Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
то че тази зима ще я караш така то е ясно :) а дали ще ти стигнат радиаторите като мощност слет разместването им можеш да си ги сметнеш и сам 60-65вата на кубик и готово :-D и май най разумно ще е със радиаторите както са си сега просто махни едната секция от котела или някой който разбира да ти я махне поне така мисля аз :wink: е ако искаш да се вкарваш в някакви филми или в разходи с слагането на буфери , помпи, вентили и др.(не че няма да стане и с тях но) то си е твоя работа :lol: просто си пресметни за колко време ще си въстановиш инвестицията от 1300-1400лв ако разходът ти падне с 1/3 (примерно) е успех в размислите :wink:
gomes_ - напреднал
Ок разбрах ви.С буферен съд няма да е със сигурност защото нямам място за него.С котела също ще видя какво ще правя.Но честно казано предпочитам да го продам и да си тарся по малък,защото с това разглобяване и сглобяване не знам какъв ще е крайния резултат.
Абе всъщност направо го обявявам за продаване естествено след като изтикам зимата де.Така че 4е ако някой от вас занимаващите се с парно реши че може да го вкара в някоя инсталация на някой клиент-насреща съм.
А сега другото което искам да ви попитам след доста ровене из интернет стигнах до извода 4е тези стойности които сам написал като параметри на моите радиатори са за работна температура (90-70-20),но никъде не намерих информация с колко се занижава мощността на радиаторите при работна температура в системата от 60*.Та въпроса ми е според вас ако наистина поддържам такава работна температура в системата 60*(независимо дали ще е с този котел или с някой друг по малък)радиаторите с които съм сега без да съм им разменял местата както писах по горе,ще бъдат ли достатъчно мощни за да се топлят стаите,или при тази работна температура вече ще идват слабички.Защото вие казвате че мощностите на радиаторите са завишени почти двойно,но предполагам сте имали предвид тази работна температура (90-70),т.е. максималната мощност която могат да отдават те.Но все пак системата може да работи както на 60* така и на 90*Випроса е ако моята работи на 60* дали ще ми е топло в къщи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами то беше споменато :wink: :
LazarGanev написа:
Презапасяване разбирам 10-20%, а 100% си е вече разхищение. Но свършило - няма да ги сменяш, я - ще работят на по-ниска температура. Слагай трипътен термовентил за да гарантираш оптимална работа на котела. Ако го смениш ще работи в по-благоприятен режим
gomes_ - напреднал
Добре Лазаре,но ти сам казваш че са ми завишени радиаторите и то двоино повече.Това няма ли да е проблем.Защото ти казваш ще ги оставиш да работят на по ниска температура.Добре аз ще ги оставя,но така или иначе дори и да сменя котела трябва да не го оставям да работи на пове4е от 60*-така няма ли да задушавам и него и пак да спада КПД-то, а от там пак да се покачва разхода?
Писах ти и за термовентил, който да ти гарантира температурата в котела. Трябва ти втора помпа и хидравличен съединител, ама по-добре някой да ти го направи. :wink:
gomes_ - напреднал
Е със сигурност не бих се хванал аз да ги правя тези неща.Нямам си понятие от тях.
Две помпи с различни дебити, два кръга с различни температури - котелен и отоплителен, между тях - хидравличен съединител :drinkers:
Transporterr - специалист
@LazarGanev можели малко разяснения за хидравличният съединител. плииз :prayer:
Хидравличният съединител (някои му казват разединител, други - изравнител) е задължителен, когато в една система има повече от една помпа. Той служи да компенсира различните дебити на помпите за да не си пречат една на друга. Ако системата има буфер - той може да играе тази роля, в друг случай може да се направи байпас между колекторите. Най-добре е да си е отделен елемент. Много фирми произвеждат готови такива хидравлични съединители и се предлагат в зависимост от мощността на системата. На снимката долу показвам един хидравличен съединител мое производство, като съм ползвал чертежи от полска фирма-призводител. От едната му страна е каскада от 5 газови котела по 65кВт, всеки със своя помпа, които са вързани на колектори. а колекторите захранват хидравличния съединител, като управляващия контролер следи зададената температурата в хидравличния съединител и включва или изключва различни бройки котли в зависимост от нуждите. От другата страна на хидравличния съединител е главната отоплителна помпа, която върти водата през пластинчат топлообменник, а пък от другата страна на топлообменника са вече 7 бр зонови помпи - 6 за отопление и 1 за бойлерите (3 бр по 1 тон). Та хидравличният съединител за тази система е почти 2м висок, а тръбите, които влизат и излизат от него са по 5". От лява страна дебитър е постоянен - голямата помпа, а от дясната могат да работят от 0 до 5 помпи, в зависимост от нуждите и разликите в дебитите се поемат от хидравличния съединител.

Прикачен файл

DSC01302.jpg
DSC01302.jpg (83.17 KиБ) Видяна 2641 пъти
Transporterr - специалист
помислих си че е нещо като буферният съд, само че после се сетих че все е пак "хидравличен" не "температурен"
благодаря ! :)

Тема "Въпрос за всички компетентни в областта на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: