Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mitko3040 - напреднал
При мен нещо не бива! Разход 4 торби на денонощие. Пелети от Баумакс. Горелка Фероли настройка:t07-15. Ако радиаторите не са ми правилно изчислени и са по-малко може ли да се получи тека че хем да гори повече, а да не е топло. Температура от 23 трудно мога да достигна в хола, а в спалнята е 19-20гр. Температура на водата в котела 80гр.
LazarGanev - "Велик майстор"
Малки са ти радиаторите
zgi - помощник
Аз съм нова в сайта и се радвам за темата . Трябва да вземем много важно решение????? :rolleyes: На какво да се отопляваме? Какъв котел? Изцяло пелетен или комбиниран /на дърва и въглища с пелетна горелка/ Помагайте моля!
LazarGanev - "Велик майстор"
Комбинираният има по-ниско КПД и по-трудно се настройва (отвсякъде влиза паразитен въздух. Пък така или иначе - сложиш ли пелетна горелка, на дърва и въглища няма да се върнеш :). Ако имаш съществуващ котел, тогава може да вземеш само горелка.
zgi - помощник
Не нямаме никакъв, но ни се ще да имаме алтернативен вариант, но като гледам май чисто пелетния е по добре. Чета в момента за Тангра CL35. Това което пишат звучи добре.
syncho - майстор
разбира се, че чисто пелетния е по-добре. Другото просто компромис.
mitko3040 - напреднал
Сигурно ще съм първия който се отказва от пелетите. Снощи температура в спалнята 16 гр. Разход от 18 до 9 сутринта 3 торби. Имам още 50 торби , изгарям ги както е трагнало за една седмица и включвам инверторните дайкини. Не мисля, че ще стигна сметка на ток от порядъка на 800-1000лв. Сутринта го наблюдавам пустото котле и горелка, значи работи на 3степен достига 80гр. и спира горелката. Докато си пуска там вентилатори и си шуми нещо за около 2 мин. температурата на водата е около 75гр. След още 5 мин вече е 70 и започва нов старт на горелката. Докато си духа и се пали вече температурата е 66гр. Реално неработи 7-9 мин. Приятели които се отопляват на ток с по 3 климатика плашат 300-400лв ток. Беше добре парното като навън беше 8-9 гр. През ноща го спирах и го докарах до 2-2.5 торби разход. Или не е направено както трябва или незнам. Ще го мисля лятото дали да го преправям или да го зарязвам. ако трябва да отоплявам цялата къща ще ми отидат сигурно 15-20 тона.
syncho написа:
Добре де ти наясно ли си, че сравняваш два котела, които нямат нищо общо един с друг? Как очакваш даже да им е близка цената? Каква е цената на танграта м/у другото?
Ценовата разлика е голяма. Аз сръвнявам системите за самопочистване, не котела като цяло. Иначе знам, че цената на Тангра - CL 35 е 5400 лв. без ДДС.
radiocontrol - специалист
Ами незнам този пелетен котел на Тангра колко е добър но определено цената е много добра.Аз купих котел OPOP горелка Waterland S40 плюс шнека и бункера и цената е над тази на Тангра.Така че разбирачите да кажат за качествата му при моята разхода средно е около 3 чувала по 15кг за 160 кв.м отопляема площ и 200литров бойлер
zgi - помощник
цитат от сайта;
''Разходът на гориво зависи основно от топлинните загуби на сградата, както и от предпочитанията на всеки потребител – температура на комфорт. От натрупания опит и проследяване на нуждите на клиентите, инж. Желязков сподели, че при непрекъсната работа на котела, употребата на пелети за отопление и битова гореща вода варира средно между 3 и 5 тона. Това включва отопление за един отоплителен сезон и цяла година за топла битова вода''
Да действително цената е много добра и казват, че не се отразява качеството на пелетите на работата.Т.е.т. самопочиства се и се само регулира.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: