• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mObbiN - специалист
П.П.

опитах от дърво но резултата е нулев-4 съсипани дъски #-o просто неми се отдава работа с дърво
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
П.П.

опитах от дърво но резултата е нулев-4 съсипани дъски #-o просто неми се отдава работа с дърво
Можеш ли да си уредиш еднодневно пътуване до Стара Загора с една талпа под мишница? Ще ти помогна да си направиш лопатите. Ще използваш инструментите ми, опита ми, малко дялкане и съветите напълно безплатно! Е, ще пием две бири за твоя сметка! :wink: :-D :partyman: :drinkers:
Ако решиш да идваш, обади се предварително да уточним време и размери на талпата...
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
..................Бях в командировка и отдавна не бях разглеждал форума.Имам предложение относно колегите Марти и Евгени.Вместо да спорят на кой генератора е по-добър да дадат характеристика на генераторите които са направили магнити,намотки,конструкция и тн,а всеки от нас да реши да направи според свойте възможности какъвто генератор може.Мисля че този форум е за това да си помагаме със съвети и да не допускаме едни и същи грешки........
Мисля, че в момента поне, няма смисъл да давам точните данни за алтернатора, защото неодимовите магнити, които използвах бяха купени преди почти 2 години, а от тогава до сега цената им е станала повече от два пъти по-висока, което обезсмисля вашата идея генератора да е евтин. Само магнитите са 320 лв. по цени в момента. На всичко отгоре има и около 4 кг. меден проводник за бобините по 20 лв./кг. Освен това разполагам с малко машинки и не плащам за така наречените външни услуги. Ако все пак настоявате ще дам точно описание.
В момента работя по преработката на асинхронен двигател в генератор с постоянни магнити. Въпреки всичките недостатъци на този метод, има поне едно голямо предимство, че излиза значително по-евтино от към магнити. Когато имам задоволителни резултати и съм преодолял някои грешки, ще пиша тук.
mObbiN - специалист
Благодаря за предложението ще се възползвам,за бирите нямаш грижи.Относно магнитите си много прав за последната година ги вдигнаха двойно.Идеята за асинхронния двигател е добра и аз сам се насочил в тази посока,защото от руските генератори не може да се изкара голяма мощност.Има начин да се преодолее котвеното залепяне(не напълно) и без накланяне на магнитите,само трябва да се избере подходящият размер магнит.Имам някакви наблюдения още няколко опита и ще съм по сигурен.Смяташ ли да го пренавиваш,защото в оргиналния вид е с малко полюси?Тези двигатели имат недостатък (тежат) но няма вечно щастие!
edemy2001 - специалист
Този алтернатор
Прикачен файл:
Изображение0240.jpg
Прикачен файл:
Изображение0243.jpg
го направих, така да се каже, като макет. За да пробвам принципите, без да влагам много средства. Имам още малко работа по вертикалната ос около която ще се върти на мачтата, като вятърен генератор . Но като алтернатор вече го изпробвах, като го въртях на стругчето ми. В най-общи линии казано има перспектива. Използвах около 6 куб. см. тип N38 магнити, пренавит статор и получих между 45 и 50 вата от него, което потвърди първо твърдението, че в такъв вид алтернатор се получават около 150 вата от 16 куб.см. неодимови магнити тип N42. Също потвърди и намаляването на котвеното залепване при накланяне на магнитите. Не съм привърженик на идеята за използване на магнити с "подходящ" размер за избягване на котвеното залепване, точно по тази причина, че трябва да се извлекат тези 150 вата от 16 кубика магнити, т.е. да е оптимално евтин алтернатора, а с накланянето се губи по малко от 10 % от силата им, което е пренебрежимо.
Разбира се не се и съмнявам в китайците, защото когато става дума за евтино нямат равни на себе си, :-D а те правят масовите генератори, които се продават навсякъде именно на този принцип. Просто подлагам много неща на проверка...
Тук трябва да отбележа обаче и съществените недостатъци на този вид алтернатори. Единият е, че заради насищането на сърцевината от силициево желязо в статора, КПД при високи обороти значително бързо спада. Вторият съществен недостатък е, че котвеното залепване може да се намали, но не да се избегне напълно, което пък изисква повече разходи за пропелера (турбината) на генератора. Но май това е по-приемливия вариант, когато се отнася до цената. Също така, заради котвеното залепване е и по-шумен от другите.
Ако си правя генератор лично за себе си, бих избрал по-скъпия алтернатор, защото той дава енергия при по-слаби ветрове, кривата на КПД всъщност е права :-D т.е. линейна в зависимост от оборотите и шуми много по-малко от тези с желязо в статора.
mObbiN - специалист
Евгени по принцип всичко което си написал си прав относно шум , вибрации и тн. Аз ще използвам асинхронен двигател 2.2киловата , доста е тежък.От руските алтернатори съм направил 3 модела:

1-3 фазен с неодимови магнити
2-3 фазен с феритни магнити
3-монофазен с неодимови магнити

Първия е с поносимо котвено залепяне и е около 200 вата.Втория с почти нулево котвено залепяне около 90 вата,а третия с много голямо котвено залепяне около 200 вата.Единственото предимство на монофазния е че при 60 обр дава 13волта.Три фазния с неодимови два при около 120 обр. , а феритния след 200 . . . Всичките са пренавити с един и същ проводник по 60 навивки 0.5 или 0.7 не съм много сигурен.Всяка фаза е с по шест бубини и 12 магнита,а монофазния 18.

@mladomo

Колега не се засягай аз не искам да крада занаят.Това просто е мое хоби :) . Опитвам се да си раздвижвам мозъчните клетки :? . Не си прав че искам всичко на готово просто не искам да повтаряме грешките си ,защото всичките материали за направата на генераторите струват доста скъпо.

ПП Искам да кача снимки,но телефона ми се скапа.Двата трифазни генератора са на мачти а монофазния е в шкафа за сега.Опитвал съм и с редуктор от верига и ремък.При натоварване веригата се късаше,а ремъка е с голямо триене и при високи температури се разтяга.Слагал съм и оптегач но триенето става голямо и изисква още по големи витла.Големи витла трудно управление.
ba6ticata - специалист
За мен дори и три дни открадната енергия от вятъра,още три от слънцето и евентуално от икономично потребление си е все пак далавера.Занимавам се с климатична техника и вече имам изградена подземна серпентина (800м.) от където смятам да извлека поне още няколко киловата,така че колегата dj_marti79 използвайки девиза Енергията е навсякъде около нас, просто трябва да я уловим е много прав.
mObbiN - специалист
Моите нищожни генератори подържат едно осветление от диодни луни.Знам че е много малко но при мен вятъра съвсем го няма.ДА знам че е смешно но зодията мие такава(телец) и все пак е хоби.Просто се опитвам да изкарам от нищо нещо пък каквото стане.Всеки може при вятър 5.6м/с.Всеки ват не платен на монополиста е чиста далавера,а атракцията е жестока голям кеф е да знаеш че си произвел поне един ват!
edemy2001 - специалист
ba6ticata написа:
Тъй като ми предстои изработка на витлата искам вашето мнение.Реших материала да е от PVC тръба за канализация,но на пазара има два вида - оранжеви(дебели,твърди,тежки) и сиви(тънки,гъвкави,леки) като разликата е голяма.Дайте съвет за вида и диаметъра на тръбата и дължината на самите витла,като горе долу имате представа за каква мощност се касае.
Аз бих ги направил от дърво. Вече коментирах на няколко места защо... Но все пак избора си е твой.
mObbiN - специалист
@ba6ticata

Един съвет смени магнитите така и така ще вдигаш мачта и ще правиш витла изцеди всичко от този прекрасен двигател.
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: