Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
[quote="peletko"
Позволи ми да не се съглася с теб относно радиаторите!
Казваш оразмерени правилно, да ама не е все едно да сложиш алуминиеви със значително по малко вода в тях и съответно по малко топлинно съпротивление...в този смисъл все едно ли е да грееш 300л вода или 500л вода до една и съща температура,[/quote]

peletko,
останал съм с убеждението, че си по-навътре в бранша, но ти нещо ме разочароваш :? . Останал съм с убеждение, че си колега, а това означава, че точно на тебе не бива да обяснявам, че малкият литраж на отоплителната инсталация не означава икономия, ама изобщо даже. Пелетният котел е инертен, така че повече литри в системата не само не му пречат, но напротив - те са добре дошли в повечето случаи. За какво говорим за буфери тогава?
syncho - майстор
С такъв котел и горелка не можеш посмъртно да постигнеш 92% КПД... Даже не могат и да се сънуват...
На Даконерата Ерато и дават 85% КПД, не мисля, че будерус + горелка ще е повече, по-скоро обратното
vladislavpet - напреднал
Здравейте...сложих стаен термостат и разхода на пелети падна драстично..."Виадрус У22 + ГП20"....от 5,6 чувалчета в момента съм на 2 :prayer: ,това че сега котела прави големи паузи от 3,4,5 часа проблем ли е ???..водата изстива..това проблем ли е...?? Благодаря!
vladislavpet написа:
това че сега котела прави големи паузи от 3,4,5 часа проблем ли е ???..водата изстива..това проблем ли е...??
Никакъв проблем! А кой ще черпи, това май вече е проблем? :drinkers: :wink: Аз откога тръбя това за термостата, който чул-чул :)
vladislavpet - напреднал
LazarGanev написа:
vladislavpet написа:
това че сега котела прави големи паузи от 3,4,5 часа проблем ли е ???..водата изстива..това проблем ли е...??
Никакъв проблем! А кой ще черпи, това май вече е проблем? :drinkers: :wink: Аз откога тръбя това за термостата, който чул-чул :)
:prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: ......да се надявам че като сложа и плочите нещата ще се подобрят още.......да изстива по-бавно и да вдига темп. по-бързо... :rock:
turistak - специалист
LazarGanev написа:
vladislavpet написа:
В тази връзка да попитам, през денят и през ноща до колко има смисъл да се намалява температурата - когато не е нужно да се поддържа 20/22 градуса с цел още икономии?
mitko3040 - напреднал
Моя стаен термостат е безжичен и при достигане на зададената температура в помещението се спира притока на топла вода към колекторната кутия на съответния етаж. Има едно клапанче на Данфос и то се затваря. Това ефективно ли е , ила да мисля за нов стаен термостат. Съжалявам за използваните от мен термини, но не съм запозната с терминологията поради което рядко пиша , а се старая да чета доста в този страхотен форум. И още нещо чета за водата която се връща в котела да е на определени градуси. При мен мисля че го няма това, защото помпата си върти постоянно. Все си мисля, че нещо е добре да се направи по моята система. За пържа година се отоплявам с парно и рецпективно пелети, къщата е нова и ако я отоплявам цялата не ми се мисли за разхода. На есен ще слагам картон с вата на тавана, язък че всичко ми е ново ама трябва да е топло.
gizdo - специалист
vladislavpet написа:
Здравейте...сложих стаен термостат и разхода на пелети падна драстично..."Виадрус У22 + ГП20"....от 5,6 чувалчета в момента съм на 2 :prayer: ,това че сега котела прави големи паузи от 3,4,5 часа проблем ли е ???..водата изстива..това проблем ли е...?? Благодаря!
Извинявай, но котела когато ти прави 3,4,5 часови паузи до колко ти пада температурата в къщата сега в студа?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: