Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
zz55 - помощник
Здравейте,
опитах се да изчисля сам, но ми се иска да видя мненията на професионалистите.
Обмислям да си сложа няколко климатика, с които да отоплям апартамент - 90 кв.м. Прилагам схемата.
Става въпрос за кооперация ново строителство с изолация и PVC дограма, която не е особено добра според мен.
В хола и спалнята има огромни френски прозорци.
Ще се радвам да ме посъветвате какви и колко климатици като мощност ще са ми нужни. Този в хола би трябвало да топли и кухнята при отворена врата, защото не ми се иска и там да слагам отделен климатик.
В момента има един обикновен Voltel 12 за охлаждане в хола през лятото, който ми се иска да бъде оползотворен - примерно в спалнята или детската при бъдещата конфигурация.

Ето и схемата:
Изображение

П.С. В апартамента има изградена система за локално парно с камина с водна риза, но не ни устройва особено и идеята е да се пали само в изключителни случаи при много ниски температури.

Прикачен файл

apartament_shema.jpg
apartament_shema.jpg (94.17 KиБ) Видяна 8362 пъти
Ahmakov - специалист
От приложените схеми, трудно се вижда, за кой регион става дума, дали е Сандански или Севлиево. Разликата е огромна. Има ли съседи отгоре и отдолу и т.н. Потърси фирма, да дойде на оглед и да ти предложи модели. Варианта един за всекидневна и кухня не е много удачен.
zz55 - помощник
Става въпрос за Хасково. Съседи отгоре има, отдолу все още не.
Целта на питането ми е да разбера горе долу климатици с каква мощност ще са ми нужни.
Разбира се няма да купувам преди да се консултирам с фирма или специалист на място, който да предложи конкретни модели, още повече че го планирам за следващата зима, а не за сега.
preslav - майстор
zz55 написа:
П.С. В апартамента има изградена система за локално парно с камина с водна риза, но не ни устройва особено и идеята е да се пали само в изключителни случаи при много ниски температури.
Аз бих се заинтересувал от възможността да се използва наличната система за локално парно в комбинация с една термопомпа въздух-вода.
lux_e_on - специалист
И аз съм за термопомпа,ма трябват и конвектори щото иначе охлаждането липсва пък на климатика това му е основния замисъл.
preslav - майстор
lux_e_on написа:
И аз съм за термопомпа,ма трябват и конвектори щото иначе охлаждането липсва пък на климатика това му е основния замисъл.
Питащият си прави плановете за следващата зима - явно отоплението му е приоритет, а не охлаждането.
zz55 - помощник
Действително отоплението ми е приоритет, а системата с камината и радиаторите вероятно ще бъде само резервен вариант заради хамалогията с мъкненето на дърва, комбинирана с недобре направена система и липса на време.
a_stoev - майстор
термопомпата я забравете да работи добре със система с неизвестни дебити и смятана за високотемпературно отопление. Сигурно и тръбите са неизолирани и ще прави конденз.
Аз бих сложил мултисплит, външното на кухненската тераса, до вратата. Така бръмченето му ще е най-далеч от жилините стаи. В кухнята ширма ще го заглушава. Същевременно се пести и място, ако сложиш 3 тела оставаш без тераси.
Телата съответно в детската над прозореца, тръбата си влиза директно от терасата. Ако има желание да я вкопае. ако не в кабелен канал. Покрай нея минава и отива до спалнята над балконската врата, да не духа срещу леглото, а към вратата, че е доста неприятно. Във всекидневната бих го сложил над вратата на кухнята. а тръбата ще се скрие над кухненските шкафове.
Ако държиш да ползваш стария климатик го приспособи за термопомпа на водната система.
Между другото мислил ли си по американски тертип да разкараш коридорите и да ги обединиш с дневната?
zz55 - помощник
Не съм се замислял за американския вариант :)
идеята за мултисплит не звучи зле, но съм чел само лоши неща за този тип. Как ви се струва варианта да сложа сегашната 12-ка в спалнята, в двтската и кухнята да е мултисплит, а в хола примерно 18-ка?
stelaartoa - специалист
Пробвал ли си да си представиш как ще спиш в спалнята на шума от тая куча марка ??? Слагай я в кухнята и готово. Забрави за мултисплитовете,само проблеми има с тях покрай много усложнената им конструкция . Два отделни климатика са по-евтини от двойно мулти на същата марка със същите вътр.тела. И ако единия спре,втория ще си бачка,нали?

Тема "Съвет за климатици за апартамент 90 кв.м." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: