• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
mi_taka - помощник
Здравейте, интересува ме как се извършва сглобката на снимката ? Предполагам,че има различни начини за изпълнение, но кой е най-лесен/удобен/разпространен.Става въпрос за навес.Използвах снимка от форума.

Прикачен файл

Naves.JPG
Naves.JPG (58.43 KиБ) Видяна 12206 пъти
stiv1961 - майстор
Разгледай тази тема, но и очаквай включване от EDI- той ги разбира нещата :)
viewtopic.php?f=21&t=10829&hilit=Naves.JPG
EDI - майстор
Ще опитам любителско включване, доколкото съм правил моя навес :lol: Ето тук на втора страница дъм обяснил как направих моите захващания - viewtopic.php?f=17&t=34027&start=20 .При мен имаше малко повече работа, понеже имам две парчета между гредите и опорите.В случая на колегата, ако го прави като на снимката, ще стане още по-лесно.Четири видии 6Х200 или 8Х200 навити отгоре в хоризонталната греда, разположени на квадрат.В средата с дългото свредло един отвор Ф12 дълъг да речем 200 мм и вътре набита шпилка или друго парче кръгло желязо.
SoWhat - специалист
А за по-сигурно нут и перо един вид. Нещо, като изтънена част на вертикала да влиза в хоризонтала.
ZEDYCUS - майстор
:-D А какво не харесвате на пироните, има едни фи 6мм на 18см, два му стигат. С винтовете може да се нацепи.
schuldiner - майстор
Най-лесен - с пирони.
Най-удобен - с винтове за дърво без предварително разпробиване (само за суров материал)
Най-разпространен - пирони и цигански скоби.

Платване (надлъжно съединяване) върху стълб в повечето случаи не е наложително. Достатъчно е двете греди да са с чист прав сряз и да са фиксирани помежду си и към стълба.

ПП С пирони е лесно, но не винаги е удобно. Освен това чукането често размества детайлите и се налага повтаряне. С винтове се работи много по-прецизно и в крайна сметка по-бързо.

ZEDYCUS, само на пирони не може - трябва укрепване против изтръгване, т.е. скоби или планки. С винтовете няма такъв проблем.
mitko64 - майстор
На зимната градина която си правих този тип сглобки са ми на чеп и длаб, само, че с кръгла форма(позволява машинна изработка). Изработени са с боркорона за дърво(чепа на вертикалната греда- после с трион изрязвам 2см. филия с дупката в средата) и фрезер съответстващ по размер на короната(длаба на хоризонталната греда- дълбок около2.5см). Диаметъра на сглобката беше 30мм. При снаждането лепях с лепило на Хенкел. Отделно завиване отгоре с два винта 6Х180 задължително под ъгъл( да не е успоредно на влакната). Против завъртане може хоризонталната греда да се вреже (около сантиметър за да не отслабне) на длаб. Всичко това с греди 120Х120, след изправяне и рендосване станаха около 11см.
ZEDYCUS - майстор
schuldiner
ZEDYCUS, само на пирони не може - трябва укрепване против изтръгване, т.е. скоби или планки. С винтовете няма такъв проблем.
За затворени конструкции покриви съм съгласен, но при отворени тип навес или беседка няма нужда. Зоната с ниско налягане става под покрива и посоката на силата, е на натиск на долу. Така мисля, ама дали съм прав :?:
EDI - майстор
Ако дървото е сурово, или материала не е много добър, много е вероятно хоризонталните греди да се посучат и направо ще измъкнат пироните.Няма да падне, ама ще зяпне, ако няма укрепване с планки.
ZEDYCUS - майстор
При моята беседка се получи слягане на едната стъпка около 4 см, отдолу е насип висок 2,5 м и неможах да стигна твърда основа на предните стъпки. Ако бях захванал с винтове тези снадки щях да имам поражения по сглобките. Такива няма сега. Ако вземе да посуква дървото винта надали ще го спре, по скоро да се сцепи от напрежението. :?
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за сглобка на греди." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: