• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dangelov - напреднал
Относно мотори и принтери, копирни машини. Най-подходящите мотори съм срещал в ADF-а на марката XEROX, при по-високия клас копири. ADF/Automatic Document Feeder/. Обикновено са NEMA23. Това е устройството, което подава автоматично оригиналите. Мисля, че и във финишерите имаше такива мотори/това е устройство, намиращо се отстрани на машината и в него се подреждат направените копия/. При TOSHIBA не са стъпкови мотори, а DC с енкодер/ метален диск с дупки/. Самите машини се задвижват с друг тип мотори, които не са подходящи за нашите цели. Такива са и моторите на лазерните принтери. Не съм сигурен какви са моторите в ADF-а на Konika Minolta. Утре, ако остане време, ще отворим един да го погледнем и ще пиша. Говоря за машини А3 и над 20 копия в минута. Скоро разглобихме една цветна Минолта, ама нищо подходящо не излезе от нея. Единствено по матричните принтери са по-често срещани подходящи мотори. Мина ми през ръцете/сервиза/ един Fujitcu DL3800, мотора беше много хубав, ама го оправихме и си го върнахме на клиента. По-старите матричарки са с по-мощни мотори.
STEPER - специалист
dangelov написа:
При TOSHIBA не са стъпкови мотори, а DC с енкодер/ метален диск с дупки/. Самите машини се задвижват с друг тип мотори, които не са подходящи за нашите цели. .
Здравей dangelov,
Аз се интересувам от такива DC мотори с енкодери.Имате ли нещо под ръка за да купя един който ми е необходим за тестове.?
Имам направен драйвер за серво двигатели,който искам да пробвам.
А с какъв тип мотори се задвижват тези TOSHIBA?
Поздрави
MrMurdjo - майстор
dobrev написа:
За лаици като мен би ли драснал схемата на генератор с 555 за тестване на драйвер [-o<
Аз това го правих "на ум" и нямам готова схема, но ще гледам да "драсна" една :)
Последна промяна от MrMurdjo на вт яну 24, 2012 9:39 pm, променено общо 2 пъти.
PhD - специалист
Като че ли MrMurjo е прав - cnc в нашенските книги се съкращава като цпу :)
Един въпрос към Velsi - каква максимална скорост си постигнал с въпросните двигатели, които каза че наподобяват пловдивските(0,72Nm и 12V)?
dobrev - специалист
MrMurdjo написа:
dobrev написа:
За лаици като мен би ли драснал схемата на генератор с 555 за тестване на драйвер [-o<
Аз това го правих "на ум" и нямам готова схема, но ще гледам да "драсна" една :)
Благодаря предварително, че днес с една измислена схема и един драйвер на sirius SMBP2A5/FIX не можах да накарам един стъпков двигател 60BYGH301B да тръгне. Направо се изнервих :x !
MrMurdjo - майстор
STEPER написа:
Здравей dangelov,
Аз се интересувам от такива DC мотори с енкодери.Имате ли нещо под ръка за да купя един който ми е необходим за тестове.?
Поздрави
Моторите са безчеткови правотокови с последователно възбуждане (а може и многофазово да е, не съм съвсем сигурен). По подобие на тези на флопи дисковите устройства. Статорът е в средата или пък намотките му са плоски и разположени върху платката, а роторът е постоянен магнит. Обратна връзка с датчик с елемент на Хол и така му държат постоянни обороти. И аз имам един цветен Минолта, който повече нерви ми образува, отколкото работа да свърши, но в него има само един малък стъпков мотор, като на матричен принтер, за въртенето на барабана с тонерите.
За енкодер диск с дупки едва ли ще е достатъчен. По-скоро трябва такъв от мастилено струен принтер (тези, които вместо стъпкови мотори имат постоянно токови и позиционират с оптичен енкодър - прозрачен диск с изключително тесни непрозрачни чертички. Дискът е за въртенето на барабана, а за линейното движение на главата има опъната прозрачна лента със същите такива чертички, по която бяга процепът на оптичен датчик, но специален, с един източник, призма и два приемника. По такъв начин се получава и квадратичен сигнал, какъвто е нужен. За мен подобна система би била най-добрата, защото отчите не обороти, а реално линейно положение. Единствено може би ще трябва специална конструкция против запрашаването. По принцип дори имам идея как може да се направи такава лента с дължина до 1 метър.
velsi - Почетен майстор
PhD написа:
Един въпрос към Velsi - каква максимална скорост си постигнал с въпросните двигатели, които каза че наподобяват пловдивските(0,72Nm и 12V)?
Те и моите мотори са пловдивски. Но са 5 волтови. Не знам твоите от кои са, но имам едни големи по диаметър, лъскави, жълти на цвят. И те са пловдивски, но като е опитвах да ги въртя баха много слаби и лесно спираха. По-лесно е да снимаш твоите, за да се знае от кой вид са.
Каква скорост... не знам точно, вдигах, вдигах и като видах, че вече няма мощност започнах да намалям.
dobrev - специалист
dobrev написа:
MrMurdjo написа:
dobrev написа:
Благодаря предварително, че днес с една измислена схема и един драйвер на sirius SMBP2A5/FIX не можах да накарам един стъпков двигател 60BYGH301B да тръгне. Направо се изнервих :x !
След малко търсене намерих това и мисля, че ще е полезно на пробващите като мен да завъртят стъпков двигател вързан към дрйвер.

Прикачен файл

a09ddf6a5565.jpg
схема
a09ddf6a5565.jpg (42.85 KиБ) Видяна 21084 пъти
valkovv - помощник
STEPER написа:
dangelov написа:
При TOSHIBA не са стъпкови мотори, а DC с енкодер/ метален диск с дупки/. Самите машини се задвижват с друг тип мотори, които не са подходящи за нашите цели. .
Здравей dangelov,
Поздрави
Мотора от снимката - Tamagowa 3275N125E21 дали е подходящ за случая?

Прикачен файл

SV400001.GIF
STEPER - специалист
valkovv написа:
STEPER написа:
dangelov написа:
Здравей dangelov,
Поздрави
Мотора от снимката - Tamagowa 3275N125E21 дали е подходящ за случая?
Да.Подходящ е
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: