Сънсистем Шумен правеха по поръчка комби буфери , в Бургас само Екотермал мисля правят бойлери по поръчка .
colyo написа:На теория излиза уникално нещо. Особено, ако се свърже едновременно към камина и слънчева система. Поради липса на пространство съм принуден да вземам такива комбинирани решения. Дори ме посъветва да си поръчам с 2 серпентини, понеже имам кладенец на двора с 14 градусова вода и достатъчен дебит, за да включа и термопомпа след време. Увери ме моя приятел, че излиза по-евтино, отколкото бойлер и буфер поотделно.Комбинацията от бойлер с буфер няма да те спасят от „слугуването” на камината. Ако смяташ да топлиш цялата къща с камина, наеми си огняр! Сутрин рано кой ще става да пали огъня? Буфера ще пооправи нещата, но все пак камините нямат големи горивни камери и трябва да се пълнят много по-често от котлите, за да е топло... Идеята за термопомпа не е лоша, но за да можеш и с нея да се отопляваш трябва да оразмериш вътрешната си инсталация да е „ниско температурна”. Т.е. къщата да може да се отопли с топлоносител 40-45°С – водно подово, конвектори и т.н. Така вече и слънцето може да се включи в отоплението, ако имаш повечко панели. С 2 панела почти няма да се усеща... Иначе идеята за бойлер в буфер не е нова, но си има и недостатъци. Къпането консумира много топлина. След него температурата на буфера рязко пада, ако не работи камината ще се усети в цялата къща. Може да се избегне с малко автоматика.
П.П. Виждам, че си от Бургас – мини през офиса ми, за една консултация. За това пари не вземам. Има много неща, които не съм ти казал, а имам няколко проекта подобни на това, което искаш да си направиш ти – ще ти покажа, как се правят нещата, но нямам време да ти правя сега проект, освен ако не бързаш. По-рано от 2-3 месеца няма да мога да поема още работа... Пиши на лични, ако искаш да ти покажа такива инсталации.