• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
ОК, щом за теб наличието на цял подраздел на тема "Къде е по-евтино", но отсъствието на такъв за машини с ЦПУ е нормално.
STEPER - специалист
gkamenov,
Добре дошъл във форума. :partyman:
Какъв е бил замисъла,за да се изпълни толкова нетрадиционно ост Z?
MaK - помощник
mladomo написа:
Мак не знам защо се занимавате с мишки за енкодери , има доста по-лесен вариант - магнитни енкодери към 5 лв са.
Темата беше инкрементален енкодер . Предложих DIY вариант.
AS5045-ASSU 12bit , резолюция 4096 , цена 18.46лв , грешка 1*(+/-0.5) . На винт със стъпка 5мм 1* е линейна грешка 0.0139мм - този чип е най-точния , интересен е , но не ми харесва . Измерването е аналогово с АЦП . Грешката предполагам е от нелинейноста на полето спрямо ъгъла и влияние на външни магнитни полета . Може да има и по-линейни , но на каква цена ?
mladomo написа:
Упралвението вече при такъв вариант със стъпка посока не е рентабилно . По скоро компютъра трбва да зададе иди на координата Х У.
Не е точно така . Това работи само за права линия . А окръжност , елипса или др. крива ? На този принцип едно време работеха плотерите . Имаха и собствен език LINE(x1,y1,y2,y2) , CIRCLE(Cx,Cy,R) . Работил съм на комп. CPU-12.5Mhz , RAM-1Mb , DOS 6.22 , ACAD-2.6 и плотер Roland с 6 писалки . Плотера имаше LPT и COM . На COM работеше по-бързо .
Заради приоритетите на ХР някои ползват 9х или направо DOS . Виждал съм програми за CNC под DOS с мн.добър интерфейс .
gkamenov - специалист
Знаех си, че ще ме захванете за Z-та. :)

В първите варианти на проекта беше "класическо" изпълнение с подвижна планка и фиксиран винт, но после го преправих за да спечеля някакви сантиметри в хода по Z и по Y (дългата страна на масата). Дори да преработя Z, най-вероятно ще сложа танкети на мястото на линейните лагери, а направляващите ще сложа на планка която ще се разхожда нагоре-надолу и няма да загубя ход.
Пропуснах да спомена, че винта също ще вкорави малко конструкцията, т.е. може подаването да се окаже "в норма".

В момента, в долно положение главата на шпиндела е на 10 мм от плота. Като се вземе в предвид дължината на инструмента, най-долното работно положение ще е няколко сантиметра по-нагоре. Там, поне на око направляващите не подават. В краен случай ще повдигна плота максимално и ще изрежа новите части за Z :-)

@dobrev: Задвижването ще е със стъпкови мотори, СВД-та и куплирането ще със зъбни ремъци.
mladomo - специалист
MrMurdjo написа:
@mladomo
Линк
http://www.planet-cnc.com/

Колкото до лиричните ксенофобски отклонения, аз съм на 55 и много по-добре знам какво е било тогава. Английският език е със статус на международен и благодарение на него хора от цял свят могат да правят заедно неща, като цитираните от теб. Стига да има добронамереност.
При нас това не може да се случи, защото ти самият си ярък пример на нетърпимост и стремеж за себедоказване на всяка цена.
Форума е място да се доказваме най вече себе си ( себедоказване) със знанията си, а не да се коментираме взаимно. Когато предлагаш нещо, както направих аз, всеки може да каже по добър вариант и да отрече моя. Но да ме коментира сори.. А за " Елка" провери колко производители на калкулатори е имало по това време. За англииския език нищо не съм казал.
Безмислено е да ползваме англииски поговорки, когато си имаме български.
dobrev написа:
Основно се занимавам с разработка на софтуер и понякога с електроника и идеята ми беше,
ДОкато се чудите как да обсъждате някой като мене пропускате , че това момче ни идва на крака и се занимава със софтуер и би могъл да бъде доста полезен.

Хубаво е да уточниме първо как да постигнеме качестово и ниска цена за управление на крайните транзистори, които ще управляват намотките на двигателите.
Според мене най-добре е да се ползват N Mosfet и в двеете рамена
1. може да се намерят ефтини с висок ток и напрежение
аз взех по 1 лв IRF540 100 в 27 А
2. Лесно се сменят като изгори.
3. може да се постигне по високо напрежение и мощност на управление само със смяна на крайните транзистори
проблема е допълнително захранване за отпушване на горното рамо.
mladomo - специалист
MaK написа:
Темата беше инкрементален енкодер . Предложих DIY вариант.
AS5045-ASSU 12bit , резолюция 4096 , цена 18.46лв , грешка 1*(+/-0.5) . На винт със стъпка 5мм 1* е линейна грешка 0.0139мм - този чип е най-точния , интересен е , но не ми харесва . Измерването е аналогово с АЦП . Грешката предполагам е от нелинейноста на полето спрямо ъгъла и влияние на външни магнитни полета . Може да има и по-линейни , но на каква цена ?
Леле темата направо хвърчи докато пуснах поста и ти си написал въпрос.

Мак не забравяй че ние гониме съотношение прецизност върху цена.
Най-ефтиния Оптичен енкодер с 10000 стъпки е 100 тина лв . Повечето дори не предвиждат че в динамичен режим докато си прочел моментното положение на енкодера той вече е на друго и трябва да я прогнозираш :) е смяташ ли че няма поне 1 градус отклонение.
MaK написа:
Не е точно така . Това работи само за права линия . А окръжност , елипса или др. крива ? На този принцип едно време работеха плотерите . Имаха и собствен език LINE(x1,y1,y2,y2) , CIRCLE(Cx,Cy,R) . Работил съм на комп. CPU-12.5Mhz , RAM-1Mb , DOS 6.22 , ACAD-2.6 и плотер Roland с 6 писалки . Плотера имаше LPT и COM . На COM работеше по-бързо .
Заради приоритетите на ХР някои ползват 9х или направо DOS . Виждал съм програми за CNC под DOS с мн.добър интерфейс .
Съгласен съм с теб аз дадох само пример какво трябва , дори и първия матричнен Бг принтер М88 имаше команди .Примерно за превключване на кодови таблици графично изобразяванне на проедица от точки в различна реаделителна способност и така :)
Исках да кажа че Мак3 ни връща в първобитно ниво
PhD - специалист
Това със енкодерите има логика и не е лошо като идея. За момента аз точно нямам конкретна схема - мислех си нещо от типа на PID-регулатор, както при серводвигателите, само че крайното стъпало и управляващите изводи от процесора да бъдат за стъпков двигател, а не примерно както се прави за DC или AC серводвигател. Поразрових се из нета и видях че не откриваме топлата вода - например написах в google - stepper motor ieee излязоха пдф-файлове с много интересни идеи. В ieee по-принцип се публикуват много добри неща - два-три проекта съм реализирал от такива статии и всичко си работи добре. Така че може да се погледне там какво са публикували хората и да вземем някоя идея са нещо от типа на "интелигентно" управление на стъпковите двигатели. Сигурно някой ще ме репликира и ще каже - като има управление като за серводвигател, защо да ползвам стъпков, а не мина направо на серво - ами според мен цената. Пък и за прецизно хоби изпълнение мисля че ще си струва - прецизна електроника на която да се има доверие и евтини двигатели.
Това е идея, спонтанно хрумнала, така че търпя всички критики, които ще бъдат отправени.
STEPER - специалист
mladomo написа:

Форума е място да се доказваме най вече себе си ( себедоказване) със знанията си, а не да се коментираме взаимно.
Грешиш ако наистина мислиш така.
Форума не е място да се пъчим и да доказваме кой е по-най .....
За това има място тук - viewforum.php?f=45
mladomo - специалист
STEPER написа:
mladomo написа:

Форума е място да се доказваме най вече себе си ( себедоказване) със знанията си, а не да се коментираме взаимно.

Грешиш ако наистина мислиш така.
Форума не е място да се пъчим и да доказваме кой е по-най .....
За това има място тук - viewforum.php?f=45
Би ли написал вариант на изразяване, в които аз трябваше да споделя с вас, че има магнитни енкодери и те може да са полезни за Вас така, че да не засегна егото ВИ ?
mika - специалист
PhD написа:
Това със енкодерите има логика и не е лошо като идея.
И каква точно е идеята? Защо да се слага обратна връзка на двигатели, измислени именно заради това, да не се нуждаят от нея, което прави управлението им сравнително просто, евтино и надеждно? От години работя с фреза, управлявана безпроблемно със стъпкови мотори и ме интересува с какво тази обратна връзка ще подобри работата им и по какъв начин ще опрости и поевтини управляващата ги електроника.
Последна промяна от mika на нед яну 29, 2012 9:01 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: