шпакловаш, като мрежата не трябва да я прекъсваш на ъглите, а и да застъпи на замазката.
sashonikolov - специалист
Ще използвам темата на колегата за да не пускам нова.
Понеже аз съм на същото дередже но реших плочките да са до тавана на банята,искам да попитам задължително ли е да шпакловам ГК с теракол и мрежа и ако да защо?
Идеята ми беше да мина ГК с грунд и след това с хидро изолацията(спрял съм се на Теразид)и от горе вече с флекс теракол да лепя плочките.
Предвидена е вентилация за банята има и прозорец и вентилатор е предвиден.Банята съм я замислил да е от две части.Условно казано суха и мокра част,като съм направил едно прагче около 6 см височина,което ще бъде облечено в плочки и отгоре мисля да има параван за душ с една статична част и една плъзгаща.По този начин водата да се изтича само през единия сифон.
Другият ми въпрос е за тавана.Понеже и той съответно е от ГК и има 5 отвора за лунички.
Та първото питане за тавана е дали целия да го шпакловам или само фугата и винтчетата?
И втория въпрос за тавана е какво да е финалното покритие?Четох за водо устойчива боя на Dyo ако не се лъжа а в Баумакс ми предлагаха някаква но не и запомних името но уж била най-най....
В момента си правя експеримент с ГК и шпакловката.Едно парче от картона го намазах с шпакловъана смес,изчаках го да изсъхне малко повече от 24 часа и от там на татаъка вече 2 седмица това парче се намира на 100% потопено в една кофичка с вода.
Шпакловката не се лигави,не пуска като я разтъркам с ръка.ГК си е цял не се рони и не пуска....в общи линии съм доволен от материалите
chapara - майстор
sashonikolov написа:
Ще използвам темата на колегата за да не пускам нова.
Понеже аз съм на същото дередже но реших плочките да са до тавана на банята,искам да попитам задължително ли е да шпакловам ГК с теракол и мрежа и ако да защо?
Идеята ми беше да мина ГК с грунд и след това с хидро изолацията(спрял съм се на Теразид)и от горе вече с флекс теракол да лепя плочките.
Предвидена е вентилация за банята има и прозорец и вентилатор е предвиден.Банята съм я замислил да е от две части.Условно казано суха и мокра част,като съм направил едно прагче около 6 см височина,което ще бъде облечено в плочки и отгоре мисля да има параван за душ с една статична част и една плъзгаща.По този начин водата да се изтича само през единия сифон.
Другият ми въпрос е за тавана.Понеже и той съответно е от ГК и има 5 отвора за лунички.
Та първото питане за тавана е дали целия да го шпакловам или само фугата и винтчетата?
И втория въпрос за тавана е какво да е финалното покритие?Четох за водо устойчива боя на Dyo ако не се лъжа а в Баумакс ми предлагаха някаква но не и запомних името но уж била най-най....
В момента си правя експеримент с ГК и шпакловката.Едно парче от картона го намазах с шпакловъана смес,изчаках го да изсъхне малко повече от 24 часа и от там на татаъка вече 2 седмица това парче се намира на 100% потопено в една кофичка с вода.
Шпакловката не се лигави,не пуска като я разтъркам с ръка.ГК си е цял не се рони и не пуска....в общи линии съм доволен от материалите
Когато питаш ,значи имаш неясни неща , а не зпочваш с:"Ама аз си мисля"-защото е почти на 100% сигурно , че ще го направиш както си мислиш, а после ще си биеш главата в стената.До някъде това с мрежата си е моя приумица доказала се във времето, може да се върнеш години назад във Форума.Затяга се картона,ъглите и снадките.Ако има компрометирана плоча при лепенето ,то мрежата я държи.При евентуален кърпеж , след къртене ,няма да се разхлопа цялата стена, или за двойна застраховка.После за тройна застраховка -хидрото.
Тавана целия се шпаклова, за уеднаквяванена.....цвят, водо и паропропускливост и се финализира според мен най-добре с минерална мазилка, която във времето можеш да миеш с пароструйка.
MASTER - специалист
Не, не е задължително, но е силно желателно и спестява ЕВЕНТУАЛНИ бъдещи проблеми

Мрежата всъщност разпределя как да го кажа - носимоста по правилно върху цялата равнина, и линейните разширения.

Обикновенно за една баня мрежата струва 7-8 лв, толкова струва и някаква непрентециозна торба суха циментова смес. Така че финансово тази операция не товари бюджета за да се пропуска.

sas_88, като гледам как питаш да взема да ти кажа и как се шпаклова с мрежа, е да стане фал.

Първо си разкрояваш мрежата на парчета по дължина, като отпускаш по някой сантиметър.
После мажеш стената с материала за шпакловка с гребен 8 мица, залепяш мрежата върху материала и с гладката страна гребена обираш отгоре. Целта е мрежата да остане вътре в материала, и дбелината му да е около 3 мм.
Следващата ивица мрежа застъпва върху предната около 10 см, не я прекъсваш на ъглите както каза jekasus а я прегъваш.
Постарай се да свършиш цялата операция наведнъж, за да не се налага да пишем как се прекъсва шпакловка с мрежа. :wink:

За колегите, които работят тази операция с гладка маламашка - да и аз слагам мрежа с маламашката, обаче правилния начин е с гребен, и затова го описвам така. :-D

chapara, изобщо не е твоя приумица, има много резон в замрежването
Не си присвоявай откритието на топлата вода [-X :-D :-D :-D

Тавана е правилно да се шпаклова целия, но масово се шпакловат само фугите.
toni_g79 - специалист
Да питам плочкаджийте тук няма ли такива цементени плоскости ? http://en.wikipedia.org/wiki/Cement_board ,http://www.youtube.com/watch?v=hEKm7P5vK-8 икономисва всичкото шпакловане :?
MASTER - специалист
Разбира се че има, обаче първо идват скъпички за нашего брата клиента, и второ са малко по неприятни за работа на нашего брата майстора, и те така се правят бани с зелен картон.

Па и тези плоскости технологично се фугират с една още по скъпа паста - така че работата става кауза пердута.
Последна промяна от MASTER на вт яну 24, 2012 5:32 pm, променено общо 1 път.
sashonikolov - специалист
chapara написа:
Когато питаш ,значи имаш неясни неща , а не зпочваш с:"Ама аз си мисля"-защото е почти на 100% сигурно , че ще го направиш както си мислиш, а после ще си биеш главата в стената.До някъде това с мрежата си е моя приумица доказала се във времето, може да се върнеш години назад във Форума.Затяга се картона,ъглите и снадките.Ако има компрометирана плоча при лепенето ,то мрежата я държи.При евентуален кърпеж , след къртене ,няма да се разхлопа цялата стена, или за двойна застраховка.После за тройна застраховка -хидрото.
Тавана целия се шпаклова, за уеднаквяванена.....цвят, водо и паропропускливост и се финализира според мен най-добре с минерална мазилка, която във времето можеш да миеш с пароструйка.
Колега,аз питам наистина защото имам неясни неща ДА така е!НО това,че казвам какво мисля и как ми е минало през главата да го направя не означава,че ще бъде така.Точно по тази причина пуснах запитването за да видя дали съм на прав път и ако несъм то да поправя грешката преди да е започнала да се случва.
Благодаря за компетентното мнение.Ако беше почти сигурно,че ще го направя както съм го мислел нямаше изобщо да питам за тези неща.
Несъм специалист в тази област но в каквото и начинание да се хвана предпочитам да го правя така както трябва да се направи.Иначе по-добре да не го правя.Среден вариант няма.
Благодаря още веднъж на всички за съветите и повярвайте ми когато съм убеден,че съветите са правилни,те ще бъдат изпълнени :)
chapara - майстор
MASTER написа:

chapara, изобщо не е твоя приумица, има много резон в замрежването
Не си присвоявай откритието на топлата вода [-X :-D :-D :-D

Би ли ми посочил, официален писмен матерял, където се описва тази процедура? :roll: Нищо не си присвоявам, а съм го давал като вариант на нуждаещите се от съвет, защото така е изпълнявано от мен от както е излезнал картона и мрежата.А преди това съм замрежвал гипсови блокчета, като между другото , мрежосвам и "Итонг" и добре почистен панел след грундиране.Единствено не- мазилката. :lol: :-D
jekasus - майстор
Зелен картон с мрежа е БГ вариант на аквапанела - и е евтино, и е здраво. :lol:
Чапар, ако патентоваш - ще се съдим :-D :-D :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Въпрос за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: