Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
spro - специалист
Здравейте колеги и за мнооого години,
Моля ви бихте ли ми дали съвет за избор на ДТЗ, предпазител и кабел захранващи 3 фазен проточен бойлер 30кW, отдалечени на грубо 10м от ап.табло. От своя страна ап. табло е захранено като гледам с 5 проводника х 6мм2/три фази,нула,земя/.
Благодаря ви.
c5pro - специалист
spro написа:
Здравейте колеги и за мнооого години,
Моля ви бихте ли ми дали съвет за избор на ДТЗ, предпазител и кабел захранващи 3 фазен проточен бойлер 30кW, отдалечени на грубо 10м от ап.табло. От своя страна ап. табло е захранено като гледам с 5 проводника х 6мм2/три фази,нула,земя/.
Благодаря ви.

Сигурен ли си,че това ел.табло е за апартамента а не за бойлера?
spro - специалист
Да, а защо трябва да се съмнявам? Евентуално е възможно да съм допуснал грешка като съм определил входящите кабели че са 6 мм2 а те да са 10, но по нищо не мога да определя сечението,върху тях няма надпис. Инак захр. кабели 3+2 до ап. ми табло захранват шините от които се захранва апартамента ми.
c5pro - специалист
5х6мм е минимума на кабела за захранване на този модел бойлер.При положение,че имаш 10 метра разтояние то по добре кабела ти да е 5х10мм.Съвета който мога да ти дам е да си потърсиш друг (с по малка мощност) бойлер.
spro - специалист
Добре, намерих едно бойлерче СтибелЕлтрон 18kW пак 3ф,втора употреба но работи.Нещо важно което забравих да спомена по-горе, кабела от ап. табло до бойлера е 3х4мм+1х2,5мм., дали поне за това бойлерче проводниците ми ще издържат?
Някой би ли ме посъветвал за предпазител и ДТЗ?
moimoimoi - майстор
за да има ефект от дтз-то което искаш да сложиш трябва след него/дтз-то/ да има 5 проводника-3фази,нула и земно
този 18 киловата предполагам че ще рече 3 нагревателя по 6 киловата,т.е. на фаза имаш около 27-30ампера
този кабел 3по4+2.5 ще стане макар че е на границите на възможностите си като товар,а и е 4 жилен,най добре го замени с 5 по 6 квадрата-така намаляш загубите в кабела които биха се появили от малко сечение
ако ще ползваш този 18 киловатовия ти трябва 32 ампера предпазител и дтз 40А/0.03А
Последна промяна от moimoimoi на чет яну 26, 2012 10:26 pm, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор
30kw бойлер в апартамент :shock:
spro - специалист
От 30-ка се отказах, на дневен ред е 18. Смяна на кабелите е почти мисия невъзможна-къртене на новобоядисано...
май ме заболя главата...
ivanov6600 - специалист
Колега минимума за този бойлер от 30КВ е 5х6мм. 5х10мм е добре. ДТЗ трябва да е 3х50А с вграден предпазител.
Но найстина колегите са прави, че 30Кв е страшно много. Но за съжаление за да имаш топла вода в апаратамент все едно си на ТЕЦ може и да ти е слаб тоя бойлер.
moimoimoi - майстор
spro написа:
От 30-ка се отказах, на дневен ред е 18. Смяна на кабелите е почти мисия невъзможна-къртене на новобоядисано...
май ме заболя главата...
аз с проточен бойлер без дтз не бих се къпал
преди дтз-то кабела може да е 4 жилен/3фази +нула/ но след него трябва да се раздели работната нула от защитната/земно/.дтз-то не може ли да се монтира в близост до боилера/извън банята/-там където идва сегашния кабел и след дтз-то до бойлера да се пусне 5по 6мм или 5 по 10мм

в този ред на мисли искам да попитам колегите понеже днес не ми се мисли,дтз-то ще работи ли коректно ако се сложи на консуматор на които не ползва нула?
примерно ако на тоя бойлер нагревателите му са на 380 волта/на две фази/ в този случай не е нужна нула а само зануляване...........идеята е че може би е възможно ползването на 4 жилен кабел
но трябва да се провери как са вързани нагревателите и на колко волта са

Тема "Определяне сечението на захранващ кабел. предпазител и ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: