Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladislavpet - напреднал
Здравейте на всички!!!Прекрасна тема в един прекрасен форум.....котлето ми е Виадрус У22 9 секции..горлката е на ерато ГП20...утоплявам три етажа от по 75кв и един бойлер...в течение на зимата разхода скочи на 4-5 чувала на 24 часа.Никой никога не ми е настройвал горелката :supz: ....нямам стаен термостат....буфери...никой не ми е мерил газове...не бях и чувал за тези неща :? ,проблем имах при разпалването на пелетите...давеше се...едни пушеци,избухване...едно падане на кюнци....страшна работа...от тогава почти спя при котела..... :supz: помпата ми я бяха сложили на 30 гр. и горлката работеше почти без да спира...първото нещо което оправих беше да намаля времето за подаване при начално зареждане с пелети от 1мин. и 30 сек. на 1 мин.,давенето изчезна :partyman: после сложих помпата на 65 гр.,котела също на 65 гр......увеличих и времето за начално зареждане с пелети от стоп команда от 15 мин на 18мин и разхода падна драстично :prayer:..почна едно отваряне и затваряне на клапи..едно баране на кюнци...едно взиране в пламъка...страшна работа,но :rock: в момента за един час тя гори два пъти за по 5 мин =D> ,да но добре беше до вчера...тая сутрин го увеличих на 75гр..разхода мисля тия дни да не ме интересува :rolleyes: поне докато дойде другата седмица един приятел да види газовете,да настрои горелката и да ми сложи стаен термостат =D> ...буфера ще е лятото....ще се радвам някой с подобна система да сподели нещо,каквото и да е то
gizdo - специалист
mitko3040 написа:
Сигурно ще съм първия който се отказва от пелетите. Снощи температура в спалнята 16 гр. Разход от 18 до 9 сутринта 3 торби. Имам още 50 торби , изгарям ги както е трагнало за една седмица и включвам инверторните дайкини. Не мисля, че ще стигна сметка на ток от порядъка на 800-1000лв. Сутринта го наблюдавам пустото котле и горелка, значи работи на 3степен достига 80гр. и спира горелката. Докато си пуска там вентилатори и си шуми нещо за около 2 мин. температурата на водата е около 75гр. След още 5 мин вече е 70 и започва нов старт на горелката. Докато си духа и се пали вече температурата е 66гр. Реално неработи 7-9 мин. Приятели които се отопляват на ток с по 3 климатика плашат 300-400лв ток. Беше добре парното като навън беше 8-9 гр. През ноща го спирах и го докарах до 2-2.5 торби разход. Или не е направено както трябва или незнам. Ще го мисля лятото дали да го преправям или да го зарязвам. ако трябва да отоплявам цялата къща ще ми отидат сигурно 15-20 тона.
Според мен не са ти изчислени добре топлообмениците. Сигурно са ти малки радиаторите за обема на стаите. Не може водата да ти е 80 градуса и да не можешм да вдигнеш 16 градуса в стаите. Аз държа котела на 60 градуса на изходящата тръба и вътре в стаите е 20 градуса, което ни задоволява. Към котела съм вързал и малка къща 2 стаи БЕЗ изолация, там температурата е 22-23 градуса. Така се получи, че там сложиха по- големи радиатори, а пък таваните са доста по- ниски. Стана, че в малката къща без изолация е най- топло и най уютно...
syncho - майстор
peletko не виждам нищо безумно в това, което gizdo е дал... конкретизирай какво имаш предвид.
LazarGanev - "Велик майстор"
peletko искаше да каже "Неразумно". И е прав. 60 градуса трябва да минимум връщащата вода, а не подаващата :wink:
filmatoplo - майстор
Въпрос към хората с пелетни котли-как се държат котлите -горят ли повече -колко двойно ли.Там където вместо 40 или 50 киловата котли се монтираха мощност 30-35 клв , как е положението , изхождам от това че Пелетермите са толкова , и доста външни горелки са около тази макс мощност :? .Сега е момента да разберем , няма лошо.
syncho - майстор
LazarGanev написа:
peletko искаше да каже "Неразумно". И е прав. 60 градуса трябва да минимум връщащата вода, а не подаващата :wink:
+1 Тук съм съгласен...
gizdo - специалист
Защо да е безумна тази температура? Котела ще направи конденз ли, защо?
Нагласил съм тази температура и разхода на пелети ми харесва, температурата в къщата също ми харесва. Не отоплявам малка площ и не виждам смисъл да бухам пелети, за да поддържам 80 градуса при положение, че и с тези градуси постигам това, което желая.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами да, това е температура за кондензен котел. Може да постигаш в къщи желаните температури, но котелът ти не работи в оптимален режим, което се отразява на разхода и на живота му. Добре е да помислиш за оптимизиране на системата.
zgi - помощник
filmatoplo написа:
Въпрос към хората с пелетни котли-как се държат котлите -горят ли повече -колко двойно ли.Там където вместо 40 или 50 киловата котли се монтираха мощност 30-35 клв , как е положението , изхождам от това че Пелетермите са толкова , и доста външни горелки са около тази макс мощност :? .Сега е момента да разберем , няма лошо.
И мен точно това ме интересува. Точно такъв котел ми трябва. Има ли нужда от презастраховане в кВ. или на ръба на това което е нужно. /или трябва ти 28кВ а слагаш 35/

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: