Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
kuger написа:
Някой да е чувал за схема Арон-непълна звезда,схемата за свързване на електромер с две токови бобини в трифазна мрежа? :?
А случайно да знаеш какво ще стане с нагревателя изчислен за 220V като го пуснеш на 380V по предлагания от теб начин.
valentino76bs - майстор
vvk79 написа:
задачка

Ако Iт=25A ,Is=15A In/тока през нулата/ 17.5А ли е...?
valentin114 - специалист
Начертай ми как разделяш веригите, ток през фазата и ток през нулата...и Тесла би се изумил :shock:
valentino76bs - майстор
valentin114 написа:
Начертай ми как разделяш веригите, ток през фазата и ток през нулата...и Тесла би се изумил :shock:
Ами ако беше си направил труда да прочетеш целия пост нямаше да ми задаваш тъпи иронични въпроси. :partyman:
pavelari - майстор
mirk написа:
kuger написа:
Някой да е чувал за схема Арон-непълна звезда,схемата за свързване на електромер с две токови бобини в трифазна мрежа? :?
А случайно да знаеш какво ще стане с нагревателя изчислен за 220V като го пуснеш на 380V по предлагания от теб начин.
(Р/220/220)*380*380
:)
pavelari - майстор
valentino76bs написа:
vvk79 написа:
задачка

НЕ
когато вектора на Iт сочи 11 часа, проекцията му е 25*cos30=21.65A
в същия момент тока Is има проекция НУЛА

отговора е 21.65А

отговора на задачата от първия пост е 5А, защото двата тока в даден момент от времето могат да застанат на по 60 градуса спрямо оста на нулата и да имат проекции 0.5*5, което означава нулев ток 2.5+2.5А=5А
това е когато единия ток сочи 10 часа а другия 2часа :)

никога токът на нулата не надвишава фазовия - без значение колко фази натоварваме ,НО ако консуматорите са активни!!

При смесен товар ТОКА МОЖЕ ДА НАДВИШИ "най-голямата" фаза - когато имаме капацитет, бобина и реотан на трите фази :) векторите се изместват и застават "В полза на нулата"
valentino76bs - майстор
pavelari написа:
valentino76bs написа:
vvk79 написа:
задачка

НЕ
когато вектора на Iт сочи 11 часа, проекцията му е 25*cos30=21.65A
в същия момент тока Is има проекция НУЛА

отговора е 21.65А

отговора на задачата от първия пост е 5А, защото двата тока в даден момент от времето могат да застанат на по 60 градуса спрямо оста на нулата и да имат проекции 0.5*5, което означава нулев ток 2.5+2.5А=5А
това е когато единия ток сочи 10 часа а другия 2часа :)

никога токът на нулата не надвишава фазовия - без значение колко фази натоварваме ,НО ако консуматорите са активни!!

При смесен товар ТОКА МОЖЕ ДА НАДВИШИ "най-голямата" фаза - когато имаме капацитет, бобина и реотан на трите фази :) векторите се изместват и застават "В полза на нулата"
Ех, трудни са ми тея вектори ,в смисъл като не ги разбирам.Чисто практически ми трябва,а добре де ако тока на третата фаза е да кажем 10А тока колко ще е през нулата.Като число ми го сметни....12.5А ли е или пак греша.
pavelari - майстор
повечко е :) ще ти направя три чертежчета и ще видиш нагледно как става, но по-късно
със сметки като граници, интеграли?!? и др. ще ти е трудно. трябва ти един калкулатор с косинус /ползвай вградения в уиндолс/
valentino76bs - майстор
pavelari написа:
повечко е :) ще ти направя три чертежчета и ще видиш нагледно как става, но по-късно
със сметки като граници, интеграли?!? и др. ще ти е трудно. трябва ти един калкулатор с косинус /ползвай вградения в уиндолс/
Ууу супер даже ако кажеш къде да дойда да ми стане по ясно паля колата и идвам..:) ,че ме яд че не ги знам тея работи.Ами ще ми ги обясняваш като на малоумен,защото някой работи може да мислиш ,че ги знам ама аз не ги знам... :-D

Щото и тука бъркаме май viewtopic.php?f=11&t=35827&start=60 в този пост.
pavelari - майстор
Правим следното:
Чертаем една координатна система.
Избираме ос по която да проектираме /по Х или по У/ понеже тук търсим максимум на функция, която обаче ще изследваме числено за да не навлизаме във формули.
Най-лесно става като за начало в аутокад - когато маркираме трите вектора и кликнем "rotate" след това пишем 30 + ентер и те се завъртат на 30 градуса /обратно на часовниковата стрелка - което е положителна посока/.
В случая проектираме по оста У /в червено/.
Първа графика тока 25 А е в пълна големина а противоположни /под синята хоризонтала/ са му токовете 10 и 15, като те не са в пълната си големина а се проектират върху червената ос като cos(60grad), koeto e 1/2 или 5 и съответно 7.5 /векторите се надграждат - т.е сумират/
Резултата е готов но не е ЕДИНСТВЕНИЯ :)
Втори момент - изминават 30 градуса векторите. Токът от 25А е изместен на 30 градуса от оста на проекция и стойността е видна. Така стои и токът от 10А, който е с отрицателен знак и се вижда колко става. Токът 15 има нулева проекция.
В третия момент имаме по-малка стойност, поради което правим извода, че сме подминали максимума и не се очаква по-висока стойност както с положителен знак, така и при отрицателните стойностти /които са симетрични/.
Направих и някои други стойности и построих графика, от която се вижда че синусоидата е правилна - демек не си измислям :)
Поздрави и дано съм полезен!
Дълго отсъствах пак :)

Прикачен файл

12.jpg
12.jpg (60.89 KиБ) Видяна 3317 пъти

Тема "ток през нулата при трифазно напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: