• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Сънсистем Шумен правеха по поръчка комби буфери , в Бургас само Екотермал мисля правят бойлери по поръчка .
AntonBM - специалист
colyo написа:
На теория излиза уникално нещо. Особено, ако се свърже едновременно към камина и слънчева система. Поради липса на пространство съм принуден да вземам такива комбинирани решения. Дори ме посъветва да си поръчам с 2 серпентини, понеже имам кладенец на двора с 14 градусова вода и достатъчен дебит, за да включа и термопомпа след време. Увери ме моя приятел, че излиза по-евтино, отколкото бойлер и буфер поотделно.
Комбинацията от бойлер с буфер няма да те спасят от „слугуването” на камината. Ако смяташ да топлиш цялата къща с камина, наеми си огняр! Сутрин рано кой ще става да пали огъня? Буфера ще пооправи нещата, но все пак камините нямат големи горивни камери и трябва да се пълнят много по-често от котлите, за да е топло... Идеята за термопомпа не е лоша, но за да можеш и с нея да се отопляваш трябва да оразмериш вътрешната си инсталация да е „ниско температурна”. Т.е. къщата да може да се отопли с топлоносител 40-45°С – водно подово, конвектори и т.н. Така вече и слънцето може да се включи в отоплението, ако имаш повечко панели. С 2 панела почти няма да се усеща... Иначе идеята за бойлер в буфер не е нова, но си има и недостатъци. Къпането консумира много топлина. След него температурата на буфера рязко пада, ако не работи камината ще се усети в цялата къща. Може да се избегне с малко автоматика.
П.П. Виждам, че си от Бургас – мини през офиса ми, за една консултация. За това пари не вземам. Има много неща, които не съм ти казал, а имам няколко проекта подобни на това, което искаш да си направиш ти – ще ти покажа, как се правят нещата, но нямам време да ти правя сега проект, освен ако не бързаш. По-рано от 2-3 месеца няма да мога да поема още работа... Пиши на лични, ако искаш да ти покажа такива инсталации.
colyo - специалист
filmatoplo написа:
Сънсистем Шумен правеха по поръчка комби буфери , в Бургас само Екотермал мисля правят бойлери по поръчка .
Екотермал са мои хора и ще ми го направят по мястото, което имам. Ще се получи около 750-800л. Няма място за по-голям.
AntonBM написа:
colyo написа:
П.П. Виждам, че си от Бургас – мини през офиса ми, за една консултация. За това пари не вземам. Има много неща, които не съм ти казал, а имам няколко проекта подобни на това, което искаш да си направиш ти – ще ти покажа, как се правят нещата, но нямам време да ти правя сега проект, освен ако не бързаш. По-рано от 2-3 месеца няма да мога да поема още работа... Пиши на лични, ако искаш да ти покажа такива инсталации.
Колега, много благодаря и ще се възползвам от предложението. Имам вече проект, но никога не вреди да се обмислят няколко алтернативни варианта. Не ми харесва бръмченето на конвекторите, но ако се наложи ще подменя радиаторите.
filmatoplo - майстор
Монтирал съм няколко (както искате ги наречете) балон на който цялото съдържание е вода от инсталацията , и в балона има медна серпентина -през която преминава вода от водопровода :wink: .Входа на студената вода е отдолу на серпентината -на изхода излиза гореща вода .Буфера се захранва пък от отоплителната инсталация -топло горе :wink: .На серпентината на входа -пак комбиниран баланс възвратен клапан :wink: .Купувах ги от Екотермал -чешки или словашки бяха :? :) .
colyo - специалист
Става въпрос за нещо друго:)) Балон 200л (БГВ) потопен в по-голям балон 800л (буфер-термоакумулатор), а отдолу една или две серпентини за соларна система и термопомпа. На снимката е същото от Сънсистем.

Прикачен файл

KSV_1_pic.jpg
KSV_1_pic.jpg (5.57 KиБ) Видяна 5837 пъти
filmatoplo - майстор
Да знам го :) , но не съм му привърженик , казах ти че не се наложи на пазара :wink: .
colyo - специалист
Както и да е :))) Важното е да сме живи и здрави......пък другото от магазина:)) Нямам място за 2 гюма, за това кандисах на този вариант. Не вярвам да е много по-зле отколкото 2 отделни уреда, все пак по Германия и Англия масово се ползват. Американския вариант много ми хареса - бойлера е направен от тънка гофрирана неръждавейка и хем има по-лесен топлообмен, хем поема по-добре температурните разширения. Проблема при мен ще дойде от това, че първата зима няма да имам топлоизолация и ще помагам с климатиците :)))....а колко дърва ще хвръкнат.....не ми се мисли:)))
filmatoplo написа:
Колко давате за оригинален 500 литров с изолация на Сънсистем :wink: , ползван само 3 месеца , и после махнат от кухнята (там беше монтиран) по изисквания на- Хеи инспектори. :wink:

Интересувам се от буфера. Като нов потербител немога да пиша лични съобщения :sad: За връзка - velikov@mac.com
kalin72 - майстор
Абе и аз се интересувах, ама май ще купувам нов :)
filmatoplo - майстор
:) Сега запука пустия му сняг , че не мога да ида към 1 складова база ,да търся човека с буфера , тия дни ще го питам -седи ли още и колко му иска . :)
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: