Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
c5pro - специалист
spro написа:
Добре, намерих едно бойлерче СтибелЕлтрон 18kW пак 3ф,втора употреба но работи.Нещо важно което забравих да спомена по-горе, кабела от ап. табло до бойлера е 3х4мм+1х2,5мм., дали поне за това бойлерче проводниците ми ще издържат?
Някой би ли ме посъветвал за предпазител и ДТЗ?

Кабела 3х4+2.5мм ще издържи 12кW-гарантирано.Предполагам кабела ти е ШКПТ - гумиран,многожичен(то не че друг има де).ДТЗ не можеш да сложиш - трябва още едно жило.
Насочи търсенето на бойлер в рамките на тези 12кW.
Последна промяна от c5pro на пет яну 27, 2012 2:38 pm, променено общо 1 път.
baretata_7_62 - специалист
Абе така и така имаш инсталацията за тези 18 киловата. Опъни си само самостоятелно един проводник (заземителния) по най-краткия път или го прикии с некви шлалки, пвц канали, или издълбай тънки каналчета в стената само за него и шпакловаш. Вместо да къртиш, да вадиш и пак да слагаш нов, добаяш още един и си тип топ.
c5pro - специалист
baretata_7_62 написа:
Абе така и така имаш инсталацията за тези 18 киловата. Опъни си само самостоятелно един проводник (заземителния) по най-краткия път или го прикии с некви шлалки, пвц канали, или издълбай тънки каналчета в стената само за него и шпакловаш. Вместо да къртиш, да вадиш и пак да слагаш нов, добаяш още един и си тип топ.

#-o
valentino76bs - майстор
moimoimoi написа:
spro написа:
От 30-ка се отказах, на дневен ред е 18. Смяна на кабелите е почти мисия невъзможна-къртене на новобоядисано...
май ме заболя главата...
аз с проточен бойлер без дтз не бих се къпал
преди дтз-то кабела може да е 4 жилен/3фази +нула/ но след него трябва да се раздели работната нула от защитната/земно/.дтз-то не може ли да се монтира в близост до боилера/извън банята/-там където идва сегашния кабел и след дтз-то до бойлера да се пусне 5по 6мм или 5 по 10мм

в този ред на мисли искам да попитам колегите понеже днес не ми се мисли,дтз-то ще работи ли коректно ако се сложи на консуматор на които не ползва нула?
примерно ако на тоя бойлер нагревателите му са на 380 волта/на две фази/ в този случай не е нужна нула а само зануляване...........идеята е че може би е възможно ползването на 4 жилен кабел
но трябва да се провери как са вързани нагревателите и на колко волта са
Някои няма ли да отговори тука?
moimoimoi - майстор
попитах същото в темата за дтз-та viewtopic.php?f=11&t=680&start=260
и колегите казаха че ще сработи,то и аз така си мислех де,най вероятно дтз-то следи векторния сбор от токовете на трите фази и ако е по голям от 30милиампера или там колкото е дтз-то и изключва
valentino76bs - майстор
moimoimoi написа:
попитах същото в темата за дтз-та http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... &start=260
и колегите казаха че ще сработи,то и аз така си мислех де,най вероятно дтз-то следи векторния сбор от токовете на трите фази и ако е по голям от 30милиампера или там колкото е дтз-то и изключва
Добре де нулата ли минава през ДЗ или земното.Ако е /О/ двигателя 100% е хванат някъде по машината и е заземена ,тогава 0 И ЗЕМЯ СЕ СВЪРЗВАТ,в тази точка.Интересно ако преди тази ДЗ има друга.
spro - специалист
Здравейте колеги,
Благодаря ви за отговорите до момента. Извинявам се за късния пост-но сега чак се връщам от работа. Нека си пооправя грешките и да се ориентирам за всичко до тук.

Имам 3ф захранване,3х4мм+2х2,5мм,а не 1х2.5 както бях написал,/мостови-за жалост не е ШКПТ, донаждан с едно жило за да станат 5-надявам се от таблото. Едното жило е 0 а другото предполагам земя-утре по светло ще прозвъня схемата за по-сигурно.
Избрах си бойлер 18кВ-Стибел Елтрон даже вече пробно го вързах,работи, но ми падна един от бушоните т.к. оригинално предпазителите са сложени по 16А.
Бойлера се намира извън банята, над пералнята в мокрото помещение, т.е. ДТЗ може да е до него.
Ще цитирам т.к. не мога да перефразирам:
преди дтз-то кабела може да е 4 жилен/3фази +нула/ но след него трябва да се раздели работната нула от защитната/земно/.дтз-то не може ли да се монтира в близост до боилера/извън банята/-там където идва сегашния кабел и след дтз-то до бойлера да се пусне 5по 6мм или 5 по 10мм
-Защо след ДТЗ кабела трябва да се пусне с по-голямо сечение, не си ли губи смисъла? До ДТЗ - 4мм,след него 6мм?

Моля за извинение ако съм ви объркал.

Бихте ли ми казали как да процедирам от тук на сетне?
Благодаря.
moimoimoi - майстор
май аз го казах това
тоя захранващ кабел дето го имаш 3 по 4мм дето ще са фази ще работи така да се каже почти на максимума,което от своя страна води до по големи загуби в самия кабел-топлини загуби-кабела грее,4 квадрата си държи без проблем при товар от 35 ампера, а ти ще го натоварваш с около 30 ампера-почти на 100%
за това е добре да сложиш 6 квадрата след дтз-то-за да знаеш че нещата са направени професионално и няма да има проблеми
това че кабела е мостов не е проблем
и щом имаш 5 проводна инсталация няма проблем да сложиш дтз-то където си поискаш-може в таблото,може и до бойлера
през дтз-то прекарваш трите фази и нулата а земното е директно към корпуса на бойлера
fikata - майстор
препоръка:
по принцип линии,защитени с дефектнотокова защита да не се изпълняват с мостов проводник
http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
moimoimoi - майстор
fikata написа:
препоръка:
по принцип линии,защитени с дефектнотокова защита да не се изпълняват с мостов проводник
http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
е той ако сложи тдз-то до бойлера,т.е.мостовия кабел е захранващ,т.е. преди дтз-то а след него сложи тип швпс или свт мисля няма проблем

пп:от къде са я измислили тая препоръка от шнайдер?като в повечето случай в бг. инсталациите са с мостов кабел

Тема "Определяне сечението на захранващ кабел. предпазител и ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: