• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
boltik - специалист
Направих и клип с телефона,но незнам как да го кача,по-точно няамам регистрация никъде.

Прикачен файл

DSCN0010.JPG

Прикачен файл

DSCN0004.JPG
vk - специалист
piron45, защо стаите са ти високи 2.20 лв, както пишеш. Стандарта не е ли 2.60-2.65 м височина.
Относно разходите за отопление - не е малка тази цена, а времето не беше студено толкова. А и вие поддържате не-висока температура.
piron45 - майстор
vk сградата е стара на 30г. Правена е за летна кухня и след това е достроявана четири пъти. Последния път аз правих промени. За да променя височината трябваше да налея още доста пари, които нямах. Сега ме накара да се замисля къде съм изразходвал толкова ток.
В Самоков температурите не са били толкова високи. Най високата която съм засякъл в следобедните часове е била 13гр, а най ниската нощем -8гр. През по голямата част от времето температурата е била +3+4гр до -3-4гр.
Както съм написал консумацията не е само за отопление, а за общи разходи. Бабата си е в къщи целодневно /73г/, готви всеки ден, прахосмукачка няколко пъти седмично, двата компютъра работят средно по 5ч на ден,осветление, микровълнова, тостер, два телевизора, правих някакви ремонти в гаража / духалка за подгряване, около час работа с електрожен, пистолет за горещ въздух - сменях маркучи по газовата, търках една врата с виброшлайфа/. Мисля че най големия разход се пада на климатика , който подгрява водата в бойлера - работи щом температурата на водата падне с 5гр, а и поддържа температурата в хола и кухнята. Забелязъл съм че когато водата е загрята рядко му се налага да се включи заради промяна в температурата на стаите. В повечето случаи нощем когато не се ползва топла вода. Поне два пъти в седмицата се дозагрява до 70гр. И трите климатика работят на on - off режим. Подгряващия бойлера нарочно съм го направил така, но тези в спалните не могат да се натоварят. Вероятно и защото им е висок минимума.
Ами май е това, колкото -толкова.
За сравнение мога да кажа че до миналата зима в двустаен апартамент съм плащал ток по 120 - 150лв. Топлехме се с духалки и то рядко пускани,постоянно работещ бойлер и традиционните домакински уреди.
pavelari - майстор
pavelari написа:
http://temira.com/9_BG_group5_109.html
за всички потребители на форума, които са фенове на финландската техника правя 5% отстъпка
достатъчно е да ми пишете на л.с., че имате интерес
повтарям промоцията - миналата година имаше късметлии!!! Важи до 01.03.2012

Прикачен файл

1281701919.jpg
1281701919.jpg (68.53 KиБ) Видяна 5961 пъти
cakev79 - специалист
pavelari написа:
pavelari написа:
http://temira.com/9_BG_group5_109.html
за всички потребители на форума, които са фенове на финландската техника правя 5% отстъпка
достатъчно е да ми пишете на л.с., че имате интерес
повтарям промоцията - миналата година имаше късметлии!!! Важи до 01.03.2012
Къде е тази промоция да я видя?
Svezar - специалист
Топля общо към 170кв - един етаж 90кв,половината тавански 40кв и една пристройка в двора 40кв с котел DE DIETRICH CF125 30KW ! Всичко е без изолация и с нова качествена ПВЦ дограма,температурата на височина 1м се поддържа денонощно 21-23 градуса /мерено с 4 различни термометъра за калиброване :)/ Котела не се гаси /да се събира 1 седмица инцидентно неработене/ и за миналия сезон съм изгорил около 10куб. дърва и 3.5 тона въглища /предимно донбас/,цената за отоплителния сезон се върза 2000лв за 5месеца,мисля че за комфорта който си създавам /хамалогията не е включена/ цената е поносима !
BobyB - специалист
Svezar написа:
Топля общо към 170кв - един етаж 90кв,половината тавански 40кв и една пристройка в двора 40кв с котел DE DIETRICH CF125 30KW ! Всичко е без изолация и с нова качествена ПВЦ дограма,температурата на височина 1м се поддържа денонощно 21-23 градуса /мерено с 4 различни термометъра за калиброване :)/ Котела не се гаси /да се събира 1 седмица инцидентно неработене/ и за миналия сезон съм изгорил около 10куб. дърва и 3.5 тона въглища /предимно донбас/,цената за отоплителния сезон се върза 2000лв за 5месеца,мисля че за комфорта който си създавам /хамалогията не е включена/ цената е поносима !
Сложи си добра изолация и цената много лесно ще слезе под 1000 лв, а хамалогията наполовина.
sashonikolov - специалист
топля се на дърва и въглища.Въглищата са само Донбаски пресяти.
Котела е руски чугунен с мощност 23 KW.Отопляемата площ на единия етаж е 150 кв.м. а на горния етаж радиатори все още не са поставени навсякъде понеже там положението е в процес на завършване.Има само в една стая 16 кв.м. в банята - 6 квадрата и една лира в тоалетната.Топли се и 80 литра бойлер със серпентина.
Като разход около 2000 лева на сезон (6 месеца) за около 14 кубика дърва и 3 тона въглища.
Температурата в стаите е между 23 и максимална 27 градуса но тогава притварям единия радиатор.(радиаторите са панелни стоманени)
Къщата няма изолация и е с дървена дограма,която не е първа младост.
За горният етаж съм пуснал щранговете но не са сложени всички радиатори,че тръбата не ми е евтина и немога да отделя финанси да направя всичко накуп.Стая по стая...
Разликата между изхода и входа на котела е 7 градуса(незнам колко трябва да бъде по принцип)
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе хора - това са големи сметки за отопление бе, взимайте мерки
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: