Всички въпроси за вилата.
batence81 - специалист
Здрасти,кажете как се разтваря гипса в съотношение с вода, за да изравня една релефна стена?
VLADO66 - майстор
Щом нямаш опит с гипса ще хвърлиш доста материал.Работи с гипсова шпакловка или лепило-те имат по-голямо отворено време.А ако си си купил гипса слагаш 50 грама течен сапун на кошче.Гипса се слага във водата ,а не обратното до получаване на консистенция малко по-гъста от бозата и се чака малко да поеме.
svetliopi44 - Чирак...
Колегата горе е прав.
Ако все пак искаш да опиташ с чист гипс, ще ти кажа аз как го правя.
Пълниш кшчето малко над пловината с чиста и студена вода.
Започваш да слагаш гипс като взимаш с мистрията и слагаш във водата чрез сеене, не бухаш мистрията направо.
Слагаш постепено гипс докато водата поема без да бъркаш.
Когато вече виждаш гипса на повърхноста, спираш да слагаш.
Изчакваш малко за да си попие хубаво гипса и бъркаш 3-4 пъти кръгообразно с мистрията ,н о само в една посока. Колкто повече бъркаш, толква гипса ще ти стяга по-бързо.
Ако се получи след бъркането малк количество вода отгоре, леко с накланяне на кошчето я изсипваш. Гворя за 2-3 мм.
Това е чист и много силен гипс... имаш на разположение към 10мин. максимум за работа зависи от дебелината.
Ако ти се струва ,че няма да се справиш, а си закупил вече гипса... можеш да добавяш към него гипсов лепило в съотношение 3>1 гипс-лепило.Ще стяга доста п-бавно и пак ще е здраво.
Не ти препоръчвам да слагаш течни сапуни ,лимонтузу, лепило за тапети и т.н. защото така пресичаш гипса и няма да е здрав.
Аз лично слагам в гипса и предварително разтворено във вода лепило Ц-200 . Стяга една идея по-бавно от чистия гипс ,но става твърдо като камък и гладко и лъскаво като стъкло.
batence81 - специалист
ако взимам готова шпакловка пак я разреждам докато стане като боза? Студа пречи ли на шпакловането, дали замръзва и се напуква?
batence81 - специалист
значи не съм уцелил момента, то е минус там
stivemaster - майстор
Колега svetliopi44 би трябвало направната вода да ти е между 60 - 70% само за справка какво количество С200 разтваряш в нея като съотношение.Аз съм виждал долу горе 30 грама(капачка от лепилото) на 10л и ефекта ми хареса но пак е много бърз.
Бат Иво - специалист
svetliopi44 написа:
Колегата горе е прав.
Ако все пак искаш да опиташ с чист гипс, ще ти кажа аз как го правя.
Пълниш кшчето малко над пловината с чиста и студена вода.
Започваш да слагаш гипс като взимаш с мистрията и слагаш във водата чрез сеене, не бухаш мистрията направо.
Слагаш постепено гипс докато водата поема без да бъркаш.
Когато вече виждаш гипса на повърхноста, спираш да слагаш.
Изчакваш малко за да си попие хубаво гипса и бъркаш 3-4 пъти кръгообразно с мистрията ,н о само в една посока. Колкто повече бъркаш, толква гипса ще ти стяга по-бързо.
Ако се получи след бъркането малк количество вода отгоре, леко с накланяне на кошчето я изсипваш. Гворя за 2-3 мм.
Това е чист и много силен гипс... имаш на разположение към 10мин. максимум за работа зависи от дебелината.
Ако ти се струва ,че няма да се справиш, а си закупил вече гипса... можеш да добавяш към него гипсов лепило в съотношение 3>1 гипс-лепило.Ще стяга доста п-бавно и пак ще е здраво.
Не ти препоръчвам да слагаш течни сапуни ,лимонтузу, лепило за тапети и т.н. защото така пресичаш гипса и няма да е здрав.
Аз лично слагам в гипса и предварително разтворено във вода лепило Ц-200 . Стяга една идея по-бавно от чистия гипс ,но става твърдо като камък и гладко и лъскаво като стъкло.
Всичко е така с изключение на-
1.Бъркането! Гипса се бърка енергично и продължително с мистрията като движението което извършва китката е такова ,че да се получява поток на идващ гипс от дъното на коша.(нещо като извираща вода)Бъркаш докато този поток стане еднородна консистенция.(аз го правя за около 10-15сек.)
2.Не се слага Ц-200 нито 300 .
svetliopi44 - Чирак...
Момчета, скоро не съм имал работа с гипс. Но обещавам да направя клип при първа възможнст за да покажа нагледно това което съм казал.
Учил съм(крал)занаята от голям майстор на гипса.
Бат Иво в началото и аз така бърках гипса и се чудех защо аз се потя и все ми стяга гипса по-бързо от на майстора ... :)
Същия човек ме светна и за Ц-200 ,явно не си виждал резултата на такова изпълнение ... невероятен е.

stivemaster Аз лично разтварям 1кг.Ц-200 в 20литрова бака(тези за латекс) и във всяко кошче добавям към водата горе-долу една кофичка от кисело мляко.
Да си призная има и разлика в самото Ц-200 , и то при един и същи призводител... :? Един път е гъсто, друг път е много рядко. Единствено при шприц слагам малко повече лепило.
Прав си ,че небива да се прекалява с лепилото, че вместо ефект ще имаме дефект.
Мят гипс стой като гъсто кисело мляко в кошчето и стяга една идея по-бавно.
Всяко бъркане в кошчето ускорява обаче стягането му.
За да имаме силен гипс ,той трябва да пари и да синее като се нанесе върху стената , ако не е така значе е слаба работа.
Бат Иво - специалист
svetliopi44 написа:
Момчета, скоро не съм имал работа с гипс. Но обещавам да направя клип при първа възможнст за да покажа нагледно това което съм казал.
Учил съм(крал)занаята от голям майстор на гипса.
Бат Иво в началото и аз така бърках гипса и се чудех защо аз се потя и все ми стяга гипса по-бързо от на майстора ... :)
Същия човек ме светна и за Ц-200 ,явно не си виждал резултата на такова изпълнение ... невероятен е.

stivemaster Аз лично разтварям 1кг.Ц-200 в 20литрова бака(тези за латекс) и във всяко кошче добавям към водата горе-долу една кофичка от кисело мляко.
Да си призная има и разлика в самото Ц-200 , и то при един и същи призводител... :? Един път е гъсто, друг път е много рядко. Единствено при шприц слагам малко повече лепило.
Прав си ,че небива да се прекалява с лепилото, че вместо ефект ще имаме дефект.
Мят гипс стой като гъсто кисело мляко в кошчето и стяга една идея по-бавно.
Всяко бъркане в кошчето ускорява обаче стягането му.
За да имаме силен гипс ,той трябва да пари и да синее като се нанесе върху стената , ако не е така значе е слаба работа.
Човек се учи докато е жив и умира ненаучен , но все пак за гипсата невярвам да се намери някой да ме научи нещо. :prost:Т.е. аз си бъркам работя както се е работило винаги не слагам -лимонтозу,оцет,вар,тапетно лепило,ц-200 както и не пребърквам гипса като стегне!!!!Незнам какъв е бил тоз голям майстор дето е слагал?(според мен толкова е и бил)! :partyman:

Тема "Съотношение гипс/вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: