• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MrMurdjo - майстор
Темата с подобно заглавие предизвика асоциация, заради което и аз пускам една.
От скоро време в помещението където имам нещо като работилница и склад и където ми е самоделната фреза с ЦПУ, на кутията на компютъра излиза напрежение, което по масата на интерфейсния кабел от принтерския порт стига до входната платка за фрезата. В резултат, като пипна металната пластина, свързана към маса (минус), с която контактува инструментът при автоматично определяне височината на материала, по кожата ми боцкат мравки.
Премерих с мултицет - 110-120 волта променлив потенциал към земя. Към земя буквално - опрян в пода алуминиев профил. Особено ако и подметките ми са леко мокри.
Понеже не съм силен в силните токове питам тука, на какво може да се дължи. Сградата е стара, стара е и инсталацията и през годините са насновали какви ли не кабели (това е в сутеренния етаж). Контактите не са занулени, това проверих. Забелязах и че скоро някой е закачил електромер и се е подкачил към едно ел табло на 2 м от стаята, което преди не се ползваше, за него са били свързани някога големи фризерни агрегати.
Възможно ли е прикачвайки се, да не е направено както трябва и сега да избива напрежение през нулата.
Това от друга фаза ли е, защото между фаза и нула дава 230 волта, т.е. нормално, но нулата е с потенциал спрямо земя?
Замислям се, дали да не организирам пускане на нов трижилен кабел и слагане на нови контакти със зануляване. Защото този паразитен потенциал си е за страх.
lubomirlz - специалист
Като за начало си занули контактите, после ако има проблем кажи.
chano3891 - специалист
[quote="lubomirlz"]Като за начало си занули контактите, после ако има проблем кажи.
и аз сам на това мнение компютрите трябва задължително да са занулени.
MrMurdjo - майстор
Както казах, инсталацията е стара. Вградена. До контактите идват два кабела.
Не е проблем да определя нулевия проводник и да го свържа към страничните пластини.
Но точно тук не ми стигат познанията и се опасявам, че тази нула не е съвсем нула. Всъщност, понеже нямах под ръка фазомер, не знам какво ще видя, ако го допра до нея. Измерванията правих с мултицет. Утре ще си взема и фазомер.
kam34 - специалист
Фрезата с какъв кабел е захранена, възможно е и контакта да е занулен ама фрезата да е с 2жилен кабел и дефакто не занулена. Възможно е и слаба връзка на нулата някъде по кутиите.

Радикално решение е да си пуснеш направо нов захранващ кабел и нови кабели тип СВТ на скоби открито по стените с открити контакти и кутии. Навсякъде използваш 3 жила като зануляването на третото ти е в главното табло. Гарантирам ти че проблема ще изчезне.
moimoimoi - майстор
занули си контактите
,провери до фрезата дали има защитен проводник-разбирай зануляване от контакта и земно
тока минава през най-малкото съпротивление в изсталацията-така че ако ти е лоша нулата и в същото време ти пипнеш занулена част от машината може да се окаже че си с по малко съпротивление спрямо нулата и тока си минава през теб
MrMurdjo - майстор
Шасито на фрезата е галванично изолирано от електрониката, за да може да се ползва затварянето на верига между инструмента и контролната плочка за нулиране по височина. Захранването на моторите и контролерите е трансформаторно, т.е. също галванично разделено от мрежата. Високият потенциал идва от компютъра по общата маса на кабела за връзка.
Аз точно от слаба връзка на нулата по кутиите се опасявам, защото като цяло има мигане на лампите при пускане на консуматор, дори и не много мощен.
Ще направя някои проверки и измервания и ще пиша какво съм установил.
Johny - майстор
Нулата ти е лошо свързана. Провери връзките от главното табло до твоето, по-добре да е изключено, за да не попаднеш под напрежение, както писа колегата. Не мери с мултицет и фазомер, а с контролна лампа.
paralesa - специалист
И аз залагам на лоша връзка....провери си по трасето всички връзки,като почнеш естествено от контакта и караш назад по кутиите.
Възможно ли е да има проблем със захранващия кабел на самата машина или шукото да не дава хубав контакт?
Прегледай си при всички положения първо контакта...аз имах такъв проблем и се оказа,първо лоша нула...сетганх я,обаче на пералнята продължи да ме бие ток от корпуса и като отворих там контакта настръхнах...Някой специалист,най-вероятно чичо ми,не е занулил контакта,а го е "зафазил" Голям кеф имах си фаза на корпуса.
MrMurdjo - майстор
Големият ми проблем е, че сградата е 17 етажна. Офиси под наем. Никой вече не знае кое табло за къде е, да не говорим кой бушон за какво е. Освен да се договоря късно след работа да дръпна големия шалтер или поне да пробвам бушоните, докато намеря моята линия. Май по-лесно е да пусна един нов кабел, ще ми трябват 5-6 метра, с външна кутия, може дори и предпазител да сложа и да си гася тотално захранването.
Поначало има някакъв общ проблем, защото понякога късно вечерта, когато няма много консуматори, се е случвало да изключи главното табло. Или да мигне фаза. При което спират асансьорите, защото имат някакви фазови релета и изключват. А го и чувам по реакцията на УПС-а горе в стаята, която ползвам за офис.
  • 1
  • 2

Тема "Ток през нулата - на живо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: