• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Ами нали Home ключовете (механични или други) точно това правят. При пускане да се позиционира машината в начални координати всеки път. Аз съм в момента с механични и независимо от това, нулирането работи точно.
emilvtc - специалист
MrMurdjo написа:
Ами нали Home ключовете (механични или други) точно това правят. При пускане да се позиционира машината в начални координати всеки път. Аз съм в момента с механични и независимо от това, нулирането работи точно.
Ако се зачетеш в характеристиките на един превключвател ще видиш, че само с ключ няма как да имаш повтаряемост на позицията... Идеята ми беше сигнала "индекс" (който се генерира абсолютно точно на всеки оборот) през ключето "HОМЕ" да се следи САМО когато ключето е задействано. Така точността на позицията няма да зависи от ключето, а само от сигнала "индекс".

Някой ще обясни ли как MACH3 поддържа обратните връзки по позиция от енкодери и линийки?
mladomo - специалист
АКо не си правил софтуер за такива машини не е редно да си категоричен какво може да се прави.
Когато се прави професионална машина се гонят 3 параметъра прецизност производителност и цена и предостявяш
на клиента да избира между производителност и прецизност с настройки по софтуера главно. Механиката няма как да я променяш. Хубаво е да се научиме първо да преценяваме специалистите и след това да уважаваме тяхното менние. За да прецениш обаче кой е специалист трябва да имаш поне 30 % от знанията му.

Що се касае за магнитните енкодери по-хубаво прочетете как работят преди да давате изказвания . За да правят 12 битови най вероятно има добра точност. Хиляда магнита наредени и един магнит винаги може да дадът отклонение при силно външно магнитно поле . Има си цака за всичко. Магнитните енкодери освен ъгъла дават и напрегнатостта на магнитното поле. И пак ви казвам в динамичен режим при бързо предвиждане с най перфектния енкодер да си
ти трябва да предвидиш точната стъпка според времезакъснението на прочитане от процесора моментната скорост на оста и ускорението и.
angelfilev написа:
Аз се интересувам от управление на DC сервомотори, но съм начинаещ. За момента ми е нужно едно популярно обяснение на алгоритъма на микроконтролер (разучавам PIC и си сглобих програматор с части и схема на Млад конструктор). Вероятно има на английски, но трудно разбирам, а на български, или руски не намерих.
Има много хубава книга за Пик процесори на младокоструктор на български 2 издания. Много е полезна за начинаещи има и код за правене на програми намери си я.
http://www.mladkonstruktor.bg
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Cat=12 ... sb=5&part=
alien - специалист
там е работата че съм правил и софтуер и хардуер, но не определям кой от кого има 30% за това говоря само за нещо които съм пробвал на практика, как работи и какви проблеми създава, какви предимства и недотатъци има
на практика нещата не винаги са такива каквито са на суха теория и гадаене, само най аматьорските цнц машинки биха имали сходни параметри и точност като бродираща машина, за това може би някои хора подхождат грешно, с течение на времето стандартите и изискванията се увеличават, съответно и решенията при проектиране, би било глупаво ако се забавяме сами развитието заради икономии или липса на практика които по късно излизат по скъпо като пари и време, аз съм си извадил полезното из между празните приказки другите каквото искат да правят

отностно линийките и входовете за енкодер на мач3 - описанието съм го чел много пъти от край до край но никъде не съм срещал за обратна връзка по позиция, някой пробвал ли го е наистина или пак е само гадаене? защото това което дават като документация е само индикация на текущата позиция, но не и корекция
bisermonov - специалист
svetliopi44 написа:
Както сте тръгнали ще пчнете да си пройзвеждате и микропроцесорите... :)
Няма лошо разбира се, щом го умеете...
Аз съм от тя тип който нищо не разбира , но пък има мерак да си направи машината и си купувам всичко... :)
Времето ми е по-ценно да се занимавам с това което мога , да изкарвам пари и да плащам за неща който аз не мога да направя ... това прави ли ме некадърен... :? :?:
И спред мен механиката трябва да е безупречна на първо време, а ако може после и перфектна електрника ще е чудесно.
Лично аз моята машина е правя за кеф и за да се уча понеже материята ми е доста далечна от това с кето се занимавам и занимавал до сега.
Все си мисля че правим хоби машина, но виждам че има хора за който май не е така и гледат професионално ...
Ако се загледате в последните 10 страници участвате 2-3 човека кйто сте на тази вълна, а другите четем и се чудим за какво става на въпрос... :)
Призовавам Велси (разбира се ако му се занимава) да отдели последните страници в отделна тема за CNC електроника и там да се пише по тези въпроси.
Темата стана изключително голяма и тромава, и откриването на дребни и полезни истини е почти не възможно...
Чудя се и на факта, слагате стройтелни шпилки, маси от винкели ,тефлонови гайки (все компромиси) а сте тръгнали да правите обратна връзка и то по трудния начин...
Това е като на стар москвич да му сложите спортен волан , шаренка тапицерия и една MP3 музика и сега мислите как да му сложите климатик за да компенсира отворите в купето за да не ви духа зимата.
Поздрави и успех .
=D> =D> =D> Аз съм на същото мнение, аз също купувам тези всички елементи само, че с малката разлика, че са сглобени и щом си тръгнал да правиш нещо е трябват и пари да похарчиш управления за стъпкови мотори до 5А до 100лв. 1,5А 60лв. еми то 3 надници по 20 лв. са 60 лв. не виждам сметка. За мене изказването на svetliopi44 има за какво да се замисли „ентусиаста” и крайния резултат ама със сигурност ще е в пъти по ефективен. За моите две оси средства не съм жалил а и до сега не съм разочарован, направил съм хиляди детайла на него, но за съжаление работата намаля. Извода до който съм стигнал за саморъчно направената машина е, че всеки компромис който си направил за нея тя ти го връща във вид компромис върху детайла.
shulio - специалист
Масн3 може да следи къде се намира инструмента с така нареченото ДРО. Незнам само дали може да се синхронизират данните от дро със стъпките и ако има разминаване програмата да спре да подава импулси за да се види има ли грешка
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
@angelfilev
Имам една книга, на български, издание на МК, ако не ме лъже паметта. За ПИК контролерите на Майкрочип. Не я ползвам, купих я и я четох, когато преоткрих микроконтролерите за себе си. Мога да ти я дам, ако искаш.

Напълно споделям мнението, че електрониката може много, но не може всичко и най-вече да компенсира ефикасно луфтове и деформации на механичната конструкция. Особено последното. Трябва човек да се е поблъскал малко в стремеж да направи нещо по-прецизно от винкелни водачи и да свали грешката поне до 50 стотни, за да стигне до извода, че на теория е едно, а на практика - друго. Но електрониката е неразделна част от машините с цифрово управление, дори и купена готова трябва да се познават възможностите й и да се използват максимално.
Благодаря много за отзивчивостта! Може би точно същата книга си купих, I част PIC микроконтролери на МК. В общи линии ми е ясно, но са ми нужни още много упражнения. Имам въпроси, но ще ги задам по-късно, за да са по-конкретни.
angelfilev - специалист
mladomo написа:
Има много хубава книга за Пик процесори на младокоструктор на български 2 издания. Много е полезна за начинаещи има и код за правене на програми намери си я.
http://www.mladkonstruktor.bg
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Cat=12 ... sb=5&part=
Благодаря! Аз точно тази книга чета.

Тъй като коментирате енкодери снощи направих прост опит. Захраних мишка с 5 в и замервах напрежението на изход на един от оптроните. На едно парче домакинско алуминиево фолио с игла пробих малка дупчица. Когато отвора съвпадаше с лъча от светодиода напрежението се повишаваше повече от волт. Очевидно оптрона е достатъчно чувствителен за да се включи към компаратор и тригер на Шмит. Остава да има и бързодействие около поне 6 кхц.
На диск от 60мм се събират 200 отвора 0,5мм.
Смятам, че може да се направи самоделен енкодер, поне за експерименти, а може би и за работа.
alien - специалист
ех ама пак не четете и ще преоткривате топлата вода
казах вече че обикновените оптрони на мишки не стават, бавни са
търсете мишки с оптрон към който отива и захрванване, приемника е с 3 или 4 извода, отива +/- захранване и излизат правоъгълни импулси, много по бързи са и изкарват готов качествен сигнал
свалял съм такива от HP мишки едни по слаботелесни и издължени, но и други марки има в същия корпус които ползват същите оптрони, с тези оптрони съм ползвал принтирано на лазерен принтер колелце на прозрачно фолио за лазерни принтери и издържа до 3000 оборота не си спомням точния брой импулси който постигнах но беше нещо от рода на 200 импулса на 65мм диаметър
shulio - специалист
Аз имам една стара МХ500 на Logitech. Ако някой мисли, че може да я използва за нещо да свирка да я вземе
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: