• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
emilvtc - специалист
Чиповете които mladomo спомена наистина много опростяват изграждането на обратната връзка по позиция, като елиминират нуждата от механика и изискват само цилиндричен двуполюсен магнит закрепен на оста + относително просто позициониране (центриране) на чипа над магнита.
До момента не знаех, че има такива чипове. (Благодаря му за инфото)
Зачитайки се в параметрите им обаче виждам, че за 10 битовия AS5040 например интегралната му грешка достига +/- 1.4 градуса. Т.е. не ми се вижда подходящ за прецизно позициониране, каквото е необходимо при CNC машините. Дори най-тъпото ФРП с 200 импулса на оборот (пък дори и самоделно направено) мисля, че ще има по-малка грешка.
За незапознатите с материята - Резолюция 10бита означава 1024 импулса на оборот, но поради грешката в чипа - ъгъла на завъртане между 2 съседни импулса не е винаги 360/1024 градуса.

И аз смятам, че трябва да се добави отделна тема във форума, в която да се обсъжда електрониката по машините. Сега темата е огромна и обща и трудно се търси и намира инфо в нея.
dobrinski - специалист
Според мен една предавка примерно 1 / 3 ще повиши чувствителността на датчика и за един оборот на винта ще има три оборота на датчика.
pulsar - специалист
Ето един USB контролер за управлението на CNC.
http://dox.bg/files/dw?a=bb8b9ffcda
http://www.youtube.com/watch?v=_oEPBuMqE-s

Прикачен файл

PLCM4x.jpg
PLCM4x.jpg (71.98 KиБ) Видяна 4669 пъти
Последна промяна от pulsar на нед яну 29, 2012 11:52 am, променено общо 4 пъти.
mladomo - специалист
Обратната връзка е доста важен компонент и преоритетен. С нея може и да се постигне по добра динамика и скорост на двигателя освен следене пропускане на стъпка. Може с коолекторен двигател с на половината транзистори от стъпковите да сменяш посоката и да управляваш.
А грешката при магнитните некодери под 1.8 гр най вероятно е постоянна и може винаги софтуерно да се направи карта и да се преодолее. При високи обороти дори има изоставане по фаза защото времето за обработка е достатъчно дълго.
Що се отнася до управлението на осите трябва да е синхронизирано с тактов генератор или управлявано от един процесор останалите са подчинени. Поне за сега ще опитам само с един процесор ама няма да стане бързо.
Хубаво е да нахвърляме мнения кой как мисли предполагам има стиденти и младоци като онова момче, които са в час с програмирането и биха помагали. ВИждате как под линекс е прави такъв проект работят заедно много хора на доброволни начала.
http://git.linuxcnc.org/gitweb
http://www.linuxcnc.org/index.php/english/download
Ето ви два линка как работят хората
И да знаете, когато ние произвеждахме "Елка" калкулатор бяхме на 2 3 място в света на електрониката имахме най-добрите специалисти по софтуер и електроника. За това и не искам да ми цитираш какво казват англичаните такива като тях сега ядът плодовете на нашите бащи.
Те са силни в това да съсипят нещо и да изядът остатаците крадътизградени специалисти от цял свят. И винаги са обратни във всичко дори и са с обратен волан

@MrMurdjo
Би ли ми посочил линка за УСБ управление бих му хвърлил око.
mika - специалист
Според мен, една нова разработка заслужава отделна тема. Желая ви успех!
MrMurdjo - майстор
@mladomo
Линк
http://www.planet-cnc.com/

Колкото до лиричните ксенофобски отклонения, аз съм на 55 и много по-добре знам какво е било тогава. Английският език е със статус на международен и благодарение на него хора от цял свят могат да правят заедно неща, като цитираните от теб. Стига да има добронамереност.
При нас това не може да се случи, защото ти самият си ярък пример на нетърпимост и стремеж за себедоказване на всяка цена.

@STEPER
Форумът е пълен с какви ли не странни раздели, но според теб е нормално за областта на нашите интереси да има километрична и непроследима тема?
gkamenov - специалист
Здравейте!

Прди няколко месеца се запалих са си правя CNC и попаднах и на този форум. Благодаря на всички, които споделят!

Основно се занимавам с разработка на софтуер и понякога с електроника и идеята ми беше, да си направя малка машинка за дялкане / пробиване на платки, но апетита идва с яденето и машинката малко понаедря. Ето го проекта:
Прикачен файл:
p1.jpg
p1.jpg (76.66 KиБ) Видяна 4654 пъти

А това е текущия статус:
Прикачен файл:
p2.jpg
Извинявам се за кочината наоколо :-)

Резултата ми изглежда обнадеждаващ. Малко съм надценил направляващите по оста Z (Ф16) и в най-долно положение подават малко, но пък при мен и без това долното положение е прекалено ниско като сложа и плот, така че се надявам да става за работа. Ако не ще слагам по-дебели направляващи. Останалата част от конструкцията ми се струва стабилна, но скоро ще видя как е в реални условия.

Поздрави!
MrMurdjo - майстор
Защо не промениш концепцията на Z? Вместо да се движат направляващите, те да са фиксирани, а четворката линейни лагери да формират "шейната", обединени от носеща плочка. Няма да има това дълго рамо и висящ край на направляващите, което води до отслабване на якостта на конструкцията.
dobrev - специалист
[quote="gkamenov"]Здравейте!

Прди няколко месеца се запалих са си правя CNC и попаднах и на този форум. Благодаря на всички, които споделят!

Основно се занимавам с разработка на софтуер и понякога с електроника и идеята ми беше, да си направя малка машинка за дялкане / пробиване на платки, но апетита идва с яденето и машинката малко понаедря. Ето го проекта:
Резултата ми изглежда обнадеждаващ. Малко съм надценил направляващите по оста Z (Ф16) и в най-долно положение подават малко, но пък при мен и без това долното положение е прекалено ниско като сложа и плот, така че се надявам да става за работа. Ако не ще слагам по-дебели направляващи. Останалата част от конструкцията ми се струва стабилна, но скоро ще видя как е в реални условия.

С какво ще става задвижването: със СВД или трапецовиден винт??
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:

@STEPER
Форумът е пълен с какви ли не странни раздели, но според теб е нормално за областта на нашите интереси да има километрична и непроследима тема?
Не виждам никакви странни раздели във форума.
Всеки раздел е точно определен и обединил около себе си хората които са съпричастни към темата и обсъждат по същество въпроса.
Нашата тема е ясна - CNC машина гравьор .Вярно е,че тя обединява в себе си и някои други области от техниката /да не ги изброявам/ достойни за отделна подтема,но последните няколко страници не носят на никой, никаква полезна информация и определено затрудняват общуването.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: