Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kolcho - специалист
gomes_ написа:
Зна4и според теб с радиаторите с които съм в момента-общата им мощност по мои изчисления е почти 29 KW-ще мога да ги захранвам с котел с мощност 20 KW,без да се налага да подменям моите радиатори с по слаби.Така ли да те разбирам.
Точно така. Радиаторите не са особен проблем когато са преорзамерени / разбира се в разумни граници/, много по-зле е, когато са с по-малка мощност от необходимата. Проблемът е, че котелът Ви работи с доста под 50% от максималната си мощност, а в подобен режим КПД-то му пада драстично, оттук са и завишените разходи за въглища. Сменете котела с 18-20 кВ и значително ще подобрите горивната ефективност.
Спокойно можете да смените наличния котел с по-маломощен през лятото, похарчените пари ще избиете само след един отоплителен сезон!
Успех!
LazarGanev - "Велик майстор"
Презапасяване разбирам 10-20%, а 100% си е вече разхищение. Но свършило - няма да ги сменяш, я - ще работят на по-ниска температура. Слагай трипътен термовентил за да гарантираш оптимална работа на котела. Ако го смениш ще работи в по-благоприятен режим
Transporterr - специалист
трябва да му издигнете паметник на този който е измислил трипътните вентили.. :)
gomes_ - напреднал
Момчета бихте ли ме светнали какво означава трипътен термовентил и каква работа върши.
Честно казано наистина мисля да го сменям този котел.Предполагам че ще го пусна за продаване.На една година е все пак,а и ще трябват пари за нов-не ми се иска да ги колекционирам.
Значи момчета ако правилно съм ви разбрал тези радиатори с които съм в момента не са чак толкова завишени.Завишена ми е единствено мощността на самия котел.И според вас спокойно мога да си карам и с тези радиатори без да се налага да ги сменям,само 4е с по малък котел около 20KW.
Последна промяна от gomes_ на нед яну 29, 2012 12:55 pm, променено общо 1 път.
lux_e_on - специалист
Имай предвид че чугунения котел Дедитрих е секционен-на глидери,та помисли по въпроса за намаляване на бройката.Ако правилно си спомням един глидер беше 8kW ,като не гледаш предния-той е около половината мощност,а задния се брои сух.Иначе казано 4x8kw-32kW+преден и заден тастават 34,7.Мисля че така беше.Идеята е да не сменяш котела.
LazarGanev - "Велик майстор"
Радиаторите ти са двойно завишени, но това не е проблем - те могат да топлят и малко и много :wink:
gomes_ - напреднал
Добре момчета а ако направя следната комбинация дали ще се облекчат нещата с радиаторите?Както видяхте в момента три от адиаторите ми са-2,00;1,80;1,60.Както и други три които са-2бр, по 1,40 и един на 1,20.
Ако махна трите големи и на тяхно място сложа трите по малки ще се получи следния вариант
Примерно:
Хол-19кв.м.(46,5куб.м.)-0,60*1,40-3437
Спалня-14,4кв.м.(35,4куб.м.)-0,60*1,20-2946
Хол-17,9кв.м.(44,1куб.м.)-0,60*1,40-3437
Как мислите тези радиатори ще бадат ли достатъчни като мощност за тези стаи или сега пък ще са малки.
И съответно в трите стаи от които съм взел тези радиатори какво бихте ме посъветвали да сложа там:
Стая-15,8кв.м.(34,6куб.м)-???
Кухня-8,7кв.м.(21,3куб.м.)-???
Коридор и стълбище-12,2кв.м.(30,3куб.м.)-???
А за лирите в двете бани мисля че няма смисъл да се подменят,както и другите две малки радиаторчета.
gomes_ - напреднал
lux_e_on написа:
Имай предвид че чугунения котел Дедитрих е секционен-на глидери,та помисли по въпроса за намаляване на бройката.Ако правилно си спомням един глидер беше 8kW ,като не гледаш предния-той е около половината мощност,а задния се брои сух.Иначе казано 4x8kw-32kW+преден и заден тастават 34,7.Мисля че така беше.Идеята е да не сменяш котела.

Да котела е с 6 секции но мисля че те не се разглобяват,или поне на мен така ми се струва
naskov - майстор
Котела се разглобява, ама не е работа за всеки. Иначе от останалите секции могат да се изкарат добри пари :wink:
lux_e_on - специалист
Със сигурност се разглобява,но ключовете не се намират под път и над път.Знам със сигурност кой може да го направи.

Тема "Въпрос за всички компетентни в областта на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: