Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
niki_nadj написа:
Какво ли правят "колегите" с донбаските и брикетите?
Кво да правим...пием вино, и отскачаме до котелното през час-два, я на проверка, я да заредим :)
Инак зареждам си котела с екобрикети + морки дърва, температурата на котела е 75-80 градуса, на връщащата вода 65, в къщата навсякъде от 20 до 23 градуса, почти 24 часа :)
niki_nadj - специалист
Не се сърдя на напомнянето!!! На 65 стр. от темата съм описал моята система която е на около 25 години.Правена е по времето когато нямаше такива екстри.Моят баща е направил всичко това
и сега почвам аз да я оптимизирам.Голям зор беше да го убедя в пелетните котли ...но успях и сега се радва.За следащия сезон ще има много "подобрения" по системата.За сегашното състояние на системата съм много доволен от котела.

"Кво да правим...пием вино, и отскачаме до котелното през час-два, я на проверка, я да заредим"
[-X
А ние само пием вино и режем тънки мезета по цяла седмица преди проверка и зареждане!
НАЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ ТРИФОНОВЦИ :drinkers:
djordan - напреднал
ЗДР, може би при мен се получи нещо като новобранците .Отидох и купих котел 34kw. без да попитам някой които разбира от отоплителни системи.Сега се чудя какво да правя и как да реша проблема. Отоплявам 90кв. +120л.боилер с този звяр.При тази отопляима площ колко киловата са ми необходими за пелетен котел.Къщата е измазана отвън но няма изолация.Котела е Виадрос У26 с горелка на пелети GP 20+ и разхода е 40--45кг. пелети на денонощие работи нон стоп в стаите е 25гр. на конвектори съм.Ако го заменя с Даконера 25kw. дали няма да съм по добре с разхода и дали ще ми е достатъчна тази мощност?
LazarGanev - "Велик майстор"
djordan написа:
ЗДР, може би при мен се получи нещо като новобранците .Отидох и купих котел 34kw. без да попитам някой които разбира от отоплителни системи.Сега се чудя какво да правя и как да реша проблема. Отоплявам 90кв. +120л.боилер с този звяр.При тази отопляима площ колко киловата са ми необходими за пелетен котел.Къщата е измазана отвън но няма изолация.Котела е Виадрос У26 с горелка на пелети GP 20+ и разхода е 40--45кг. пелети на денонощие работи нон стоп в стаите е 25гр. на конвектори съм.Ако го заменя с Даконера 25kw. дали няма да съм по добре с разхода и дали ще ми е достатъчна тази мощност?
Няма лошо да питаш, ама тя каруцата.... Нужни са ти не повече от 10-12кВт. Котела сега ли го купи или само горелката? Продавачът не те ли консултира? Сложи си стаен термостат. Сложи си и буфер, ако има място, желание и финанси. Колко радиатори имаш?
Christo - майстор
Каквото станало, станало. Купил си си излишно голям котел, дал си повече пари и ти заема малко повече място. Котелът ти сега има мощност, колкото е мощността на горелката. Не се набутвай още веднаж с котел с подобно качество. Нищо няма да подобриш. Послушай Лазар! Така ще намалиш броя на спиране на горелката и системата ще работи по-плавно. Ще работи докато зареди буфера догоре и ще почива докато буферът се разреди до долу. Ще трябват термо датчици и най-добре контролер(например от Интиел), трипътни вентили и.т.н. Изчети форума. Дълго и уморително е, обаче си заслужава!
zgi - помощник
[quote="syncho"]niki_nadj аз от доста време се опитвам да накарам клиентите да разберат, че температурата в жилището не се регулира от котела, а от радиаторите респективно вентилите по радиаторите. Котела трябва да работи на 60С минимум! Настройвайте си радиаторите, ако не искате да сменяте котела след няколко години. Не знам от къде е тръгнала тая мания да се пипат котлите постоянно. Особено тези на пелети. Те за това си имат такава автоматика, за да не се налага да му се бае.

Да повторим температурата в жилището се регулира от РАДИАТОРИТЕ, а НЕ ОТ КОТЕЛА!!!

А какво прави, когато отоплението е водно подово. Ще има и стайни термостати. При това положение от къде ще трябва да контролирам температурата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Има различни начини - който го изгражда би трябвало да е наясно и да знае какво прави.
djordan - напреднал
Котела работи трета зима но горелката я взех март 2011г 32kw. Взех по голям котел защото смятах да включа още една сграда от180кв.но пустата им криза :lol: .Сега незнам кога ще е гоова че да я включвам,ще минат години може би.Затова смятам да взема по малък котел а този ще го оставя за другата сграда, тя ще е на два етажа общо 180кв. и ще е достатъчен за там.Не съм на радиатори а на конвектори 5бр. по4кв. и са с ел.табла за температура, изключват и включват на зададената температура една лира 2кв. и бойлер 120л.Този буфер колко литра трябва да е?
syncho - майстор
djordan, Тоя котел ти е точно и за двете сгради едновременно.

zgi с подовото е същата работа - регулира се подовото, а не котела... начини колкото искаш.
здравейте нов сьм тук но сьм от мазохистите с вьглищата имам котел дакон 24 дор отоплявам 200 квадрата . сутрин го паля в 7.30 и вечер гасне в 22.30 изгарям на месец 2 кубика дьрва и 0.5 тона вьглища като 100 квадрата ги отоплявам само през работно мреме 8.5 часа това добре ли е или може и по икономично с друг вид котел благодаря ви

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: