• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mladomo - специалист
Форума е за това всеки да сподели как мисли и когато не е съгласен това не е Роптаене и критика. Всеки има глава на раменете и може да прецени сам различните гледни точки.

http://bg.farnell.com/jsp/search/browse ... tid=231754
Виж това са цени описания има и 12 битови магнитни енкодери.
Сори но въможностите през принтерпорта са ограничени. Самата операционна система не подава на изхода така синхронизирано командите защото има процеси с по голям преоритет ,а подаване на команди като отделен бит стъпка посока е първобитно правил съм го преди повече от 10 г.
За това хората ползват отделни котролери много отдавна а през Усб се подават само кодове на команди и съобщения. Съвременните едночипови процесори имат моща да управляват такива процеси защото работят по няколко синхронно. И не ми цитирай какво казват англичаните има си българска поговорка за това. " И я можем и тате може ама козата си сака пърч"
dobrev - специалист
PhD написа:
Благодаря на всички отзовали се :). От това което прочетох и разбрах е че трябва да си проверя съосността на направляващите и на движещата ос. Мисля да махна водещата и да проверя хода на направляващите - би трябвало да се движат леко. След това ще проверя как се движи резбата в гайката. Дано да успея да намеря проблема.
В момента това което ми прави впечатление е отклонение на водещата ос при движение - незнам дали е нормално. И затягането се получава само в първите и последни 7-8% от хода на винта(целия ми ход е около 500мм - значи 30-40мм преди двата края на оста. И едно друго пояснение - направляващите ми са две двойки шини, които лагеруват(тях не съм ги проверявал за смазване).
П.С. Машинката ми е от третия тип, които описа nightborn.
Затягането в края на хода би могло да се получи от разлика в междуосовото разстояние на направляващите и това на монтираните лагери на каретата. Пробвай да разхлабиш направляващите и като придвижиш каретата в единия край ги стегни от тази страна, придвижи я и в другия и стегни направляващите и от тази страна. Ако е от това би трябвало да има ефект, ако няма направляващите може би са леко криви.Успех!
shulio - специалист
mladomo

Не всички разбират от УСБ от първични команди и така нататък. Мисля, че това е много специфична сфера за разговор в който не могат да се включат много хора. Щом искаш алтернативно решение на драйвер и можеш да го направиш - направи го и постни проекта. Хората като видят, че е добро и по-евтино ще го направят и ще го използват и ще ти кажат "евала" . Още повече, че готов проект направи си сам, който може да работи при - да кажем 80 волта, 7-8 ампера и микростъпков режим - няма (или не съм намерил до сега). Ето ти едно предизвикателство :).

Сългаси се, че не можем всички да програмираме процесори и това в никакъв случай не е "толкова нужно" , колкото го изкарваш :). Всеки расъждава от своята си гледна точка. Ти си добър в програмирането и софтуера и искаш да компенсираш недостатъците по конструкцията си с добър софтуер, което според мен не е добро решение.

От своя страна колегата nightborn също не би се съгласил с теб, защото той е добър в механиката и не би си помислил да решава конструкционни грешки със софтуер.
MrMurdjo - майстор
mladomo
Трябва да призная, като хвърлих едно око на данните, че в тези енкодери има хляб. Имам голям период на прекъсване в заниманията си с електроника и явно съм изпуснал доста неща в развитието на елементната база. Аз си го представях като елемент на Хол, който се задейства от многополюсен магнит, а тук нещата са решени на ниво сензор и двуполюсен магнит.
Освен всичко, мернах, че имат няколко режима на генерирания сигнал на изхода, включително и квадратичен сигнал, който е разбираем за Мах3 и аналогичните програми.
От друга страна има и хибридни решения за серво контролери, които се управляват като стъпкови - с посока и тактуване. Според мен може да се изработи нещо подобно, което да имитира работа на серво мотор, но със стъпков такъв. Готовите серво мотори са просто твърде скъпи за хоби работа, но пък вкарването на обратна връзка също е добро нещо, най-малкото да спре изпълнението на операцията, ако изпусне стъпки/координати.
Също така е примамлива опцията за самоделен серво механизъм - решения за управление на четкови правотокови двигатели с реверсиране, ШИМ управление и стопиране по електрически път - дал господ. Добавянето на относително евтин енкодер и управление с микроконтролер така, че цялата система е прозрачна за управляващия софтуер, според мен е привлекателна идея.
За мен конкретно това е все още по-далеч в бъдещето. За момента машината ми стига да мога да изучавам на практика една много обширна област от знания - КАД, КАМ, практическо изпълнение на операциите - все неща, с които не съм се занимавал преди.
А като си помисля, всичко започна от идеята да скалъпя нещо малко от механизми на матрични принтери с назъбен ремък, колкото да ми пробива печатните платки, че ми дойде до гуша да го правя на ръка :-D Защото си изработвам много добри платки по фотометод, но като стигнем до пробиването, направо ги окепазявам, колкото и да се старая.
Този проблем вече е решен, както и принципно фрезоване на единични платки директно, но апетитът идва с яденето и здраво съм се закрастил по темата.
:wink:

П.С. Ако не си го направил, хвърли едно око на онзи линк за USB CNC. Авторът е разработил и софтуер за Уиндоус, доста читав вече като версия, който някои колеги по света го ползват за визуализация на генериран Г-код от други програми. Както знаеш, големият проблем при многозадачните ОС е, че трябва или специален драйвер или компилирано ядро за реално време, докато интелигентен контролер, който дори и да не е самостоятелен интерпретатор просто ще спре, ако му секне потокът от данни, но няма да изпусне координатите и стъпките.
Както казах, още се чувствам много неподготвен и изгубен в цялата тази сфера, имам нещо работещо и затова не бързам да правя друго, но определено използването на USB е много перспективно и примамливо. Вероятно ще започна да реализирам свободно достъпната версия на горното.
svetliopi44 - Чирак...
Баси тая тема отиде в електрниката....
MrMurdjo - майстор
Ми като няма раздел за CNC :?
А то обединява много неща, включително и електроника, без която не може.
Пък и това вече не е тема, а разновидност на Великата китайска стена. Края му се не види, ако ти потрябва нещо, не мож го откри.
svetliopi44 - Чирак...
Точно, :) що не направите една за контрлери, драйвъри ... ето вече си имаме за програми и софтуер.
MrMurdjo - майстор
Най-добре някой модератор, например Велси, да подбере поне от последните десетина страници тематично мнения и да ги обособи в една тема, например "Електроника за машини с ЦПУ". Но си е малко трудоемка задача, знам какво е и затова не мога да настоявам. Реално, половината от мненията в темата са за това - от готови контролери и устройства до самоделни такива.
STEPER - специалист
svetliopi44 написа:
Баси тая тема отиде в електрниката....
Май повече отива на чат.Не мога да разбера какво се обсъжда.Има ли идея?
Или само общи приказки и терминология от неделната преса,която затлачва форума.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Ми като няма раздел за CNC :?
А то обединява много неща, включително и електроника, без която не може.
Пък и това вече не е тема, а разновидност на Великата китайска стена. Края му се не види, ако ти потрябва нещо, не мож го откри.
Има и тя е ясна: CNC машина гравьор
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: