Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mit2markov - специалист
купих си къща,но ел.таблото е старо на 2 бушона +1главен се държи цялата инсталация,лаик съм,но не желая да допускам майстор в къщата и с ваша помощ,ако е възможно да го направя.трябва да пусна отделни предпазители за всяка стая,като баня и кухня имам желанието да ги отделя.таблото е почти на 1 етаж,отвън влиза захранващ на ел.компанията,трябва да изведа кабели до втория,учудващо е но всички кабели са в тръби(от някакъв странен материал;как?
miroton - майстор
Направи една снимка.
valentin114 - специалист
Тръбите черни ли са" БЕРГМАНОВИ"...давай снимки, но ел. по снимки...какво си мислиш, като си влязъл в "Направи сам" ...и ще се правиш....ОК, помагам....давай проблемите по ела....
infomar
Тази тема и мен ще ме вълнува и ще я следя с интерес.
Има ли нещо вярно в твърдението, че медните кабели произвеждани/поставяни 1950-1970 години са с по-добро качество и могат да "носят" повече товар от произвежданите последните 10-20 години?
valentino76bs - майстор
valentin114 написа:
Тръбите черни ли са" БЕРГМАНОВИ"...давай снимки, но ел. по снимки...какво си мислиш, като си влязъл в "Направи сам" ...и ще се правиш....ОК, помагам....давай проблемите по ела....
Напиши го по грамотно ,че аз нищо не можах да схвана :) .
crez - майстор
infomar написа:
Тази тема и мен ще ме вълнува и ще я следя с интерес.
Има ли нещо вярно в твърдението, че медните кабели произвеждани/поставяни 1950-1970 години са с по-добро качество и могат да "носят" повече товар от произвежданите последните 10-20 години?
Кабелите ти са 1 квадрат с гумено-платнена изолация. Смени тях най-напред с ПВВ-МБ1, след това таблото по точно предпазителите, така ще можеш да ги разделиш в няколко кръга. Например осветлението, и контактите, ако ма етажи и етажите раздели.
Stefan_62 - майстор
mit2markov написа:
купих си къща,но ел.таблото е старо на 2 бушона +1главен се държи цялата инсталация,лаик съм,но не желая да допускам майстор в къщата и с ваша помощ,ако е възможно да го направя.трябва да пусна отделни предпазители за всяка стая,като баня и кухня имам желанието да ги отделя.таблото е почти на 1 етаж,отвън влиза захранващ на ел.компанията,трябва да изведа кабели до втория,учудващо е но всички кабели са в тръби(от някакъв странен материал;как?
При мен положението е същото, къщата е на два етажа и старото табло е с 2 бушона +1главен като инсталацията е направена на два кръга/ първият етаж на един бушон всичко, контакти и осветление, съответно и вторият етаж по същият начин/, така са ги правили навремето. Старата инсталация е също като твоята,но понеже правя ремонта поетапно и не ми се къртеше да я подменям съм я запазил. В момента преустройвам едната стая да бъде кухня и понеже ще слагам бойлерче на мивката прокарах нова инсталация с 2,5 кв./пуснах два контакта/, която ще захранвам външно. Идеята ме е да подменя старото табло с ново с автом. предпазители и външно по стените на къщата да пусна кабел до кухнята, а впоследствие до банята която е в проект. След консултация с ел. техник ми препоръча да пусна външно кабел 4 или 6 кв., да сложа автм. предпазител 50А за главен/ при положение, че главният на външното табло е 63А. За инсталацията към кухнята и бъдещата баня 32А, а за старата инсталация 2 по 25А за двата етажа. Ако не си започнал с ремонта най-добре си подмени цялата инсталация с нов кабел не е толкова сложно / тук има доста изписано как става, просто потърси/, колкото до предпазителите и квадратурата на кабела просто предварително си прецени къде какво ще включваш като консумация. За осветлението и контактите където ще се включват по слаби консуматори ти е дстатъчно 1,5 кв.кабел и 25А предп., за по-сериозни консуматори над 3кв. поне 4кв. минимум и 32-40А предп., но все пак е хубаво да направиш една консултация с ел.техник, а след това си действай сам и аз предпочитам да си правя ремонтите сам, отколкото да викам майстори и после да дооправям след тях. Успех.
paralesa - специалист
На мен ми предстои да правя същото в къщата на брат ми и ще ти кажа как съм решил да го правя.
Къщата е на две нива(не са етажи,по скоро стара и нова пристройка) . Всичко е на един единствен бущон-лудница :) В новата част ремонта ремонта го направихме,тръгнах да подменям кабелите и открих,че всъщност на старите нищо им няма,затова ги оставихме докъдето сме ги подменили и дотам. В старата част ремонта предстои,но там кабелите не са добри...всмисъл пускани са,като са усуквани един в друг и това не ми харесва,освен това вървят външно-абе личи си,че е правено впоследствие. Там ще сменям цялата инсталация. Това което ще направим е: Оставяме старото табло,то е огромно,на него има място да изрежа дупка,за да вградя в него и новата кутия с автоматични предпазители. Единствения бушон на който сега се държи инсталацията става главен и слагам 63А (това още не съм измислил как да го правя,защото чашката на бушона е за 25А и най-вероятно може да се наложи да се работи под напрежение за кратко,за да се смени с такава за 63А ) от него с кабел по-голям от 6 квадрата отива до вече вградената кутия с АП-та и от там всяка стая ще е на отделен предпазител. ИСкаше ми се да отделим контакти и осветление,но няма как да стане,без да се кърти,затова ще го правим всеки кръг да храни отделна стая. А причината да за запазя старото табло е,за да не се налага да търся ЕОН и да се занимавам с тях. Мисля,че нещо подобно може да ти свърши работа и на теб. А колкото до това как да пуснем кабелите без да къртим наново всичко...освен вече дадената ти идея по външната стена,аз съм го решил по друг начин(виждал съм тая идея точно в част от инсталацията на брат ми и не никак лошо като идея) : пускам всички кабели в гофрирани тръби през тавана и от там с една дупчица направилното място и парче кабелен канал ,кабела си влиза в разпределителните кутийки. Всичко на всичко,което ще се вижда ще е едно парче 30 см кабелен канал,в който са скрити кабелите от тавана до кутиите,а дупките те си влизат се скриват от самия канал.Чиста работа,без къртене. Ако пък ти се кърти,става още по-лесно. Ако къртиш ти препоръчвам да отделиш кръговете не по стаи,а по консуматори. Осветлението на два кръга,отеделен кръг за контактите във всяка една стая и отделен кръг за бойлера.
fikata - майстор
Кабелите ти са 1 квадрат с гумено-платнена изолация.
Не са кабели а проводници. Проводник тип ПКИ меден проводник Проводник с Каучукова Изолация с насмолена/битум/ памучна оплетка.
Последна промяна от fikata на пет яну 27, 2012 8:25 pm, променено общо 1 път.
crez - майстор
paralesa написа:
и най-вероятно може да се наложи да се работи под напрежение за кратко,.
Ако електромера ти е изнесен на стълба там имаш централен автоматичен предпазител до който има свободен достъп. Щракаш го и обезточаваш всичко от стълба нататък.

Тема "как да подменя ел.табло и добавя нови бушони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: