Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
Аз направих едно сравняване на пулсациите на една 25W енергоспестяваща лампа и на една 100W обикновена крушка, със един фото резистор закачен към осцилоскоп включих енергоспестяващата изчаках да достигне максималната си сила, засякох колко е голяма амплитудата ,после развих енергоспестяващата крушка и завих на нейно място 100W обикновена,когато я включи очаквах да има доста по малка амплитуда дори очаквах почти да няма пулсации на светлината,но се оказа не само че амплитудата не беше по малка ами беше доста по голяма,тоест 100W крушка имаше по големи пулсации от 25W енергоспестяваща !
nikivd - специалист
Вчера купих 2Х20 вата промо пакет на осрам от Технополис за близо 12лв. Попитах ги за гаранционна карта а те ми казаха, че гаранцията е касовата бележка. Някой имал ли е проблеми при връщане на изгоряла крушка?
sashonikolov - специалист
Аз лично не но един колега от фирмата ми спомена за подмяна на крушки Осрам в Кауфланд.Не е имал проблеми с подмяната.Само,че освен касовата бележка е носил и оригиналната опаковка на крушката.На мен ми казаха същото,да си нося освен касовата бележка и опаковката на лампите и имат две години гаранция.До сега не ми се е налагало да правя рекламации защото тези лампи,които дадоха фира бяха купувани от Метро и просто не съм запазил фактурите,респективно нямам гаранция за тях
nikivd - специалист
А къде ги дават с 2 години гаранция? В технополис са с по 1 година.
Аз си взех две енерго спестяващи лампи"Някакви" от Кауфланд,и попитах на информацията за гаранция.Гледаха ги,чудиха им се,никъде нищо не пише по тях и стигнаха до заключение,че с касовата бележка и кутийките имам 2 години гаранция по закон.....така ми казха"По закон имате 2 години гаранция с касова бележка и оригинална опаковка"
Друг е въпроса дали ще бъде така....
hidrazin - майстор
vvventsi написа:
Аз направих едно сравняване на пулсациите на една 25W енергоспестяваща лампа и на една 100W обикновена крушка, със един фото резистор закачен към осцилоскоп включих енергоспестяващата изчаках да достигне максималната си сила, засякох колко е голяма амплитудата ,после развих енергоспестяващата крушка и завих на нейно място 100W обикновена,когато я включи очаквах да има доста по малка амплитуда дори очаквах почти да няма пулсации на светлината,но се оказа не само че амплитудата не беше по малка ами беше доста по голяма,тоест 100W крушка имаше по големи пулсации от 25W енергоспестяваща !
Таман нищо не си направил! И тези пулсации с каква честота бяха в двата случая? И с каква спектрална характеристика беше фоторезистора? И как го захрани тоя фоторезистор ?
Изображение
:lцl:
zimel - специалист
vvventsi написа:
Ако можеш да направиш и спектрален анализ на светлината от крушките ще е най-добре, защото една позната си е подменила крушките с енергоспестяващи и каза, че са започнали проблеми с главоболия при нея и децата и.

Наложило и се да върне обратно нажежаемите крушки и проблемите са отшумели.

Някой от вас да има такива впечатления?
Аз лично нямам никакви проблеми.Вкъщи сме 6 човека и няма нито една крушка с нажежаема жичка.Поне до този момент от около година насам никой не се е оплакал от нещо.
А в спалнята където сме с жената и детето има 2 спота с по три лампи.Не се пускат всичките на куп но като цяло те бяха първите енерго спестяващи лампи и карат вече втора година.Студено бяло светят и са по 9 вата.Като цяло осветлението поетапно го подмених навсякъде дори и нощните лампи са с такива крушки и от година насам вече нямам нито една жична крушка.
vvventsi - специалист
hidrazin написа:
vvventsi написа:
Таман нищо не си направил! И тези пулсации с каква честота бяха в двата случая? И с каква спектрална характеристика беше фоторезистора? И как го захрани тоя фоторезистор ?
Изображение
:lцl:
И двете бяха със 100Hz пулсации!
Ето за такава лампа става въпрос,беше чиста синусоида!
Фото резистора го захраних с батерия от 4,5V и усилих сигнала с едно малко транзистор че пак захранено със същата тази батерия!
Това е сигнала от тази енергоспестяваща лампа и това не е реклама!

Прикачен файл

2.JPG

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (107.98 KиБ) Видяна 3541 пъти
hidrazin - майстор
Не знам що трябваше да качваш толкова голяма лмаба като размер на снимка.Всички разбрахме , че си далеч от електрониката и по-специално от измерванията.Специално за теб ходих до мазето да си извадя детския осцилоскоп, дето съм го купувал в Ленинрад през 1983г.Учудващо, но все още бачка.Май е като твоя, но аз от 15-тина години не използвам. Има истински измервателни уреди.А това че фоторезистора не ти е хванал ВЧ пулсациите е нормално - на каква честота работи една енергоспестяваща? Не случйно постнах графиката на един фоторезистор. И за човшкото здраве не са проблемни тия 50-100z а другите, от порядъка на 25-35kHz.Погледни графиката и ще разбереш, че твоя фоторезистор не може да ги регистрира коректно - много са инертини тия елементи.И като гледам отговора ти "усилих сигнала с едно малко транзистор че пак захранено със същата тази батерия!" - едно малко транзисотор че пак захранено!!!... прилича на "дай едни гаща плява да ядеш мойто магаре" ! А ето и една снимка на детския ми оцилоскоп:
Изображение
Нищо лично , и ме интересува коя година пише на твоя оцилоскоп отзад?
Лека вечер!!!

Тема "Energy Save лампи - мнения и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: