• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!
Имам проблем с комина.Живея в панелка на последен етаж и когато съседите от долу запалят всичкият дим влиза у нас през камината.Това се случва най вече когато пада налягането и при силен вятър.Коминът горе има поставени три тръби по 120мм. по около метър.
Ако някой е запознат с принципа на тия коминни тела нека каже как вървят там тези основни странични и каквито са там,че апартамента мирише на катун.Гледах в моя отвор новърви само нагоре,не видях никаде в страни някакви други отвори(може би с годините са запушени).
Благодаря предварително на отзовалите се !
Transporterr - специалист
изглежда се получава "обратна тяга" и димът от техния комин влиза през твоя. камината ти няма ли клапа? другият вариант е да надзидаш отвора на твоят комин над останалите, или просто да заустиш полвин метър тръба в него така че да ги надвишава :)

чети тука е добре обяснено
http://www.prity-bg.com/docs/Problemi_s_komina.pdf
mcm - специалист
Комините в панелките са сифонен тип. Ако си в сифона си няма да ти пуши. Пуши тогава когато се включиш директно в главния канал, което не е редно, но пък е тарикатско. Вместо да си чистиш саждите от сифона ти на комина, всичко пада надолу и го чисти тоя от първият етаж, единственият ти проблем е като се задъни комина към края на зимата, намалява му дебита, и като запалите едновременно със съседите комина не поема всичкият дим и връща на запалилите на горните етажи.
За да си решиш проблема, първо почисти главният канал, после канала отреден за теб/сифона/ в апартамента ти, и се свържи чрез сифона който е отреден за теб към комина.

П.П. Канала/сифона/ се чисти малко трудно и ще пооцапаш малко и вътре но с повечко желание става.

Прикачен файл

рисунка.png
рисунка.png (18 KиБ) Видяна 5242 пъти
Последна промяна от mcm на нед яну 29, 2012 3:29 pm, променено общо 1 път.
ceslav написа:
...Гледах в моя отвор новърви само нагоре,не видях никаде в страни някакви други отвори(може би с годините са запушени)
вероятно неговият комин е самостоятелен заради това че е на последният етаж, но ако е "включен в сифона" е така както казваш
VLADO66 - майстор
Послeдния eтaж нe сe включвa към общия комин.Нaпрaви кaкто ти кaзaхa- удължи с 50см. тaкa чe студeния ти комин дa нe всмуквa пръднитe нa съсeдитe.
Благодаря за съветите!Утре е работен ден и ще се възползвам от отсъствието на съседите и ще удължа комина.Ще погледна и дали съм си в сифона или наистина съм индивидуално!
BARD - специалист
ceslav написа:
Благодаря за съветите!Утре е работен ден и ще се възползвам от отсъствието на съседите и ще удължа комина.Ще погледна и дали съм си в сифона или наистина съм индивидуално!
Какъв ще е този общ комин със тръба на покрива ф 120 . :? Малко тясничка е за общ комин.
BARD написа:
ceslav написа:
Какъв ще е този общ комин със тръба на покрива ф 120 . :? Малко тясничка е за общ комин.
ти да не мислиш че я е премерил с точност до милиметър?

или е 14 или 17 см това е стандартното за панелките мисля че и 20 съм виждал. премерил е човека неговия ева ли общия.. но всъщност няма никакво значение реално..
BARD написа:
Има три етернитови тръби една до друга,и там от където си мисля,че дими моята печка тръбата е най ниска!Някой на времето е правил свободни съчинения на самия комин отгоре.От съветите ви се ориентирам към обратната тяга.Съседния вход е 8 етажен а нашият на 6 и е последен.Тялото в моя апартамент е 80см.Съседа от първия етаж каза,че неговото е около 2/3 от моето!Утре пак ще паля да видя от къде точно пуши моята печка!
Уффффффф
Играта загрубя яко.Качих се на покрива и що да видя,двете тръби си пушат а аз не съм запалил(махнах кюнците и силиконирах розетката).Есента слагах шапки и на трите тръби ,но едната си е така нова както е поставена-значи от там дим няма.В тоя ред на мисли си рекох,че май тази тръба е отредена за мен,а предния собственник се е включил някак към останалите комини,защото разбрах,че след 5 етаж върви още едно тяло.Както казах в къщи комина е доста по широк от долните етажи а розетката е сложена по средата на широката част на комина.Стават и други аномалии,бръкнах да диря някакъв канал от където да ми излиза димът и о чудеса на около 30см. от розетката усешам как димът гали топло ръката ми(ами сега?).Видях и някаква вата натъпкана отсреща до стената на съседите,но не посмях да я махна,че може да пропуши и в тях,отделно се стича и някаква гняс и постоянно пълни комина.И за капак след като реших,че съм бохем на -20 да се топля на ток и да треперя ,влизайки в банята която е на другия край на апартамента ме лъхна мирис на пушек.Ха!Пуснах вентилатора и се поотмириса,но от време на време пак понамирисва.
Извод:Във въздушното пространство има нещо нередно с комина което ми пречи да го ползвам,отделно на самия комин отгоре където са поставени тръбите,плочата е счупена на 2-3 места и дим излиза и от там.
В тоя кучи студ обаче решавам да съм донор на Еон,а на пролет когато печките загаснат се впускам в авантюра!

Благодаря още веднъж за отговорите и съветите ви!

Поздрави!
  • 1
  • 2

Тема "Комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: