Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
ако нямаш много опит с писането на софтуер, може би хардуерно ще ти е по лесно, но имай малко повече вяра, наистина задачите стават доста и трудно се съгласуват, но не е кой знае какъв проблем сам да си регулира тока, схемата се упростява много за сметка на софтуера разбира се

дано пак не ми се скарат за изразяването и забележките обаче стигнеш ли до там че да се рестартира процесора - значи си я оплескал, процесора трябва да работи бетон, няма време за рестарти и наваксване, всичко трябва да се изчисти от проблеми
и да не звуча като безгрешен - аз успявах не само да го рестартирам ами и флаша да му трия със всяко пускане на Н моста :-D над 60V ставаше боза, но сега вече работи без грешка дори без WDT
MrMurdjo - майстор
С какъв микроконтролер го правиш? Ти затова ли питаше за честотите на работа на чопъра? :)
Pandurko - специалист
Идеята е следната:
отваряме 2 ключа на моста и намотката попада под цялото напрежение в желатана посока. Тока почва да расте по експонента с времеконстаната т=L/R. Този ток дава пад нанапрежение в токовземащите резистори в сорсовете на долните транзистори. Това напрежение повтаря формата на тока и с някакъв коефициент големината. Първия оп. усилвател го усилва 10 пъти и го дава на втория който е с положителна обратна връзка и реаботи като тригер на шмид. На другия му вход е подадено референтно напрежение от контролера. Когато напрежението от пурвия ОУ (респ. напрежението в/у токовземащите рез респ. тока в товара) стане по-голямо от прага на сработване на тригера той се обръща и запушва горния ключ. Тока почва да спада пак по експонента през оставения отпушен долен ключ и отресщния диод. Така схемата стои до като напрежението на вх на тригера не спадне под прага на вкл. на тригера, процеса се повтаря.
честотата зависи от времеконстатнтата на веригата и хистерезиса на тригера на шмит. А него го регулирам с потенциометъра във веригата за ПОВ. Референтното напрежение вече се задава от контролера чрез онази матрица R/2R. Тоси е един вид ЦАП. Вече го реших да е 6 битов. като за двете намотки има отделни Uref, Така че да може във всеки момент да се изменят независимо
Pandurko - специалист
alien написа:
аз успявах не само да го рестартирам ами и флаша да му трия със всяко пускане на Н моста :-D над 60V ставаше боза, но сега вече работи без грешка дори без WDT
ей за това ми е думата, едно малко смущенийце и цял живот мъртъв.
Pandurko - специалист
Ей тук има много яснота по начините за регулиране на тока
http://www.divms.uiowa.edu/~jones/step/current.html
начина който ползвам е предпоследната картинка
MrMurdjo - майстор
То задължително трябва да са отделни за двете намотки, иначе няма как да получиш фазова промяна.
Струва ми се, че твоето решение ще е капризно за настройка и трябва да се настройва за всеки мотор.
При фабричните интегрални контролери, нека Ейлиън ме поправи ако не съм точен, чопърът е реализиран с тактов генератор, RS тригер и компаратор (доколкото знам, без допълнително усилване). Генераторът постоянно тактува единя вход на тригера. На другият е изходът от компаратора. Когато компараторът превключи, обръща тригера, чиито логически изход пък командва управлявящия сигнал към ключовете, и прекъсва тока през намотката. През това време, тактовите импулси на другия вход не могат да превключат тригера. Когато токът падне под зададената стойност и компараторът се върне в изходно състояние, първият такт от генератора превключва тригера и съответно разрешава захранването на намотката.
Май не го написах много ясно, но за пръв път се опитвам да го обясня на друг човек :)
MrMurdjo - майстор
Струва ми се, че с Ейлиън си приличаме по това, че аз предпочитам максимално опростен хардуер и силови елементи, а функционалността да се постигне по програмен път.
Всичко това, което говорим може да се постигне с един микроконтролер и само силовата част от твоя замисъл, която да се управлява от логически нива. Т.е. управлението на МОСФЕТовете да приема на входа логически сигнали.
alien - специалист
чисто хардуерния подход също си има предимства, може и без контролер да мине

ето един вариант който едно време мислех да правя - ls7290
http://www.scantec.de/uploads/media/LS7290.pdf

преди да започна обаче се оказа че тая интеграла е нещо сбъркана
http://www.cnczone.com/forums/open_sour ... micro.html

но после в същия форум писаха за LS8290
http://www.lsicsi.com/pdfs/Data_Sheets/LS8290.pdf
има си всичко нужно, само малко драйвери и мосфети
може да има и други подобни готови драйвери
Pandurko - специалист
Ейй , като я гледам тази LS8290 прави всичко дето ми се иска. Каквото и да захване човек се оказва че някой някъде вече го продава. :)
Намерих нещо интересно в тази схема и мисля да го използвам.
There are three selectable decay modes: Fast-decay, Slow-decay and Mixed-decay.
In the Fast-decay mode the diagonal high side and low side transistors of the H-bridge are both turned off during the PWM off period. This causes the inductive current to be dissipated through the bypass diodes in a direction opposing the motor supply voltage resulting in fast decay.
In the Slow-decay mode the low side transistor of the H-bridge is turned off keeping the high side transistor on during the PWM off period. This causes the inductive current to re-circulate through the high side transistor and diode loop. The current decays slowly because of the low loop voltage. The Slow-decay can be useful for motors that do not store enough energy in the windings leading to an average current too low for any useful torque.
In the Mixed-decay mode, slow and fast decays are combined in the following way:
♦ When the motor is idle, slow decay is applied to both windings to guarantee lowest current ripple in a holding state.
♦ When the motor is stepping, if the step requires the current in a winding to decrease, fast decay is applied to the winding for a programmable duration followed by slow decay. If the step requires the current in a winding to increase, slow decay is applied to the winding.

Мисля да преработя интерфейсния модул да работи по тази логика. А контролера да обажда по един извод дали чопването да е с бавно и ли бързо затихване.
angelfilev - специалист
Pandurko написа:
Здравейте, напоследък разполагам с безкрайно свободно време и съм захванал една интересна задачка, която ми се върти в главата от много време. И понеже това май е единствения жив форум по темата в бг, та реших да споделя опита и грешките си.
Та идеята ми е да подкарам, с образователна до някъде и практична цел, контролер за стъпков мотор с възмжност за работа и с постояннотоков четков мотор.
Като начало смятам да е със следните параметри.
Захранващо напрежение - 35 до 40в , едно единствено
Ток през товара - до 5А, с възможност за регулиране
С входове за стъпка и посока, възможност за вкл. на енкодер
Да е универсален , т.е. да може да работи с широк диапазон от двигатели.
При евентуален успех с така заложените параметри с подмяна на някои елементи и дребни промени да се достигне до по-сериозни мощности 100в/10
Имам представа от сложността на задачката, но пък в това е кефа
Всякакви градивни коментари и критики се приемат.
Здравейте!
Познанията ми по електроника са любителски и скромни и едва ли ще съм полезен, но темата ми е интересна и с удоволствие ще я следя.
За момента не разбирам логиката контролера да е универсален за стъпкови и DC мотори. Не е ли разумно да се работи едновременно по два отделни?
В мрежата се намират доста схеми практически реализирани и някои с добри отзиви. Не е ли добре да се избере някоя(и) като база, да се потърсят кусурите и в тази посока да се работи.
Тъй като за ПИК МК още съм на ниво PIC12F629 и светодиоди имам въпроси към знаещите за управление на DC мотори, ШИМ управлението не води ли до допълнително загряване на мотора? Не попаднах досега на схеми за цифрово-аналогово управление. Толкова ли е лоши, или въпрос на мода? Имам предвид цифровата част да задава като напрежение на един от изводите на МК пропорционалната компонента, а И и Д компонента да се реализират аналогово. Това не е ли много по-просто и лесно за настройка?
Надявам се да сте снизходителни, ако въпросите ми са много наивни.

Тема "Проект на мощен контролер за постояннотоков/стъпков двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: