• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
stivemaster написа:
В държава в която проектантите не познават материалите ...
Стив, мед ми капе като те слушам... Много ми се иска да не кажа нещо излишно... По правило майсторът може да изгони от обекта всички, без проектанта. Радко прибягвам до това, но клиентите трябва да знаят, че го имаме това право. При пряк конфликт (с проектанта) се доказва компетентност - нали се сещаш кой ще надделее? Ама на практика... забравяме ли, клякаме ли им, не знам, но аз категорично отказвам да нося отговорност за чужди грешки. В повечето случаи ние оправяме проектантски грешки, не обратното. 99% от проектантите не могат да построят нищо. Майсторът, ако е майстор, не е проблем и да проектира (без да е правоспособен). Кой мислите прави работния проект върху архитектурния или конструктивния?
tetomaster - специалист
stivemaster написа:
ъгловия завършек или полата или фронтона или билния капак и т .н. Защо ,защото такъв елемент може да изглежда и да функционира толкова зле че ..... и като го питат що така бре ,той разбира се вече ще са му казали къде е сгрешил и той ще се оправдае с тебе "абе аз така исках ама оня чукундур така ми ги направи".
Тези профили по принцип са си стандартни. Всеки производител си ги произвежда сам, за собствената си система.Говорим за нестандартните профили.Откъде накъде аз трябва да знам какво ти трябва, за да довършиш обекта.Затова скицираш си детайла, разгъвката и го поръчваш.А още по-добре е да се разпишеш на скицата. Защото, не ми се вярва клиентите с които работиш, да разбират тези неща
....ъгловия завършек или полата или фронтона или билния капак и т .н
, повечето казват на всичко "улама", на водосточните тръби казват "улук" и т.н. .
По въпросите с проектатните.
Всяка жаба да си знае гьола.
П.П. Някой виждал ли е от вас прoектите и детайлите на колегата Tsilkov? :)
И в допълнение към по-горното, едва ли проектанта така си е представял завършващите елементи на сградата,заустването на тръбата и другите дребни неща, които един производител няма как да ти ги осигури.
stivemaster не визирам конкретно теб, а говоря общо, по принцип.Ако ти покажа първите си обекти, няма да искаш да четеш, камо ли да говориш с мен :)
Последна промяна от tetomaster на нед яну 29, 2012 11:38 am, променено общо 1 път.
stivemaster - майстор
Колега ,колкото и да е странно за теб показваш остро непознаване на темата ТЕЗИ ЕЛЕМЕНТИ НЕ СА СТАНДАРТНИ все още в Българи за съжаление .Не знам какво разбираш под стандарт но в примера по надолу е даден стандарта.На всичко отгоре както по горе писах всички и малки и големи процедират като тебе "дай тука някаква скица и ние ще ти го спретнем".
Ако си хаберлия и имаш място на пазара ,си отстояваш в случая европейския стандарт и собствените си стандарти и създаваш собствен каталог от ПОСТОЯНО И НЕИЗМЕННО произвеждани елементи като тези http://www.etermat.com/GM/obkov.pdf да речем ,примера не е реклама ,като всеки български представител може и тези да се изложат.
Та ето това имам предвид ако проектанта има представа от мястото и функцията на всеки елемент и вземе че приложи точни данни за тях в проекта ,след което да проконтролира изпълнителя дали е спазил сътвореното ,нали няма да се налага да ти пращам скица на коляно каква кръпка ми трябва.
Дано да си разбрал че оспамихме и без това замрялата тема.

За покривните панели някакво мнение ? Или пък за стената от 25 см стиропор които бяха акцента в предложението ми, дори не се наложи да ги коментираме.
Не знам какво трябва да се случи в България за да се промени стереотипа на Бай Ганьо "с тухлите и варта" ,вече нямам надежда това да се случи в обозримо бъдеще.
Ето едно сравнение http://profit.bg/news/article/nid-87488.html - Вужянг Китай - помислете върху това какво е в главата на този проектант и какви ще са и обитателите и http://static.besove.com:81/news/2011/0 ... 962279.jpg - Бургас "Меден рудник" и проблема на обитателите че били малки терасите.

От една страна хората по цял свят, разсъждават все повече върху енергийната зависимост от монополистите и възможностите за придобиване на "нискоенергийна" или енергонезависима къща ,от друга в България все повече хора абсолютно брутално избират варианта - тухли четворки със съпътстващите ги извращения ,по възможност цялата постановка съсипана от "по евтината" група мангали.
Не знам какво би могло да се направи срещу това.
tetomaster - специалист
С риск да се повторя.Всеки производител предлага стандартни решения за собствената си система.Това което предлагаш е същото.Това са стандартни решения на италианската фирма.Но производителя не го интересува, дали монтажника е с 2 леви ръце или без грам мозък.Това на снимките (некачествения монтаж) е правено със стандартните профили. А другите снимки показват как се прави с нестандартни профили.
Доколкото следя мненията на Tsilkov и стоманобетоната къща може да е "пасивна".
В подкрепа на моите думи заповядай изпълнение на колеги, които се занимават със същото (имат си линия за профилиране, монтажни бригади).Този покрив е на управителя на тази фирма.(Не очаквайте да ви кажа коя е фирмата.Обекта е в Равда). Другите които четат тази тема да имат едно наум.

Прикачен файл

01122008(015).jpg
01122008(015).jpg (95.94 KиБ) Видяна 4461 пъти

Прикачен файл

01122008(011).jpg

Прикачен файл

01122008(009).jpg
01122008(009).jpg (97.57 KиБ) Видяна 4461 пъти

Прикачен файл

01122008(005).jpg
01122008(005).jpg (101.79 KиБ) Видяна 4461 пъти

Прикачен файл

01122008(002).jpg
tetomaster - специалист
stivemaster написа:
....
От една страна хората по цял свят, разсъждават все повече върху енергийната зависимост от монополистите и възможностите за придобиване на "нискоенергийна" или енергонезависима къща ,от друга в България все повече хора абсолютно брутално избират варианта - тухли четворки със съпътстващите ги извращения ,по възможност цялата постановка съсипана от "по евтината" група мангали.
Не знам какво би могло да се направи срещу това.
Аз мисля, че с този спор който водим донякъде помагаме на хората да си направят избора.
stivemaster - майстор
Абе дано да е така но аз пак ще ти обърна внимание ,отвори пак PDF дето съм дал и виж въз основа на какво са правени профилите няма "собствената си система",няма италианец няма българин има ISO колега. И у нас вече има еврокодове и .... ама задълбавам май .
С най добри чувства колега tetomaster ако схванеш това с другото нямаме различия ,мен също супер ме дразнят мангалските изпълнения ,само дето лошото качество не се дължи на крайния изпълнител - работника ,а на проектанта и началниците на изпълнителя.
Щото даречем окачени вентилируеми фасади от бонд или етернит примерно,тогава като почнаха да се поставят нито проектантите им беше ясно какво правят нито обучени монтажници имаше и тепърва ще гледаме резултатите от това.
На един работник - кофражист ,какво да му се сърдиш ако си му дал ъглошлайф с диск за бонд да реже канали и да го гъне и накрая го е ос.ал.
Изобщо някой замисля ли се на какви практики сме ставали свидетели - идва фирма Х и си поръчва проект за МОЛ .Кой ще му го направи , имаме опитни проектанти на молове ли ? или опитни изпълнители ? (поне в началото)Избират строител ,които трябва да спретне сградата по ISO , тои бил имал сертификат (голям смях).А работници (даречем регистрирал 2000 работници ,макар че по списъчен състав фирмата наброява 1650 души) сертифицирани дали има а? Естествено че не ,тогава си регистрира учебен център и си ги сертифицира и печели т.н.
Фло - специалист
tetomaster написа:
Аз мисля, че с този спор който водим донякъде помагаме на хората да си направят избора.
Със сигурност е така,но трябва и малко пояснения.Например,че от доста време всички материали за строителството ,които се предлагат на пазара са сертифицирани по следните 3 начина:1/стандарт БДС/ЕN,2/Българско Техническо Одобрение и 3/Европейско Техническо Одобрение ,като всеки един от трите варианта се доказва със Декларация за съответствие и Протокол от първоначално изпитване.Създадено е изискване и да се дава графична схема на използване на дадения продукт.
С други думи съдадена е система за информиран избор на потребителя,освен за качествата на дадения продукт така и за спецификата на технологията за неговото приложение.Проблема е в практиката,при която голяма част от строителите четат трудно,други въобще не могат и я карат каквото са виждали по диагонал,преди да се самоопределят за майстори.Друг проблем,който спъва добрата производствена практика е,че освен ангажимента на конструктора да следи неговата си част,няма никой да гледа останалото.Това има и добри страни,ако има традиция на изграждане на компетентност при майсторите,т.е. да държат през 5 г. да речем изпити по практика и за знания в областта,независимо от образованието.Това няма да стане никога ,тъй че инвеститора трябва да си разширява културата на строителните познания и да отсява по свой критерии строителите,които ще наема.
tetomaster - специалист
stivemaster написа:
Абе дано да е така но аз пак ще ти обърна внимание ,отвори пак PDF дето съм дал и виж въз основа на какво са правени профилите няма "собствената си система",няма италианец няма българин има ISO колега. И у нас вече има еврокодове и .... ама задълбавам май .
Грешиш жестоко!!!
Това, което ти си показал се нарича превод от италиански на български.Това са оригиналните стандартни елементи необходими за довършване на проекта. Фирмата се казва ISOPAN и е подразделение на ГРУПО МАНИ С.п.А. ЗА справка http://www.isopan.com/public/download_u ... ssori).pdf.Дори на сайта им пише че профилите са стандартни, но са стандартни за тяхната система. Тук дори нямо ISO, а някаква AIPPEG (Associazione Italiana Produttori Pannelli ed Elementi Grecati).
A ISO е това "ISO 9001
ISO 9001:2008 е международен стандарт, съдържащ основните изисквания към системите за управление на качеството (СУК). Този стандарт е доброволен - той не е законова предпоставка за продажбата на изделия и услуги на международния пазар, но поради тоталната ориентация на потребителите в Европа и развитите страни към качеството на стоките и услугите, регистрирането на фирмата като отговаряща на критериите на ISO 9001:2008 де-факто се е превърнало в получаване на лиценз към европейските и световните пазари. В същото време се превръща един от основните критерии за оценка на предложенията в повечето търгове.

Стандартът може да се прилага във всякакъв тип организации, поради тази причина разработваната системата за управление на качеството има адаптивен характер. Целта е да се демонстрира, че бизнес дейността може да предложи съответстващо на изискванията на стандарта качество. Най-важното е, че това е и практически метод за подобряване на процесите в организацията."
tetomaster - специалист
Задълбахме много.
Tsilkov - майстор
tetomaster написа:
Задълбахме много.
Де го чукаш - де се пука :lol: :?
stivemaster написа:
За покривните панели някакво мнение ? Или пък за стената от 25 см стиропор които бяха акцента в предложението ми, дори не се наложи да ги коментираме.
Ми той човека ясно показа,че не е заинтересован(коментарите защо са безплодни).Вместо да го попиташ защо и да се опиташ да обосновеш предложението ти ,взехте та се сдърпахте ( и аз се включих :? :lol: ) от панелите до философско-строителни теми .
tetomaster написа:
Доколкото следя мненията на Tsilkov и стоманобетоната къща може да е "пасивна".
Не само ,че може ами и има такива в България.Което идва да покаже ,че има добре направени сгради и лошо направени сгради - всичко друго са безмислени предразсъдъци.
stivemaster написа:
Не знам какво трябва да се случи в България за да се промени стереотипа на Бай Ганьо "с тухлите и варта" ,вече нямам надежда това да се случи в обозримо бъдеще.
С обяснения и добри примери - със сърдит тон нищо не става.
Освен това не хвърляй тухлите и варта в кофата за смет защото минават в графата "екоматряли" по пътя на локалното производство :lol: - за всяка строителна технология си има място стига да е изпълнена където трябва и както трябва.
stivemaster написа:
и вземе че приложи точни данни за тях в проекта ,след което да проконтролира изпълнителя дали е спазил сътвореното ,нали няма да се налага да ти пращам скица на коляно каква кръпка ми трябва.
Хубаво ще стане така стига някой да му го възложи (или казано по просто да му плати) :?.За да го направи това пък възложителя трябва да осъзнае полезността на този "виртуален труд" - как може да се случи това(без да влизаме в сферата на изнудването) е един въпрос над които си блъскам главата от години :?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16

Тема "Изграждане на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: