Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikivd - специалист
Как така ще изгори светодиод? Няма такова животно. Светодиодите са почти вечни. Единствената причина е да изгори светодиод е от по-високо напрежение. Така, че не са виновни светодиодите а схемата им за захранване! Аз успешно съм реализирал едно светодиодно осветление на 12волта, като за захранване използвам импулсно със стабилизатор на 12 волта.
Сетих се, че в гаража имам 3 енергоспестяващи крушки Horoz 15W. HL8815 mini. Доволен съм. От повече от 2 години са, но не се ползват много. При ниски температури не светят много! Иначе като светлина се равняват на около 70-75 ватова лампа.
8180 - майстор
nikivd написа:
Единствената причина е да изгори светодиод е от по-високо напрежение.
Нека да е по-голям ток, за коректност.
nikivd - специалист
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2523751
Икономичните крушки като "убийци"
Не стойте на по-малко от 30 см от тях, тъй като според специалисти те могат да доведат до проблеми с очите, диабет, остеопороза, мигрена и дори рак
velas - специалист
Всички лед-луни са на 12V...и със захранване 220V на 12V. Принципно се продават капсуловани влагоустойчиви захранвания, но са скъпички. На 4-те луни на тавана съм сложил обикновенните им захранвания, а зад двете огледала съм разглобил други две...ако някое сдаде багажа от влагата ще сменя всички с едно влагоустойчиво.

В друга тема някой беше предложил друго решение - слага се обикновен траф извън банята и се окабелява вътре инсталация на 12V.
sashonikolov - специалист
Значи според тази статия енерго спестяващите лампи са новото оръжие за масово унищожение на човечеството.
ще минаваме на LED осветление в такъв случай
omirchev - специалист
nikivd написа:
sashonikolov написа:
по този повод аз елиминирах глимп лампите в ключовете преди време.После ми попадна схемно решение за проблема.
И аз махнах глимп лампата на ключа на осрама. Би ли споделил каква е схемата?
Паралелно на фасунката резистор 1 мегаом 0,25W и кондензатор 100-220 нанофарада 400 волта керамичен.при изключена верига шунтира лампата по променлив ток и захранва глимката. Няма мигане на енергоспестяващата и свети глимката в тъмнината. Около 3 години съм така вече. Резисторът и кондензаторът са също в паралел. Най-лесно се прави на лустърклемата която захранва осветителното тяло. Става и на самата фасунка
sashonikolov - специалист
Много благодаря на колегата,че е обяснил вместо мен как се прави.Снощи бях нощна смяна и май съм го пропуснал в бързината запитването.
Да това е решението :wink:
nikivd - специалист
omirchev написа:
nikivd написа:
sashonikolov написа:
по този повод аз елиминирах глимп лампите в ключовете преди време.После ми попадна схемно решение за проблема.
И аз махнах глимп лампата на ключа на осрама. Би ли споделил каква е схемата?
Паралелно на фасунката резистор 1 мегаом 0,25W и кондензатор 100-220 нанофарада 400 волта керамичен.при изключена верига шунтира лампата по променлив ток и захранва глимката. Няма мигане на енергоспестяващата и свети глимката в тъмнината. Около 3 години съм така вече. Резисторът и кондензаторът са също в паралел. Най-лесно се прави на лустърклемата която захранва осветителното тяло. Става и на самата фасунка
Мерси. Но и при това шунтиране пак си минава ток през лампата, но поне не-достатъчен да мига. Дали е вредно за лампата?
Sandman - специалист
Ето малко снимки в банята :) Ма на живо май е една идея по-светло отколкото на снимките...
http://sandmanbg.snimka.bg/architecture ... 652275.all
nikivd - специалист
sashonikolov написа:
Значи според тази статия енерго спестяващите лампи са новото оръжие за масово унищожение на човечеството.
ще минаваме на LED осветление в такъв случай
Според мен, Европейския Съюз, щом казва "Енергоспестяващи крушки" значи са изследвани и одобрени! Един телевизор или особено монитор с електролъчева тръба, облъчва много повече от тези крушки. Ами луминесцентните лампи, където са задължителни със закон във всички обществени сгради, училища, децки градини ??? Те също съдържат живак! А пък и работят на 50 Хз. което дразни много повече очите. Обикновените крушки с волфрамова жичка също облъчват, но тук журналистите си траят. Защо ли? Явно електропреносните дружества не харесват много енергоспестяващите крушки.

Тема "Energy Save лампи - мнения и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: