• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
преди да сменяш първо покажи схема да видим за какво става на въпрос, но ако са различни оптроните за стъпка и посока много е вероятно те да са причината
в случая от цялата схема е актуално само около самите оптрони
малко се подобрява при по ниска честота на ядрото, но предполагам ти си на най ниската, в портове и пинове - 25кхз
също малко подобрение има при 5 микросекунди на степ и дир както и при промяна на active low отметката на стъпката на проблемната ос
също оказва влияние от кой пин на принтерския порт вземаш сигнал, само пинове 2 до 9 са гарантирано високо скоростни, само те трябва да се ползват за стъпка и посока
но като цяло не е правилно да го закрепиш временно, за надеждна работа по добре проблема да се отстрани

също така не е лошо да се помисли за гаранция, щом са купени от фирма, най напред там трябва да се опита, ако нарушиш гаранцията с разни опити за ремонт после само ще им дадеш повод да те размотават

едит: за да не пускам нов пост правя редакция с молба към някои пичове - степер намаля спама с глупости, моля не го замествайте веднага, за това темата е километрична, и отваряне на нови теми само даде поле за още спамене, при подаване на единични стъпки всички останали настройки на мач3 или ремъци или предавки или отношения нямат никакво значение, ако греши при единични стъпки проблема не е в настройките, малко повече мислене и практика, че аман от форумни специалисти - можем да отговорим на всички въпроси задавани до сега, но на нещо ново което трябва да се помисли хич ни няма
Последна промяна от alien на пет фев 03, 2012 2:03 am, променено общо 2 пъти.
MrMurdjo - майстор
MaK написа:
lasers написа:
Съответно по Y се получава по-малко изместване /грешка/ - 0,5mm.
По Y имам редуктор, а X е директно свързан към ремъка.
Преизчисли коефицента на редуктора по Y (n1/n2) и корегирай отместването за стъпка в софтуера .
Ремък (шайба) MXL - серията е цолова със стъпка 2.032мм . Ако го закръглиш на 2мм ще натрупва грешка на всеки зъб .
И аз това казах, че там са инчови стандарти.
Но въпреки това, поправете ме, ако греша, дори и при грешно съотношение стъпка/преместване, би трябвало да дава грешни размери, но с постоянна грешка в размера, без да прави това стъпаловидно отместване.
nesa - специалист
Lasers, проблема не е в механиката, а във контролерите. Пробвай да размениш местата на "Х" и "Y" - имам в предвид не софтуерно а хардуерно - контролера за Х го включи на Y - тогава трябва да ти го начертае завъртян на 90 градуса, след което виж дали проблема пак го има. Ако го има не е механиката, а контролера. Аз имах същия проблем с дряновските драйвери - няма оправяне. Както беше казал един колега от форума с КСАМ проблема изчезва. Какво ли не правих по Масн-а не стана. Взех един китайски контролер от тези сините - проблема изчезна. :-D .
tsenkov - специалист
MrMurdjo написа:
MaK написа:
lasers написа:
Съответно по Y се получава по-малко изместване /грешка/ - 0,5mm.
По Y имам редуктор, а X е директно свързан към ремъка.
Преизчисли коефицента на редуктора по Y (n1/n2) и корегирай отместването за стъпка в софтуера .
Ремък (шайба) MXL - серията е цолова със стъпка 2.032мм . Ако го закръглиш на 2мм ще натрупва грешка на всеки зъб .
И аз това казах, че там са инчови стандарти.
Но въпреки това, поправете ме, ако греша, дори и при грешно съотношение стъпка/преместване, би трябвало да дава грешни размери, но с постоянна грешка в размера, без да прави това стъпаловидно отместване.
Колеги, стъпката на ремъка НЕ оказва влияние върху предавателното число,както и броя на зъбите на паразитното/паразитните/ зъбни колела.Справка - учебниците по Машинни елементи. Мисля че гршката е в механиката-необходимо е малко по прецизно ажустиране.Предполагам че механиката е с подвижна маса и перпендикулярноста на двете оси не е точна.
STEPER - специалист
alien написа:
едит: за да не пускам нов пост правя редакция с молба към някои пичове - степер намаля спама с глупости, моля не го замествайте веднага, за това темата е километрична, и отваряне на нови теми само даде поле за още спамене, при подаване на единични стъпки всички останали настройки на мач3 или ремъци или предавки или отношения нямат никакво значение, ако греши при единични стъпки проблема не е в настройките, малко повече мислене и практика, че аман от форумни специалисти - можем да отговорим на всички въпроси задавани до сега, но на нещо ново което трябва да се помисли хич ни няма
alien,
На няколко пъти подминах твой квалификации по мой адрес,защото е под достойнството ми да се занимавам с такива глупости а и с такъв елемент като теб.Но всичко си има граници. [-X
Непрекъснато показваш и доказваш,че ти липсват първите седем дни от възпитанието.След това и много бели петна имаш в техническото си образование /ако имаш такова/.А за култура и общуване изобщо да не говорим.
Ти какво,на професор ли искаш да се правиш или се смяташ за някакъв гуру и да налагаш личните си мнения в област където меко казано не се мисли че си капацитет и да даваш квалификации кое глупост и кое не.
Или може би завиждаш на това какво са успели да постигнат съфорумците в своите начинания за разлика от теб.
Но какво да правя като на тези хора ръцете им растат от правилното място.
Последна промяна от STEPER на пет фев 03, 2012 7:56 pm, променено общо 1 път.
STEPER - специалист
PhD написа:
Към STEPPER - от къде си поръча този уред и колко струва?
Аз специално го поръчах от Amazon.com но го има и на Ebay.
Струва 32 долара.
STEPER - специалист
lasers написа:
към PhD, непременно щепробвам това съотношение

"Затворен СО2 лазер"
Тръба - 25,40,60,80,100 или 120W
Захранване - високоволтово захранване с TTL управление за съответната тръба
При закупуване на тръба, обикновенно търговците предлагат и подходящо захранване.
А откъде може да се закупи тръба да кажем с 25 или 40 вата?
alien - специалист
не, нямам образование, вчера паднах от марс, но падайки ми поникнаха не само ръцете ами и главата на правилното мясно, за разлика от някои други, не съм професор но падайки събрах повече мозъчни клетки то колкото някои други ще имат през целия си живот, възпитание ли? ами само на едно нещо са ме възпитали - да не завиждам, дори и да завиждах ти ще си последния човек на който бих завидял, но не бих те и съжалил, човек трябва да му е трудно за да се развива и да се опитва да мисли, а не само да плагиатства и копира, колко пъти пускаш схема или мнение от твое име, а после някой намира източника? това че си намерил някоя схема в нета и си я изкопирал 1:1 е за първолаци, това правих в първи клас на марс, а забравих, освен да копираш знаеш и кое от къде може да се купи, друго обаче не виждам да си помогнал, всичко останало е спам, който издава повече от колкото предполагаш

казвал съм го и преди и пак ще го кажа - практика му е майката, и мислене също, за това е главата на раменете, да мисли а не само да копира, радвам се всеки път когато забележа елемент на смислено разсъждение, не всичко има от къде да се изкопира или открадне
STEPER - специалист
lasers написа:
Продължавам с експериментите,
lasers,
Не зная какви резултати си постигнал до сега,но защо не прбваш да смениш версията на Mach-а.
В Интернет пространството се въртят много версии и по редица форуми съм срещал изявления за некоректна работа
на някой от тях.Аз съм с версия R3.042.020 от една година и половина и не съм имал никакви,ама никакви проблеми.
Правил съм и пробвал какви ли не контролери,въртял съм машината и с 45 кхц.честота,с най елементарни оптрони съм
и всичко е точно.Струва си да се опита и това.Ако я нямаш ще ти я пратя.
Поздрави
velsi - Почетен майстор
alien, може и да е така, но начина ти на общуване не ми допада. Впрочем май и на останалите също. Независимо кой колко може или знае искам да се отнасяме един към друг уважително. Събрали сме се тука да обменяме опит и информация, а не да си късаме нервите. Моля имай го в пред вид. Ако искаш считай написаното за официална забележка.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: