Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
paralesa - специалист
crez написа:
paralesa написа:
и най-вероятно може да се наложи да се работи под напрежение за кратко,.
Ако електромера ти е изнесен на стълба там имаш централен автоматичен предпазител до който има свободен достъп. Щракаш го и обезточаваш всичко от стълба нататък.
За радост или съжаление електромера си е вкъщи на същото табло,затова аз сам ще си направя именно такъв предпазител...Но за да го постава ще се работи под напрежение. Ако вземеш мерки за безопасност не мисля,че е голям проблем да завиеш здраво една фаза.Дори почвам да се чудя колко ли струват едни хубави диелектрични ръкавици,че често ми се налага да правя нещо под напрежение #-o
fikata - майстор
Не съм,чак толкова зле с електотехниката,имам си някаква основа и знам,
че витловия предпазител се състои от основа, капачка и вложка /патрон/
Пък чашки им викат на порцелановите изолатори които носят рекордомана на стълбовете и по фасадите.....
valentino76bs - майстор
paralesa написа:
crez написа:
paralesa написа:
и най-вероятно може да се наложи да се работи под напрежение за кратко,.
Ако електромера ти е изнесен на стълба там имаш централен автоматичен предпазител до който има свободен достъп. Щракаш го и обезточаваш всичко от стълба нататък.
За радост или съжаление електромера си е вкъщи на същото табло,затова аз сам ще си направя именно такъв предпазител...Но за да го постава ще се работи под напрежение. Ако вземеш мерки за безопасност не мисля,че е голям проблем да завиеш здраво една фаза.Дори почвам да се чудя колко ли струват едни хубави диелектрични ръкавици,че често ми се налага да правя нещо под напрежение #-o
Kаквито и мерки да вземеш за безопасност ,направи всичко възможно да спреш захранването така грамотно без притеснение ще направиш всичко .Диелектричните ръкавици са неудобни.
Ники274 - специалист
Случвало ми се е да подменям 2-3 такива табла със нови скрит монтаж,в две от тях,имаха три предпазителя: 1 главен преди електромера,след електромера един за фаза и един за нула .А си мислех ,че тези двата са два отделни кръга :-D
Едното табло ми се наложи да го подкачам под напрежение,цялата операция мина с два чифта клещи и една отверка ;)

За да се реши колко кръга да са,най добре опиши или дай скица на къщата,снимка на таблото също е хубаво да има.Имай в предвид,че ще се правят канали до първите разклонителни кутии на съответните помещения за да се направят кръговете.Това при условие ,че съществуващата инсталация в къщата е читава :)
paralesa - специалист
valentino76bs написа:

Kаквито и мерки да вземеш за безопасност ,направи всичко възможно да спреш захранването така грамотно без притеснение ще направиш всичко .Диелектричните ръкавици са неудобни.
Тока няма как да го спра без да се свържа с енергото,а мисля,че съвсем ясно казах,че нямам намерение да се занимавам с тях...Там само докато им кажеш искам и отговора им започва с "ще ти струва" . Няма да ги храня и по този начин
valentino76bs - майстор
valentin114 написа:
valentino76bs, за теб http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=11856
Не ме разбра нещо.... :)
infomar
Когато се подменят кабелите и се прави нов кръг - примерно се пуска отделен кабел за осветление, контакти, печка/бойлер..... кабелът двойка или тройка да бъде? Масово се ползват двойки, но не е ли по-добре да е тройка с отделна "земя". Голям ли е проблемът ако се ползва двойка заради икономия и "масата" се връзва за "нулата"?? Ако няма направено качествено заземяване и в таблото "земя" и "нула" се вържат, какъв е смисълът на отделната "земя"?
(Дано не съм объркал нещо!)
valentin114 - специалист
infomar, за осветление, бих се въздържал, но контакти, печка, бойлер-задължително трипроводна. Естествено, че трябва да е изпълнено условието: качествено заземяване + ДТЗ...иначе смисъла го няма.
infomar
valentin114 написа:
infomar, за осветление, бих се въздържал, но контакти, печка, бойлер-задължително трипроводна. Естествено, че трябва да е изпълнено условието: качествено заземяване + ДТЗ...иначе смисъла го няма.
Извинявай за дилетантският въпрос, но това "+ ДТЗ." как да се разбира от не специалист - намира се в ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в кутията на главният електромер правена от енергото, или сам трябва да си го правя? http://www.elektromarket.eu/media/files ... _JEL_2.pdf
Сам си отговорих на въпросите.
-------------------------------------------------------------
Изображение
http://www.mikimak.com/?function=detail&id=3323
ДТЗ:
Дефектнотоковата защита (ДТЗ) (прекъсвач за остатъчен ток) е електрически апарат, който се поставя в електрическите табла на апартаментите и сградите. Основното ѝ предназначение е да намали риска от токов удар (протичане на ток през тялото на човек или на разговорен език: "тя предпазва да не те удари тока"). Целта ѝ е да изключи веригата за време, по-малко от необходимото за нанасяне на сериозни поражения върху човека. Освен това тя намалява и опасността от пожар. Дефектнотоковата защита се ползва, когато инсталацията е със защитно заземяване (а не защитно зануляване).
Тя може да се използва само при инсталации, които са с отделени нулев и заземителен проводник, т. е. ако например във вашия апартамент всички проводници са с две жила (или четири за трифазни консуматори), ДТЗ е неефективна. За да е ефективно използването на ДТЗ, до всеки защитаван от нея консуматор трябва да отиват по три жила при еднофазен (монофазен) ток и пет жила при трифазен ток (1 земя; 1 нула; 1 или 3 фази).
ДТЗ вече е задължителна за новите сгради – всички контакти, предназначени за захранване на преносими електроуреди, трябва да бъдат захранени през ДТЗ.
В сгради с двупроводна инсталация са приложими локални ДТЗ, като например контактен излаз с вградена ДТЗ.
Последна промяна от infomar на пет яну 27, 2012 10:31 pm, променено общо 3 пъти.

Тема "как да подменя ел.табло и добавя нови бушони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: