Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
@dobrev

въпроса ти е прекалено общ, зависи от много неща, размери, материали, предназначение, и др.
в най общия случай мога да кажа че ако е за дърво или подобни трябва да предвидиш достатъчно сила за работна скорост минимум 1м/мин във всички оси и бърз ход 1 до 10 м/мин за Х и У и 1 до 4 м/мин за Z
ако не очакваш да имаш много празни ходове по добре по бавничко но по надеждно, особено ако е със стъпкови мотори
tsenkov - специалист
dobrev написа:
Имам един въпрос :? : Каква е приблизително линейната скорост :axe: (m/s), нормална за хоби машина, по осите X,Y и Z? Инфото ми трябва за определяне на предавките за задвижване на ремъка, с който ще движа портала по X и Y.
колега, всичко зависи от целта за която правите машината.Моите работят с около 3м/мин и мисля че за хоби е достатъчно.Двигателите са 2Н/М директно куплирани.Ако механиката ви е достатъчно корава може да я вдигнете. Варианти: 1. по мощни двигатели и редуктор, 2. по голяма стъпка на винта /пада точноста/ 3.постоянно токови двигатели и серва плюс СВД до 20М/Мин/ 4000оборотаи стъпка 5мм,но е много скъпо...Данните за двигателя и винта съм ги взел от промишлено произведена машина и са достатъчни.
tsenkov - специалист
emilvtc написа:
Не съм вещ по механиката, но защо мислите, че "компресирането" на тефлоновата гайка би обрала луфтовете при трапецовидния винт, особенно ако като мечик за резбата на гайката е използван същия винт?
Не е ли по-добре ако тефлоновите гайки са две, като са "зацепени" с винта (навити на винта) на някакво разстояние една от друга и се "притягат" една към друга по някакъв начин? Така аксиално при движение по остта в едната посока ще се натоварва и износва едната гайка, а в другата посока - другата гайка. При този вариант винта може и да е с "квадратна" резба...
Здравеи, като почна работа ще ти се обадя за да ти покажа гаиката в деиствие. Много е дълго за обяснение а и не съм много силен в това.
tsenkov - специалист
alien написа:
и аз днес напреднах малко, за струг е ама добре изглежда и за Z
Браво сериозна работа.
skat - специалист
dobrev написа:
Имам един въпрос :? : Каква е приблизително линейната скорост :axe: (m/s), нормална за хоби машина, по осите X,Y и Z? Инфото ми трябва за определяне на предавките за задвижване на ремъка, с който ще движа портала по X и Y.
Разумен въпрос!
Всички гоним максимално възможни скорости за хоби машините си, без да си го задаваме.
Според мен зависи от целта на машината - какво ще обработва. После избираме работния инструмент - той пък определя какво подаване на зъб ще понесе. Така стигаме до скоростта на шпинела и до линейната скорост. Ако посмятаме, ще се окаже, че се мъчим да изстискаме от машинката максимална скорост, която на практика никога няма да използваме.
Следователно отговорът на въпроса зависи от материала, който ще се обработва и от инструмента, който ползваме.
Най - обща е формулата
скоростта на подаване = "обороти"х"подаване за един режещ ръб"х"брой брой режещи ръбове"
А за придвижването на портала между работните ходове спокойно можем да ползваме най - голямата скорост на моторите, при която не изпускат стъпки. Това си го определяме опитно за фрезичката си.
MrMurdjo - майстор
Я да раздвижа малко темата :)
Видях в ЦНЦ-Зоната един колега си е направил сам кабелни водачи, та викам и аз набързо да пробвам какво ще се получи. Получава се, ама нямах материал за повечко прешлени.
Изображение
А това е един опит за работа в 3D, от един тримерен модел съм направил вдлъбната и изпъкнала форма.
Изображение
skat - специалист
Това с 3D модела е супер, можеш ли да обясниш набързо как става?
MrMurdjo - майстор
Самото тримерно моделче го свалих от мрежата, защото нямам програма за правене на такива все още. САМ програмата, която ползвам (CamBam), може да отваря такива формати и в нея има опции дали да е вдлъбнато или изпъкнало, което е много добра функционалност за првене на матрици например. Самият модел си е изпъкнал. Първо задавам минаване за грубо отнемане на материала, като се оставят около 2 десети до номинала с 2 мм фрезер с объл връх през 0.8 мм стъпка и хоризонтално сканиране. После следва фино минаване на пълната дълбочина (2 мм в случая) с фрезер 1.2 мм и стъпка 0.18 мм с вертикално сканиране. Може да стане още по-фино, ако се ползва още по-фин фрезер и малка стъпка и като се мине два пъти по хоризонтала и по вертикала. Един фин пас отнема около 20 минути в случая. Размерите са приблизително 50 х 60 мм.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Я да раздвижа малко темата :)
От какъв материал е фрезован 3D модела :?:
MrMurdjo - майстор
Забравил съм да го напиша. 3 мм плексиглас - опал, но на снимката не е точно бял заради осветлението. Предстои да го пробвам и на метал (магнезиева плочка за печатарски клишета), но плексигласът понася доста добре натиск, не понася огъване и удар.
Това е вторият ми опит. Първият беше на 4 мм и общата дебелина (6 мм) не позволи да направя хубава проба на преса, защото бе по-дебело от колкото могат да се раздалечат плочите й при затворено положение. Тези двете, като влязат едно в друго, общата дебелина е 4 мм. Пробата бе само с женското и формовано чрез него от картон мъжко. Опитът е положителен, но картонът не може да се формова да навлезе да навлезе в пълната променлива дълбочина и не се получиха добре детайлите.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: