По принцип двете температури на пода и на въздуха се гонят една друга , подразбира се че водно подово (тоест ниско температурна инсталация ) се прави на много добре изолирана сграда , и се предполага че щом пода се загрее до 27-28 градуса -то въздуха на 1-1,5 м от пода ще е на 20-22 градуса , и ако въздушния сензор отчете тези 22 градуса -то веднага задвижката или ел магнитния вентил ще изключи кръга подово в помещението .Няма начин пода да мине 30-35 градуса и въздушния сензор още да не е отчел 22 гр -освен нещо да не е спазено .Ако ще се следи и температурата в пода тя трябва да е централно , и сигнал да се подава на задвижката на 3пътния вентил , при повишаване на температурата на пода над 27-28 градуса -вентила да затваря модолиращо с 24 волта задвижка и сигнал 0-10 V.Има и други начини , в които влиза и спиране на помпата , след като се изредят в затворено положение всички ел задвижки на кръговете -помпата и тя спира , после само 1 от кръговете да се отвори -стартира и помпата отново.Сега последната ми творба с водно подово съм заложил всички тръби и кабели за горните екстри , за подови датчици съм сложил 12 мм медна тръбичка по 0,8 мм стена ,помежду 2 тръби от подовото по средата им , в единия край съм я сплескал -другия край сън я извел на гърба на една стена леко под наклон над перваза да влиза в еладжийска кутийка , някога там да свържа кабела водещ до главното табло с този от датчика -който ще мушна някога в тръбичката .За въздушните датчици също съм поставил в стената кутийки с кабели на 1,50 над пода -сега ако някога клиента иска безжични стайни термостати -кабелите отпадат
, но от тях по сигурно няма .Аре стига толкова
че сложно изглежда за подово след лира .