Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
MASTER - специалист
Решението към момента съм го написал по горе. И съм категорично убеден, че трябва да се направи.
Влагоуловителите са съкс,поне според мен.
MASTER написа:

А иначе аз предлагам да опитате за известен период да проветрявате маниашки - примерно 20 дни да се проветрява по 4-5 пъти на ден - интензивно, чрез течение за по 15 минути. Примерно - преди лягане, веднага след ставане, на обед, късния следобед. Би трябвало тогава да се усети разлика - ако се подобрят нещата вече ще е ясно че проблема е в северната стена и режима на използване на стаята.
8180, съгласен съм с теб

В случая външните стени са изолирани с вата отвътре,което пречи да се затопли стената

За горенето също си прав, печки с добре конструирани горивни камери и правилно оразмерени комини в много малка степен биха повишили влажноста. Просто се опитвах да опиша всички възможни варианти за повишаване на влажноста, без обаче да ги подреждам по важност и степенувам. Може би наистина трябваше да ги подредя
Raq - помощник
Преди малко не можах да ви изчета. Много ви благодаря отново на всички! Въобще не очаквах толкова подробно да се заемете с моя проблем. Днес приложих схемата с проветряването. Стените изсъхнаха и няма конденз. Не мога да повярвам направо. Все още е рано да се радвам обаче, защото и преди имаше дни, в които стените бяха сухи. Ще видя и занапред дали ще помогне.

Иначе Т в стаята е около 21-22 градуса, а в останалото жилище е около 23-24. Не мога да я качвам повече, защото половинката и без това ме е обявил за турбо зиморничева.
8180 - майстор
ОК! Мастер, да не се отклоняваме много.
Чета я тази тема, но нямам категорично мнение.
Направи ми впечатление големия перваз и си мисля колко да е дебела стената на това ЕПК (май се спомена) и дали прозорецът не е изнесен силно напред към фасадата.
Ако е така, термомостът покрай обръщането ще си е сериозен, а и евентуални пропуски в измазването (фуги примерно) биха допуснали и външни причини - инфилтрация, теч. Питащият май е убеден в това.
MASTER - специалист
velsi и той си мислеше евентуално за теч отвън, аз съм склонен да игнорирам такава възможност, само защото ако влизаше вода отвън - обръщането от ГК досега щеше да се е компротирало много - щеше да е подпухнало, да се е раздуло. И мокрите петна в долната част щяха да са много по големи.

Така като гледам от снимките - категорично се мокри отвътре.
Raq - помощник
Влизам да се похваля, че откакто проветрявам по много пъти на ден, държа дръжката на прозореца на 45 градуса и правя течение, влагата по стените изчезна. По прозорците все още се образува конденз, но след ставане от сън.
Много съм ви благодарна за съветите.
Явно най-големият проблем е това, че прозорецът е в ниша, освен че стаята е малка.
Genesis - специалист
Само да вметна че двама възрастни (мъж+жена), по време на нощния сън отделят около 2 литра вода. Така, че този конденз е нищо. Ела да видиш от мойте прозорци как тече вода. Майката му е проветряване и в никакъв случай запечатване с вътрешна изолация (това последното е по отношение на влагата).
geniya - специалист
За да има конденз по повърхностите в стаята означава че има източник на влага.Източниците могат да бъдат много:
готвене, пране на дрехи, сушене на дрехи, спане в стаята, влизане с мокри обувки и др.Съгласно физичните закони от които никой не може да избяга колкото въздуха е по-сух, то толкова повече вода може да приеме като водни пари.Когато я приеме и срещне някъде студена повърхност, то разтворените водни пари се втечняват по нея във вид на конденз.Най-простия начин за премахване на конденза е проветреняването на стаята зимно време.Колкото и студен зимен въздух да влиза той при затоплянето си ще увеличава свойството си да приема водни пари, защото когато е бил навън е сух и студен.Ако при ниската си температура можеше лесно да приема водата, то тогава зимно време ще бъде навсякъде сухо.Да ама не...
Затова:
Проветрява се често макар и да изстива помещението, защото при вътрешна ТИ се затопля бързо
Намаляват се или се премахват източниците на влага до минимум
Слага се влагомер за следене на разтворената влага във въздуха
Изгражда се външна ТИ на стените при възможност

Тема "Влага покрай дограмата на прозореца" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: