• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 385
Ел. инструментите. Консумативи.
forski - специалист
Май ще събирам пари за 445е на Husqvarna цената е 729лв. за 45куб.см и 2.8 к.с.
За сметка на тоеа обаче STIHL MS 230 е със същите показатели 45/2.7к.с. но цената е 689лв. абе ще има чуденка въпреки че която и да взема сигурно ще ми върши една и съща работа,до момента STIHL е с по-добрата цена което никак не е малко :)
dragozow - майстор
Дали Husqvarna или Stihl е като спора ЦСКА и Левски. Husqvarna 340 не се произвежда от 2-3 години, заменя я модела 440е. Разликата е екодвигател, възможност за смяна на консуматива без инструмент и др. Цената (препоръчителната) е 696 лв.
prolux - напреднал
Аз съм на 25 години, Щил-а (023, или както е сега 230) е поне на 15 години. На времето дядо ми я е купувал и за мен поне по-добра резачка няма. Лека е, удобна е както за поваляне на дървета, така и за кърнене. Приятел има Хускварна на 3-4 години и не знам за кой път я носи в сервиз. Сменят му накаква мека връзка м/у карбуратора и цилиндъра (1 см. маркуче = 10лв.) и това два пъти за няколко месеца. Освен това на тихи обороти веригата му се върти, а това е мн. опасно. Едно докосване до крака и..... А като се замисля досега рядко съм виждал Хускварна на която да не се върти така веригата. А за икономичност и дума да не става. Пича гори почти три резерварчета, а аз съм на първото. Ситуация, дърво ми клещи дъската. Свалям я, слагам другата дъска и верига и си отмъщавам на дървото :axe: . Дкато на Хускварната така не може да се сваля дъската. Не знам за качеството на сегашните Щил, но ако са като тези от едно време изобщо не се колебай.
dragozow - майстор
А като се замисля досега рядко съм виждал Хускварна на която да не се върти така веригата.
Всеки ден паля по няколко и не се въртят. Това е до центровка на машината, ако твоя познат си ръчка из карбуратора е възможно. За икономичност зависи какво сравнаваш. Модела Husqvarna 440e е до 70% по-икономичен от предния 340.
forski - специалист
Колеги , явно този въпрос коя от двете марки е по-добра е безкраен като вселената,от всички теми които намерих по този въпрос разбрах че всеки хвали своята машина и изказва резерви за другата марка.Интересното е че в повечето случеи мнението е без ясни доводи за това защо едната е по-добра от другата :)
Колкото са " ЗА" STIHL толкова са и за HUSQVARNA, много бих искал да се изкаже някой който наистина е имал допир и до двете машини особенно ако са и в един работен клас и да каже защо едната е по-добра от другата,някой който ги продава,сервизира и т.н. :)
Инъче баща ми има STIHL 028 която е сигурно на повече от 15 години и я използва без каквито и да било грижи към нея,говорим за зареждане с бензин който е стоял с месеци, без почистване на филтри, абе само работа и нищо друго.Машината е желязна чак не мога да повярвам че след толкова години груба и да не кажа немърлива експлоатация работи като куче.
От тази гледна точка и личен допир до машините на STIHL нещата клонят в тази посока, от друга страна модела е на повече от 15 години и не знам дали в момента качеството е същото :?
Инъче миналата година си взех моторна коса на HUSQVARNA и машинката много ме кефи, и може би причината още да се чудя коя от двете машини да избера е че ако взема Husq двете машинки ще са от една марка, което е глупаво но за някой хора като мен и това си е основателна причина :lol:
Накрая ще мятам чоп и каквото сабя покаже, но за сега везните натежават малко повече към STIHL :roll:
mitko64 - майстор
Преди близо 13 години и аз бях пред същата дилема и аргуминта ми да избера щил 039 беше единствено финансов. Хускварна от същия клас и мощност беше със 150 лв. отгоре( въпреки, че един от дистрибуторите тогава, ми е познат). Другото което не ми харесва на шведа е външният съединител. Машината излезе желязна- всяка година режа по 30 кубика дъбови( ама дебели)дърва на кюмбарчета, отделно съседи и приятели ме викат да им режа и повалям. Досега никакъв ремонт освем смяна на верижното колело и два пъти дъски( веригите не ги броя). Сегашните модели не знем как са, но гледам ги продават с американски дъски(поне 390).Ползвам обаче само консумативи на щил и никога отработено масло. За моторните коси и аз си взех щил FS 350 най вече да ползвам една бензинова смес с моторния трион. За едно лято вече надминава очакванията ми, пък ще видим натам.
Последна промяна от mitko64 на пет яну 27, 2012 9:18 am, променено общо 2 пъти.
bigdragon - майстор
forski написа:
......от друга страна модела е на повече от 15 години и не знам дали в момента качеството е същото :? ......
Моята Щилка е десет годишна, а последната която съм хващал е миналогодишна. Повярвай, качеството не е мръднало.
dragozow - майстор
Ако си пазите машините ще ги имате с години. Много е важно консуматива е наточен, да не я оставите без масло за смазване на веригата и да работите с прясна горивна смес. При нас в сервиза идват разни антики, които хората са си пазили по на 20 години. За една машина среден клас (40-45 см3) 30 кубика дърва годишно са нищо. Марката почти няма значение при избор, говоря за марковите. Аз бих избирал да я купя от магазин, който е и сервиз, да е близо до мен и да продава консумативи, гаранция(вече почти всички дават 2 години за частни лица) и цена.
Здравей, forski,
Правилно си се ориентирал. Има само две марки - STIHL и Husqvarna. Излишно изпадаш в подробности какво ще режеш. Основния въпрос е кой е вносителя на съответната марка. При Husqvarna това е българска фирма вносител. Не винаги имат всичко на склад и отделно от това консумативите (шина и верига) са калпави. Цените на резервните части са по-високи, но дано не стигаш до тях. При STIHL нещата са различни. Тук няма вносител, а фирмата е дъщерна на производителя. В България само STIHL е със собствено представителство. Продават само в собствени специализирани магазини. Консумативите им са най-добрите. В склада им има всичко по всяко време. Като цяло цените на всичко, включително и на машините им са по-ниски. Моделът, който си харесал MS 211 CBE е най-скъпия от групата (тук влизат MS 181 и 211) заради разни екстри, които едва ли ще ти трябват. Съветът ми е да обърнеш внимание на модела MS 230. Той се произвежда сигурно повече от 15 години и продължава. Железен е. Отделно, ако се свържеш с търговеца, той може да ти помогне да избереш подходящия модел за твоя случай.
forski - специалист
Аз вече се заглеждам към модела MS 250, много се бях навил да взема Husq но разни такива дребни детайли като тези които и ти споменаваш все повече ме разубеждават.
В крайна сметка машината най вероятно ще е или 230 или 250,ако имам възможност ще купя по-голямата ако ли не, минаваме на по-евтиния вариант :)
Продължавам да събирам всякакви мнения и препоръки, но за сега фаворит е MS 250 след него MS 230 ,съответно HUSQ 450e или по-евтината 440е.

Само искам да вметна че в Севлиево има официални представители и на двете фирми, гаранцията е идентична така че в това отношение са при равни условия за мен като потребител :wink:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 385

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: