stivemaster написа:В държава в която проектантите не познават материалите ...Стив, мед ми капе като те слушам... Много ми се иска да не кажа нещо излишно... По правило майсторът може да изгони от обекта всички, без проектанта. Радко прибягвам до това, но клиентите трябва да знаят, че го имаме това право. При пряк конфликт (с проектанта) се доказва компетентност - нали се сещаш кой ще надделее? Ама на практика... забравяме ли, клякаме ли им, не знам, но аз категорично отказвам да нося отговорност за чужди грешки. В повечето случаи ние оправяме проектантски грешки, не обратното. 99% от проектантите не могат да построят нищо. Майсторът, ако е майстор, не е проблем и да проектира (без да е правоспособен). Кой мислите прави работния проект върху архитектурния или конструктивния?
stivemaster написа:ъгловия завършек или полата или фронтона или билния капак и т .н. Защо ,защото такъв елемент може да изглежда и да функционира толкова зле че ..... и като го питат що така бре ,той разбира се вече ще са му казали къде е сгрешил и той ще се оправдае с тебе "абе аз така исках ама оня чукундур така ми ги направи".Тези профили по принцип са си стандартни. Всеки производител си ги произвежда сам, за собствената си система.Говорим за нестандартните профили.Откъде накъде аз трябва да знам какво ти трябва, за да довършиш обекта.Затова скицираш си детайла, разгъвката и го поръчваш.А още по-добре е да се разпишеш на скицата. Защото, не ми се вярва клиентите с които работиш, да разбират тези неща
....ъгловия завършек или полата или фронтона или билния капак и т .н, повечето казват на всичко "улама", на водосточните тръби казват "улук" и т.н. .
По въпросите с проектатните.
Всяка жаба да си знае гьола.
П.П. Някой виждал ли е от вас прoектите и детайлите на колегата Tsilkov?

И в допълнение към по-горното, едва ли проектанта така си е представял завършващите елементи на сградата,заустването на тръбата и другите дребни неща, които един производител няма как да ти ги осигури.
stivemaster не визирам конкретно теб, а говоря общо, по принцип.Ако ти покажа първите си обекти, няма да искаш да четеш, камо ли да говориш с мен