• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 67
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,
Нека първо ви поздравя за стрхотната тема изобилстаща със снимков материал и обяснения.
Моят духалник се казва саламандър обкован с рота. С двойно отваряне е и от страната на пантите по средата подухва . Има три насрещника/пъпки най горният затваря добре и там не духа, по захабяането се вижда че там прилепва добре по цялата дължина. долните два обаче са износени само в най-горанта част и от там подухва стабилно в тези студени дни. Опитах се да въртя "насляпо" долната панта и пъпките но нямам успех. самите насрещници не се движат.
Моля ако някой има опит с подобен вид врата да сподели опита си.

Прикачен файл

DSC_0306.JPG
pavkatay - майстор
Ами премести насрещниците срещу движението на пъпките на мартината с около 10 мм.
По снимките съдя, че най-вероятно дръжката при затваряне се е движела трудно с голямо усилие и напрежение в края на хода.Това усилие трябва да го преодоляваш доста по-рано и в края на хода пъпките да се движат по насрещниците, а не да се 'чудят' горе ли са или долу..
MASTER - специалист
Интересно би ми било, ако някой от колегите занимаващи се с прозорци сподели що за чудо е тази "рота" - на мен на пръв поглед ми прилича на някакво китайско менте с сменена буква.

Ето едно много лесно тестче за лаици дали държат насрещниците.

Отвори вратата, и с моливче отбележи на касата от страната на пантите, така че да се вижда при затворена врата къде са насрещниците.
Затвори вратата, но остави дръжката хоризонтална, подпри с крак,или нещо подръчно вратата да не се отваря, и с пръсти опитай да издърпаш крилото там където си отбелязал с молива навътре към теб. Ще видиш, че поддава леко.

След това завърти дръжката надолу и повтори експеримента - ако насрещниците са затворили - би трябвало да не успееш да придърпаш.

Като установиш кой насрещник не държи - вече трябва да разбереш дали "чопа" :-D на мартината при заключено положение влиза в насрещника, това е малко трудно за неспециалист и ми е трудно да го обясня с клавиатуарата.

Ако при затворено положение не минават под насрещниците - най лесно е да се премести насрещника нагоре.
Ако минават, но не заключват - означава че по някаква причина касата на вратата в тази си част е по широка от необходимото ( изключително честа грешка при монтажа )

Всеки случай не върти насляпо каквото видиш

Пъпките на мартината не се виждат добре на снимката, но ми се струва че са от модела дето не са ексцентрик :-D и да въртиш до утре - все тая.

pavkatay, като гледам как са смачкани насрещниците, мисля че в дълбочина хващат има няма милиметър и изплюват.
А умишлено са сложени малко по надолу при монтажа ;)
aristokrata - специалист
MASTER Roto е немски обков,според много мнения из форумите бил доста по-добър от Сигения и Мако. Не съм го виждал наживо,но силно се съмнявам да е нещо съществено по-добро.
Не искам да се излагам с неправилни наименования,но "гърба" на този механизъм като го гледам как е наддаван с тези удължители никак не ми вдъхва доверие.
На заключванията има шестограм :wink: и би трябвало да са на ексцентрик спрямо гърба,от където да се регулира притискането на крилото към касата.
Поздрави!
MASTER - специалист
Аз и адидас знам какво е, ама знам че има и адибас
Roto също много добре го знам какво е, имам някои съмнения че това на снимката е ментак някакъв.
Просто нямам идея какви са ментетата които се продават у нас в момента, и питам.

Едно време ми е попадало и съм работил с "GU" китайско и затова питам сега да няма някакво копие на рото

На пъпката на Рото, до отвора за имбуса има едно много характерно белегче - като ударено с център - показва най тънката част на ексцентрика ( тя се вижда и с просто око къде е, ама немска им работа)

Тук снимките наистина са неясни, обаче на никоя от тях не го виждам
miro_800 - специалист
Не пренебрегваите и поведението на обръщачите на прозорци и врати.Те вадят всички клинове, подложки и трупчета които им пречат, включително и тези отдолу, важното е тяхната работа да е ОК.Имах случай, в който буквално 25 минути след като сложих дюбелите и пяната, и гледам човека извадил трупчетата между дюбелите и касата ,изрязва полузасъхналата пяна, и си мери фибрана. :axe: Или пък така изрежат пяната, че останат5 мм [-X а пвц найлона си бега ли бега....после ела регулирай...
Виждал съм летви подпрени на подпрозоречните за да си закрепят фибрана отгоре, дрехи чанти закачени по крилата, обкови пълни с гипс..
Между другото гарван гарвану око не вади.Макар че в строителството е точно обратното и с този пост направих точно това май O:)
aristokrata - специалист
miro_800 написа:
Не пренебрегваите и поведението на обръщачите на прозорци и врати.Те вадят всички клинове, подложки и трупчета които им пречат, включително и тези отдолу, важното е тяхната работа да е ОК.
Според мен не е много умно да оставят дървените подложки и клинове под мазилката. В един момент започват да се надуват от влага и се получава кофти ситуация. Виж,ако подложките не са от дърво е друга тема.
Отделен е въпроса,че ако този,който обръща бърза не спази технологичното време за стягане на пяната,не пази чисти механизмите и стъклата..е,това е немарливост,не е незнаене.
miro_800 написа:
Виждал съм летви подпрени на подпрозоречните за да си закрепят фибрана отгоре, дрехи чанти закачени по крилата,
Закачени дрехи и чанти не биха повлияли на един добре монтиран прозорец с дюбели и стегнала пяна :razz:
MASTER - специалист
Подложките освен че е уместно, е и задължително да се оставят !!!

Отделен е въпроса какви сопи и клечки ползват за целта монтажниците.

Айде, че специалните подложки идват скъпи за реалноста у нас, ама какво пречи да си нарежат трупчета 6 или 7 см и да си подлагат културно.
aristokrata - специалист
Май не ме разбра. Не приемам да се остави дървено трупче под мазилката,ако е със ширината на профила защо да не си остане зад дограмата. Но монтажниците рядко се заиграват да изпълнят монтажа по този начин. Лично аз в долната част на прозореца слагам прави дървени подложки,като обирам луфтовете с ПВЦ клинове.
Поздрави!
pavkatay - майстор
MASTER написа:
...pavkatay, като гледам как са смачкани насрещниците, мисля че в дълбочина хващат има няма милиметър и изплюват.
А умишлено са сложени малко по надолу при монтажа ;)
Сега (на едно кафе) виждам различни неща от снощи (10-ина бири :) ).
Прав си.
Лечението е местене на крилото назад към пантите с риск да се 'откачат' насрещниците от страната на дръжката.Явно е разпъната касата или нещо друго в геометрията е нарушено.
Аз първо бих пробвал да променя малко формата на крилото с чук за стъклодържатели или дори натиск с ръка, като целта е уплътненията да приплъзнат по пакета и задния профил да се огъне леко към пантите(обрано на това, което правим след монтажа на стъклопакета).
Има вероятност да не се получи заради наличието на делител или да се получи, но след време при преминаване на определен брой цикли на отваряне и затваряне да се върнат нещата в изходно състояние.

А наличието на кереч в механизмите на обкова води до невъзможност за нормална, а в някои случаи дори за каквато и да е работа на обкова.
'Миналата седмица ми сложи прозореца и вече не може да се затваря'. Това ми казва клиент. Свалям крилото, демонтирам обкова и изтръсквам една шепа чакъл изпод ножицата на паркета му.
Това е при положение, че винаги предупреждавам при довършителните работи да се пази механизма.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 67

Тема "Регулиране обков PVC дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: