• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Дали ще е от полза това че бобините са с малко редове, т.е. навивките са близко до сърцевината и по този начин до магнитното поле?
edemy2001 - специалист
edemy2001 написа:
mObbiN написа:
Какво ще кажете за направата на такъв статор?
Нямам идея как би се държал. На пръв поглед ще има голямо котвено залепване.
Като поразмислих малко, ми идва на ум, че това нещо ще има твърде големи загуби от токове на Фуко, защото се използва обикновено желязо. За да се избегнат до голяма степен индуцираните в желязната сърцевина токове, тя се изработва от силициева ламарина, която има високо омическо съпротивление и отделните слоеве ламарина се изолират един от друг с много тънък слой електротехническа хартия.
mObbiN - специалист
Идеята е на един руснак.При тестването на генератора е дал следните показатели при 130 оборота 16,5В ,2,45А което не е зле но не пише колко е съпротивлението на фаза и колко е котвеното залепване.Относно желязната сърцевина е ясно че ще има загуби.Хубавото на този начин е че може да се направи хубава бобина от дебел проводник и много на брой намотки и може да мине с един диск с магнити,а те са най- скъпата част в един генератор поне според мен.Ако се направи статор с по-голям диаметър сигурен съм ,че показателите ще са още по добри.
tgv - специалист
Това са около 40 вата.
Ето интересен подход как да се ползва вертикално осев ветрогенератор за отопление.
http://www.youtube.com/watch?v=_F8vhx8DU1c
http://www.youtube.com/watch?v=bzmHGmAq ... creen&NR=1
П.П. Всъщност това е магнитен отоплител. Подобни отоплители са били демонстрирани от Мюлер, Адамс и Риид преди доста време. Индукционното нагряване е на подобен принцип.
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
Идеята е на един руснак.При тестването на генератора е дал следните показатели при 130 оборота 16,5В ,2,45А което не е зле но не пише колко е съпротивлението на фаза и колко е котвеното залепване.Относно желязната сърцевина е ясно че ще има загуби.Хубавото на този начин е че може да се направи хубава бобина от дебел проводник и много на брой намотки и може да мине с един диск с магнити,а те са най- скъпата част в един генератор поне според мен.Ако се направи статор с по-голям диаметър сигурен съм ,че показателите ще са още по добри.
Принципно съм съгласен, че се използват по-малко магнити. И все пак не може да се избяга от това, че от около 16 кубически сантиметра неодимови магнити се изкарват 150 вата, когато генератора е с желязо в сърцевината. Пробвай какво ще стане, ако това на снимките е твое. Любопитен съм какво ще излезе. Ако не са твои, т.е. не си започнал да правиш такова нещо, помисли как би могло да се избегнат токовете на Фуко. Например ако се използва ферит - той е магнитопроницаем, а е с много високо електрическо съпротивление. Или пък да се отлее от епоксидна смола с голямо количество ситни железни стружки. Епоксидната смола ще играе ролята и на изолатор и на свързващо вещество.
Последна промяна от edemy2001 на вт фев 07, 2012 10:20 am, променено общо 1 път.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Това са около 40 вата.
Ето интересен подход как да се ползва вертикално осев ветрогенератор за отопление.
П.П. Всъщност това е магнитен отоплител. Подобни отоплители са били демонстрирани от Мюлер, Адамс и Риид преди доста време. Индукционното нагряване е на подобен принцип.
Идеята е много интересна. Даже бих казал изключително интересна. Специално към клиповете от youtube имам забележки. Най-вече към дисковете с магнитите. По този начин по който са направени не се използва пълния капацитет на магнитното поле. Понеже в момента имам малък ангажимент, ще си дам мнението подкрепено с чертеж или малко по-късно или утре.
edemy2001 - специалист
edemy2001 написа:
tgv написа:
Това са около 40 вата.
Идеята е много интересна. Даже бих казал изключително интересна. Специално към клиповете от youtube имам забележки. Най-вече към дисковете с магнитите. По този начин по който са направени не се използва пълния капацитет на магнитното поле. Понеже в момента имам малък ангажимент, ще си дам мнението подкрепено с чертеж или малко по-късно или утре.
На рисунка 1 съм нахвърлил какво е съществуващото положение, показано в клиповете. Магнитните силови линии се разсейват, а не са концентрирани за да пресичат по-добре "намотката" направена от тръба. Мисля, че по-добрия вариант би бил, както е в аксиалните алтернатори, което съм показал на рис. 2 . По този начин би се получила концентрация на магнитното поле да пресича по-добре "намотката" и би се оползотворявало по-добре.
Прикачен файл:
Изображение0012.jpg
Иначе идеята ми се нрави, защото недостатъка на всички видове алтернатори - загубите във вътрешното съпротивление на намотките, което нормално се превръща в топлина и се отразява на КПД на алтернатора, в този случай си е чиста печалба. Т.е. това би трябвало да е с доста по-високо КПД от алтернатора, където целта е да се добие електрическа енергия, а топлинните загуби са вредни.
Всичко останало си е свързано с нормалните правила за генераторите. И колегата е прав, че е разумно да се използва с вертикална турбина. Няма да коментирам защо :wink: !
В удобен момент бих го пробвал това със съответните измервания за КПД.
tgv - специалист
А с магнитни лещи, какъв ли ще е ефекта? :?
mObbiN - специалист
Основната идея на този статор е ,че при по-голям диаметър може да се сложат повече на брои бобини и повече на брои магнити и да се свалят оборотите но задължително е да е трифазен ,защото ако е монофазен котвеното залепване е страшно.Знам го от опит с руските генератори.Просто се опитвам при 60 оборота да имам стабилно зареждане,защото сега съм постигнал само 63 оборота 13В 0,040А :lol:това са данни под товар с акумулатор.Този статор не е мой но мисля да пробвам и мен ме яде червейчето на любопитството.
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: