• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте! От доста време се чудя и най накрая реших да се възползвам от добрия форум и от съветите Ви. Значи проблема (ако може така да се нарече) ми е следния: имам изградена система за парно с камина с водна риза към коята са вързани 3 панелни радиатора,лира и бойлер, но все си мисля, че не топли достатъчно апартамента или другия вариант е аз да не знам как точно да го експлоатирам. За по нагледно съм прикачил снимки, но ще Ви дам и информация. Радиатора в спалнята (лилавата стая) е с размери 500/2000, квадратурата на спалнята е 16 кв.м.Радиатора в кухнята (оранжевата стая) е 500/1800, квадратите са 14,5 кв.м. Радиатора на коридора е 600/1200, квадрати 8 кв.м. Камината е в хола като мощността и е 16+5=21 на Прити, квадратурата на хола е 20 кв.м. Системата е правена от фирма, която се занимава с тази дейност. Парното го паля около 15 часа и потдържам температурата на водата около 60 градуса (използвам дърва), но в спалнята почти немога да вдигна повече от 18,19 градуса, а в същото време радиатора е горещ. Единствено в хола, където е камината, темературата е 22 градуса. Въпроса ми е има ли някаква грешка или аз бъркам някъде, може би трябва да слагам повече дърва или да го паля по рано? Един единствен път дигнах темература на водата до 80 градуса и ДА разлика в топлото имаше, но познати които имат локално парно си потдържат около 60 градуса на водата и казват че им е доста комфортно. В допълнения да кажа, че в спалнята няма никаква изолация (сега пролета ще я слагам), най-вероятно това ще е решението на проблема. Благодаря Ви предварително и ще очаквам отговорите Ви с интерес!

Прикачен файл

04122011707.jpg

Прикачен файл

02022012742.jpg

Прикачен файл

02022012741.jpg

Прикачен файл

02022012738.jpg

Прикачен файл

02022012737.jpg
naskov - майстор
При 60 градуса температура на водата радиаторите работят на полувин мощност. Пълната се развива на 90 градуса. При теб си трябва по- висока температура или изолация.
naskov, от твоя отговор да разбирам, че трябва да поддържам температурата на водата в по-горни граници около 80 градуса, но е малко трудно, защото пада доста бързо, но явно това е начина (повече дърва през често време). За изолацията съм напълно съгласен с теб, чакам лятото и я започвам. Благодаря ти за бързия отговор!
lux_e_on - специалист
Само на мен ли ми се струва,че радиаторите са монтирани ниско?
AntonBM - специалист
Отоплението е като пълнене на басейн с отворен кран за канала. От една тръба влиза (отоплението) от другата излиза (загубите от стените). За да се вдигне нивото на басейна (температурата) трябва или да подаваш повече вода или да вадиш по-малко от канала. Като топлоизолираш ще можеш с по-ниски температури на топлоносителя да отопляваш. Сега е нормално да не е топло в спалнята ти. Добре, че поне радиатора ти е горещ – значи поне имаш правилна циркулация.
От снимките се вижда добро изпълнение. Не са му ниско радиаторите.
lux_e_on - специалист
Ми гледах внимателно и.....ниски ми се струват,пък това разваля конвекцията.Има ли колектори,какъв е цолажа на водната риза и какъв е цолажа на тръбата от камината до колекторите?
lux_e_on написа:
Ми гледах внимателно и.....ниски ми се струват,пък това разваля конвекцията.Има ли колектори,какъв е цолажа на водната риза и какъв е цолажа на тръбата от камината до колекторите?
Колектори има да (два), помпа също Грундфос, ЮПС и т.н. Тръбите от камината до колекторите са ф32, а до самите радиатори ф16 с ал.вложка, мисля. А като мощност как са радиатоите? Благодаря!
willow75bg - напреднал
Според мен има две причини да не вдигаш темп.в стайте.Късно палиш и липса на изолация.Можеш да компенсираш като вдигнеш градусите на системата/мойте са около 80гр на водата/.Въглища пробвал ли си да гориш?Аз като бях със същата камина ги слагах в полиетиленови пликове и така не се цапа в стаята,но внимавай с количествата им,че са доста по калорични,почни по много малко и ще видиш колко ти е необходимо.
Живея на първи етаж в панелка със сменена дограма без изолация.Ако не вдигна до 70-80 гр водата в системата няма стопляне,само уикенда като гори по цял ден го оставям вече на 60гр,защото се е затоплило навсякъде.
willow75bg написа:
Според мен има две причини да не вдигаш темп.в стайте.Късно палиш и липса на изолация.Можеш да компенсираш като вдигнеш градусите на системата/мойте са около 80гр на водата/.Въглища пробвал ли си да гориш?Аз като бях със същата камина ги слагах в полиетиленови пликове и така не се цапа в стаята,но внимавай с количествата им,че са доста по калорични,почни по много малко и ще видиш колко ти е необходимо.
Живея на първи етаж в панелка със сменена дограма без изолация.Ако не вдигна до 70-80 гр водата в системата няма стопляне,само уикенда като гори по цял ден го оставям вече на 60гр,защото се е затоплило навсякъде.
Да, вече почти се убедих, че всичко идва от липсата на изолация (просто стената е много студена). За сега ще пробвам с потдържането на висока Т на водата и така докато санирам апартамента. Въглища не съм пробвал, защото все си мсиля, че ще е доста мръсно, но доста хора ме съветват да опитам, най - вероятно ще пробвам и с тях. Пуснах темата, защото по големия ми страх беше самата система (да не е пресметната както трябва, маломощни радиатори и т.н), но явно не това е проблема.
filmatoplo - майстор
Проблема е големите -топлозагуби :wink: , или изолираш или повишаваш мощността с по-висока температура , за да обориш топлозагубите .Аз също съм без изолация че и с алуминиева дограма -най лошото съчетание , имам цехче за дограма (но не работи за клиенти сега) и от мерак навремето си направих дограмата :-D .Та поддържам 22-23 градуса с вода 50 градуса , но когато паднат температурите вън под нулата -трябва да вдигна температурата на водата на 60 градуса :wink: .Повече не ми е необходима , най много съм вдигал до 70 гр -когато сина без да разбира пипа печката :-D .Някога идеята ми е да изолирам и сменя с пвц дограма .
  • 1
  • 2

Тема "Локално Парно - Съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: