• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ironlady - модератор
burningice написа:
не е вярно че соларната инсталация не може да се направи отворена
Може ама постояно ще трябва да я допълваш и е хубаво да си назначиш някой през деня да седи до нея особенно ако е много горещо, защото помпата не трябва да работи на сухо.
Имах в предвид че е нецелесъобразно да се прав с отворен разширителен съд.А иначе всеки може да си прави каквото си иска, ама къде ще му излезе края.Нали тези инсталации се правят не само да наливаш пари в тях ами и след време да има възвращаемост... :wink:
burningice - специалист
ironlady написа:
burningice написа:
Може ама постояно ще трябва да я допълваш и е хубаво да си назначиш някой през деня да седи до нея особенно ако е много горещо, защото помпата не трябва да работи на сухо.
:wink:
има една чудесийка на поморийския завод Инител, която се грижи да няма човек който да пуска помпата на колектора и автоматизира процеса :-)
ironlady - модератор
burningice написа:
ironlady написа:
burningice написа:
:wink:
има една чудесийка на поморийския завод Инител, която се грижи да няма човек който да пуска помпата на колектора и автоматизира процеса :-)
ХИ хи как ми разсмя :wink: ,че тя е отдавна...и завода е Интиел.Тази чудесиика може освен да управлява помпата може и да управлява бойлера :wink: ...Нарича се диференциален термостат,но на пазара в момента има толкова много само дето тази на Интиел е по евтина,но пък трябва да се комбинира с предпазители и табло :wink:
burningice - специалист
може и да е отдавна онази чудесийка, но ти не го сподели във форума и аз трябваше постоянно да седя дежурен на сл.колектор и с живачен термометър да меря ту бойлера ту него и да включвам помпата. Сега вече този ангажимент ми отпадна ;-)
ironlady - модератор
burningice написа:
може и да е отдавна онази чудесийка, но ти не го сподели във форума и аз трябваше постоянно да седя дежурен на сл.колектор и с живачен термометър да меря ту бойлера ту него и да включвам помпата. Сега вече този ангажимент ми отпадна ;-)
Ами никой не е питал за направата на такава система...Не че съм имала време да се ровя, ама все пак нали не очакваш че тази система ще работи на самотек :wink: ...За да има ефективност процеса трябва да е автоматизиран, без човешка намеса...Така и се прави :wink:
burningice - специалист
ironlady написа:
burningice написа:
Ами никой не е питал за направата на такава система...Не че съм имала време да се ровя, ама все пак нали не очакваш че тази система ще работи на самотек :wink: ...За да има ефективност процеса трябва да е автоматизиран, без човешка намеса...Така и се прави :wink:
по-точно е да се каже, не че никой не питал, а никой не е знаел ;-)
romanpm - майстор
Има много по-проста система без автоматика и помпа , това е термофонната при която се ползва пряко водата без топлообмен единственото неудобство е че бойлерът е по-високо от панела .Имам ги два от години , перфектно работят :) !
burningice - специалист
при тази система бойлера е свързан за панела- продават ги готови- бойлера е от неръждавейка и се разчита единствено на изолацията за топлинните загуби
romanpm - майстор
Бойлера не е задължително да е от неръждавейка , а той самия не е отвън при мен . Панелът е отвън , а бойлерът вътре в тавана и изолацията е като на този в банята , сам си събира топлината без никаква автоматика - при нея има други загуби от непрекъснатата проверка " а има ли слънце? " и като няма , топли гълъбите горе тъй като обратно качва топла вода от бойлера , а влиза студена ! Това знае ли се , особенно зимата когато работят нагревателите му ... :-D
burningice - специалист
не съм специалист ама според мен ако сложиш един магнет винтил за да прекъва връзката между бойлера и панела ще ти върши работа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "въпрос за слънчеви колектори..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: