Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз моето мнение съм го казвал много пъти, ама да повторя пак. Пелетния котел, подобно на газовия си отговяря много точно на мощността и не трябва никакво презапасяване, дори напротив - обикновено се ползва на минимална мощност, максимум до половината от мощността му. Това е така, защото
- той може да работи 24 часа на зададената му мощност
- горивото, колкото и да го плюем че е с лошо качество все пак е сухо и калорично, а не като мокрите дърва и фалшивите въглища, които продават уж за Донбаски.
Котлите на твърдо гориво обикновено сме свикнали да ги преоразмеряваме - например за 200м2 жилище някои нормално монтират 35-40кВт котел, който реално отдава 10-15кВт, но собственикът му знае, че той е 40кВт и едвам стопля къщата. Като реши да слага котел на пелети е склонен да търси 45кВт, за да има запас, а в крайна сметка слага 30кВт, а котелът работи постоянно на 9-10кВт, защото няма как да работи на по-малко :-D. Не се презапасявайте в мощността на пелетните котли.
joro_vn - специалист
При моята 200 кв.м. къща на един етаж СЕГА Пелетерма гори по 4-5 чувалчета по 15 кг в денонощие, температура 21-22 градуса. Работи почти през цялото време при настройки Т4 - 6.5s, Т6 - 20s. Т.е. развива мощност някъде 9-10 киловата. Изходящата от него вода е средно 70 градуса.
Спирам го през нощта от 22:00 до 04:30. Сутрин към 7 часа температурата е към 20 градуса.
Това при положение че не паля камината за кеф. С нея почва да спира по-често от стайния термостат и разхода е 2-3 чувалчета.
Преди студовете харчеше 1-3 чувала на ден в зависимост от външните условия, а Т4 беше 5.5s за да не спира начесто, не знам доколко мога да намалям, а нямам нерви за още експерименти.
Абе комфортно ми е :supz:
nnikbg - специалист
Напълно съм съгласен с Лазар.
В момента котела го карам на минимална мощност около 9 кВ. Нищо, че на вън е -12 , гори нон стоп и в стаите е топло .
LazarGanev написа:
Аз моето мнение съм го казвал много пъти, ама да повторя пак. Пелетния котел, подобно на газовия си отговяря много точно на мощността и не трябва никакво презапасяване, дори напротив - обикновено се ползва на минимална мощност, максимум до половината от мощността му. Това е така, защото
- той може да работи 24 часа на зададената му мощност
- горивото, колкото и да го плюем че е с лошо качество все пак е сухо и калорично, а не като мокрите дърва и фалшивите въглища, които продават уж за Донбаски.
Котлите на твърдо гориво обикновено сме свикнали да ги преоразмеряваме - например за 200м2 жилище някои нормално монтират 35-40кВт котел, който реално отдава 10-15кВт, но собственикът му знае, че той е 40кВт и едвам стопля къщата. Като реши да слага котел на пелети е склонен да търси 45кВт, за да има запас, а в крайна сметка слага 30кВт, а котелът работи постоянно на 9-10кВт, защото няма как да работи на по-малко :-D. Не се презапасявайте в мощността на пелетните котли.

А какво се случва като попаднеш на калпави пелети(шлака , трушливи и т.н.) , горенето не е това което трябва, КПД-то на котела е поне с 5% на долу? Дали не е по- разумно поне 20% презастраховане в мощността спрямо консуматори и т.н.?
каква трябва да е температурната разлика във водата на подаващ и връщащ колектор при постоянно работеща отоплителна система? сложили са ми един байпас между подаващ и връщащ колектор, който сработва посредством термоглава със изнесена сонда на самия байпас. термоглавата е до 50 градуса максимално . водата в подаващия е над 65 градуса мин. чакам за мнения по въпроса ,че нещо не разбирам логиката - защо трябва част оттоплата вода да не я пращам към консуматорите а да я връщам в котела ?
Ами супер - намерили са оригинално решение за да ти гарантират температура на връщащата в котела вода минимум 50*С (всъщност предполагам, че можеш да завишиш тази температура от термоглавата, или това е максимума?). Колко голямо жилище отопляваш?
отоплявам максимално 2500 м2 + басейн 50м3 вода + 3 тона бойлери по 1 тон бойлера.
а за връщащата вода- термоглавата е до 50 градуса- ако развия ръчно гайката да разхлаби мога да вдигна . но не се е налагало до сега
niki_nadj - специалист
И аз да се включа. Идеално се справя дакон ерата !Откакто е студ -15 -20 -22 съм покачил Т на водата на 50гр. и в къщи се поддържа 22гр.Вярно покачи се разхода с 10-15 кг. но... е топло и комфортно! Какво ли правят "колегите" с донбаските и брикетите?
syncho - майстор
niki_nadj аз от доста време се опитвам да накарам клиентите да разберат, че температурата в жилището не се регулира от котела, а от радиаторите респективно вентилите по радиаторите. Котела трябва да работи на 60С минимум! Настройвайте си радиаторите, ако не искате да сменяте котела след няколко години. Не знам от къде е тръгнала тая мания да се пипат котлите постоянно. Особено тези на пелети. Те за това си имат такава автоматика, за да не се налага да му се бае.

Да повторим температурата в жилището се регулира от РАДИАТОРИТЕ, а НЕ ОТ КОТЕЛА!!!

п.п. нищо лично Ники, просто всеобща заблуда и ти се падна да ми напомниш...
syncho написа:
Да повторим температурата в жилището се регулира от РАДИАТОРИТЕ, а НЕ ОТ КОТЕЛА!!!
Абсолютно съм съгласен да не се пипа температурата на котела за регулиране на температурата в къщи. Само бих добавил, че най-подходящият начин е използването на стаен термостат. Особено за системи под 6-7 радиатора термоглавите са персона нон грата

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: