Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Brave - специалист
MamaMy разумно е заключил, че е добре да знаеш какво правиш, а не да налучкваш. Което за съжаление не става дори само с теория, ами и с известен опит.
Иначе стъпките, както бих ги направил са:

Проверка в BIOS-а дали се вижда диска. Ако не се вижда, отивай на сервиз, може много неща да са.
Ако се вижда, не бързай да се радваш, защото при изпускане, е вероятно електрониката да е здрава, а механиката да е проблемна, но поне е много вероятно контролерът на дисковете да е здрав и в най-лошия случай ще минеш с пари за нов диск.

После - зареждане на операционна система от външен носител (флашка/преносим диск) или сваляне на диска от нетбукчето и закачането му към друг компютър. Тъй като си неопитен, май е по-добре да се пробваш с първото, защото щетите, които можеш да сътвориш са само софтуерни.

Следва проверка, дали се виждат двата логически дяла на диска и дали имат работеща файлова система (дали се виждат папки/файлове и дали са достъпни). Ако да, сега е момента да си запазиш всички важни файлове, които си имал, за да не ги загубиш. След това трябва да се направи диагностика на диска. Аз лично бих пробвал първо да отворя команден промпт (от старт бутона намираш "Run" и написваш cmd и натискаш Enter) и да пусна CHKDSK (име на диск*) /f (може и CHKDSK (име на диск*) /r, който прави същото + опит да възстанови лоши сектори по диска) на двата повредени логически диска.Много възможно е, след това да си само на един рестарт от това всичко да е наред. Ако не, или трябва да се преинсталира Windows-a или трябва да се правят по-сериозни тестове, да се пускат специални сервизни програми и т.н., което няма как да ти обясня и по-добре иди в сервиз.

Имай предвид, че това са общи насоки. Освен това съм съкратил неща които са общи проблеми и са подробно описани в нета - примерно инсталиране и зареждането на система от флашка, влизане в BIOS и др.
*под име на диск имам предвид C:,D:,E:,F:, за всеки диск, който подозираш, че е повреден. Имай предвид, че понеже нетбука има вграден кардрийдър, ще имаш няколко "Removable" устройства, които няма нужда да тестваш.
Mapek - специалист
Проблема е решен. Благодаря на всички отзовали се със съвети! Намирам темата за полезна. С цел търсачките да я намират по-лесно, промених заглавието.

Изказвам специални благодарности на Brave и Johny!
Ще си позволя няколко думи не по темата, които в последствие възнамерявам да изтрия.
Съфорумци, колеги или приятели /както ви харесва/, за кой ли път подчертавам и апелирам вижте как се казва форума! Пращайки някого на майстор, просто пишете СПАМ! Да, правите непоискана реклама. Ако обичате, ако знаете - дайте насоки, ако ви е страх, че някой ще ви изяде хляба просто си замълчете! Конкретно в този случай не знам защо решихте, че нямам никакъв шанс да се ориентирам в проблема. Завършил съм електроника. Вярно отдавна и не ми е професия по настоящем. Все пак съм стажувал в завода в Правец /`84г./ :-D . "Неща, които не могат да се научат с четене, могат да се научат с много четене" /... в перефраза/. Е, започвам да чета - просто не съм имал необходимост, интерес и амбиция до сега. Относно скептицизма ми към сервизите и специалистите - нищо лично, но изобщо не е случайно... Ако не сте забелязали тук и тук казвам, че съм ходил при специалист - нямах нищо против да си платя. При цена 200лв не губех почти нищо дори и да го бях досъсипал - нямах никакво намерение да ги давам!
Благодаря за вниманието!
stiv1961 - майстор
Mapek написа:
Съфорумци, колеги или приятели /както ви харесва/, за кой ли път подчертавам и апелирам вижте как се казва форума! Пращайки някого на майстор, просто пишете СПАМ! Да, правите непоискана реклама. Ако обичате, ако знаете - дайте насоки, ако ви е страх, че някой ще ви изяде хляба просто си замълчете! Конкретно в този случай не знам защо решихте, че нямам никакъв шанс да се ориентирам в проблема. Завършил съм електроника. Вярно отдавна и не ми е професия по настоящем. Все пак съм стажувал в завода в Правец /`84г./ :-D . "Неща, които не могат да се научат с четене, могат да се научат с много четене" /... в перефраза/. Е, започвам да чета - просто не съм имал необходимост, интерес и амбиция до сега. Относно скептицизма ми към сервизите и специалистите - нищо лично, но изобщо не е случайно
Това трябва да излиза като мото още като се отвори страницата на форума. Напълно съм съгласен с теб :supz:
Brave - специалист
Все пак, как се реши проблема?
Mapek - специалист
Написах го в първия си пост /коригирах го/ - реших, че така е по уместно.
velsi - Почетен майстор
Аз нали ти писах, че може да се е извадил. Що не провери още тогава? :) Иначе честито! Минал си възможно най-тънко.
Mapek - специалист
Мерси velsi! Не бях отварял лаптоп. Щеше ми се да се позапозная предварително, а нямах и време. Приятел колега ми беше казвал, че трябва много да се внимава да не се скъсат мостовете. Изпълнявали функцията да отвеждат топлина. За целта били като тръбички, пълни с незнам каква течност... Добре е някой да потвърди или отрече дали има такова нещо?
velsi - Почетен майстор
Това е така, но се отнася за охладителната система на процесора.
1115 - специалист
Mapek написа:
Мерси velsi! Не бях отварял лаптоп. Щеше ми се да се позапозная предварително, а нямах и време. Приятел колега ми беше казвал, че трябва много да се внимава да не се скъсат мостовете. Изпълнявали функцията да отвеждат топлина. За целта били като тръбички, пълни с незнам каква течност... Добре е някой да потвърди или отрече дали има такова нещо?
Бая зор трябва да се скъсат тези тръбички. Е ако отваряте лаптопа с чук може и да ги повредите.
velsi написа:
Аз нали ти писах, че може да се е извадил. Що не провери още тогава? :) Иначе честито! Минал си възможно най-тънко.
това за тънкото не е 100% ясно.
Свали си програмата Еверест и прочети с нейна помощ параметрите S.M.A.R.T
Направи снимка или скриншот и го постави в темата за да ти кажем все пак не е ли пострадал диска от падането.

Тема "Паднал лаптоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: