Лазаре, моля те обясни ни на нас невежите, защо хората избират 30-40 киловатов котел на твърдо гориво за отоплението на 300 кв.м , а пък ти казваш , че същата площ може да се отоплява с 16 киловатов котел на пелети.
Откъде идва тази разлика?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
29 мнения в "Търся съвет"
Тани
- модератор
Ако сградата е построена както трябва може за тези 300м² и 2 кW да стигнат
http://pasivni.kashti.com/page_1.htm
ПП
А ако е някое хале може и 50 кW да не достигат!
http://pasivni.kashti.com/page_1.htm
ПП
А ако е някое хале може и 50 кW да не достигат!
joro_vn
- специалист
Лазаре, моля те обясни ни на нас невежите, защо хората избират 30-40 киловатов котел на твърдо гориво за отоплението на 300 кв.м , а пък ти казваш , че същата площ може да се отоплява с 16 киловатов котел на пелети.Ами аз да вметне нещо, щото го ядох с обикновен котел.
Щото на котел с твърдо гориво, за да му реализираш тези 30-40 кв, трябва мнооооого внимателно да дремеш отгоре му денонощно, подавайки му по едно-две дръвца през 15минути, по възможност да му регулираш въздуха и клапата на димохода с помощта на газ анализатор. Ако не ги правиш тези неща, от такъв котел ще изцедиш 10-15 кв, с разход на дърва и въглища като за 30 кв, излишното ще излети през комина като сажди или горливи, но не изгорели газове, а по-тежкото ще залепне за котела и комина като катран и сажди. И реалното КПД на такъв котел е има няма 40-50 % при нормална експлоатация.
На пелетния котел му се дозира горивото в секунди и съответства на подавания въздух. И да не се достигнат проектните 90-95 % поради калпави настройки или пелети, то едни 80% се постигат.
Transporterr
- специалист
всичко изглежда ок с пелети, и по голямото КПД на котлето и автоматизацията. като сложим обаче това че пелетите са повече от два пъти по скъпи(да не кажа три пъти) от дървата се връщаме отново в изходна позиция. там, при котела с дървата, и саждите..
не е за пренебрегване и началната инвестиция в пелетен котел
не е за пренебрегване и началната инвестиция в пелетен котел

LazarGanev
- "Велик майстор"
zimel, не се майтапя бе човек, просто искам да предпазя бъдещи собственици от неправилен избор! Тази цифра 5кВт не съм казал, че е точна, просто се хванах за думите на буната, но пък е много по-близо до истината от препоръчваните от него 200вт/кубик, което ще рече към 18-20кВт за 90м2+бойлер. Аз ти гарантирам, че при нормално добра изолация и дограма, тези 5кВт дори ще са много за отоплението да 90м2 жилище в 90% от времето. Да речем, че може да не стигнат в пикови студове като сегашните и ще трябват още 2-3 кВт запас. Истинските цифри съм ги казал в по-преден пост - 10-12кВт, като това е с презапасяване. Прочети последните страници (ЦЪК) на темата "Котел на пелети", където Жоро и Никито споделят с какви мощности се топлят с Пелетермите. Жоро специално има опит от предната година с Виадруса и може да сравнява. Той да сподели как е сега в големите студове, че не съм говорил тия дни с него, но досега котелът беше настроен на минималната си мощност 9кВт и не работеше постоянно, а изключваше от стаен термостат, затова търси начини за намаляне на минималната мощност под заводската (например до 5кВт), за да работи котелът постоянно на по-малка мощност. Къщата му е 200м2. Никито също споделя разхода си - 800кг/месец за 150м2, като има 200л бойлер и 3 зиморничави жени в къщи
. Но пак се управлява със стаен термостат котела. Малко по-назад пък е отчета на akachev, който отоплява къща 260м2. Котелът му съм го ограничил на 15кВт още при пуска и го оставихме 1 седмица за проба. Като изтече тази седмица каза " Не искам почече никакви настройки, така ми е добре". Отоплява се с конвектори, които си имат термостати. Лично аз смятам, че при него може да се намали още малко разхода като се сложи стаен термостат, но има повече играчка с настройките на самите конвектори, ама засега и двамата нямаме много време за това. За в бъдеще може да се помисли. Още веднъж - 260м2 отоплява с 15кВт мощност:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 14#p390414
zimel, още примери искаш ли? Все още ли се съмняваш, че това е възможно? Ти 300м2 ли отопляваш? Ако сложиш котел на пелети с 15кВт мощност, той по паспорт ще ти харчи 3.5кг/час, за 24 часа може да ти гори (ако работи без да изключва) по 84кг пелети, а за месец 2.5 тона
. Аз съм 200% убеден, че котелът няма да ги изгори тези пелети, защото ще изключва от време на време, което означава че 15кВт са предостатъчно за твоята къща. Още доводи искаш ли?
В сферата на пелетните котли аз идвам от газовото отопление - там картинката е същата, така че това не ме изненадва никак. Тази есен изградих една инсталация в 360м2 къща от итонг, без изолация за момента. Дилемата беше кой котел да избера 40кВт или 22кВт - и двата кондензни, Бош. Избрах по-малкия и не сгреших. До сега работеше на 45* на водата, като пак си изключваше по стайна температура. Не знам в тия студове как се държи, но не се оплаквал клиента. Другата седмица имам среща с него и ще го разпитам по-подробно. А пък за котлите на твърдо гориво с големите мощности - Жоро ти го обясни.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 14#p390414
zimel, още примери искаш ли? Все още ли се съмняваш, че това е възможно? Ти 300м2 ли отопляваш? Ако сложиш котел на пелети с 15кВт мощност, той по паспорт ще ти харчи 3.5кг/час, за 24 часа може да ти гори (ако работи без да изключва) по 84кг пелети, а за месец 2.5 тона

В сферата на пелетните котли аз идвам от газовото отопление - там картинката е същата, така че това не ме изненадва никак. Тази есен изградих една инсталация в 360м2 къща от итонг, без изолация за момента. Дилемата беше кой котел да избера 40кВт или 22кВт - и двата кондензни, Бош. Избрах по-малкия и не сгреших. До сега работеше на 45* на водата, като пак си изключваше по стайна температура. Не знам в тия студове как се държи, но не се оплаквал клиента. Другата седмица имам среща с него и ще го разпитам по-подробно. А пък за котлите на твърдо гориво с големите мощности - Жоро ти го обясни.

lux_e_on
- специалист
VLADO66
- майстор
Хубaво e модeрaторитe дa кaчaт кaто вaжнa тeмa eднa ориeнтировъчнa тaбличкa, eстeствeно с нaшa помощ във вид нa aнкeтa зa отоплитeлнaтa мощност нa куб.м.,в зaвисимост от рaзличнитe условия/изолaция,догрaмa,мeстоположeниe и др./По този нaчин щe помогнeм нa потрeбитeлитe нa този форум дa избeрaт нeобходимaтa мощност зa своитe инстaлaции.Щe кaжeтe чe зa товa си имa проeктaнти,но зaщо нe зaложим нa основнитe принципи,тaкa чe хорaтa дa нe стрaдaт от зaблуди и дa попaдaт в ръчичкитe нa aлчни търгaши.
Тема "Търся съвет" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература