Всичко за дърводелството
pavkatay - майстор
Състоянието на прикладите е 'изшкурен до блясък'. Проблема е в накатката. Искам да се получи нещо такова:

http://www.nalov.com/forum/index.php?sh ... 11218&st=0
А иначе докъде я докарах:
Първо въпреки бойното поле на първата снимка жената още ме търпи;
На следващо място след няколкодневни опити установих, че инструмента тип'направи сам' ,който някой беше показал в един ловен фрум(втора снимка) не върши работа за изработка на успоредни линии на накатката;
Освен това изпробвах още няколко метода,които ми минаха през ума, но нямада ги споменавам(включително съсипах един метчик);
По съвет на колегата v.yot пробвах да очертая контура с тънък резец(1 мм),който изработих от щирия и стана прилично -снимка три;
След като разглеждах професионални инструменти за изработка на накатки :

http://www.hunter.ru/access/rezak.htm
реших, че е най-добре да копирам тях. Разрязах две щирии и с помощта на профил 10х10 си направих 6 заготовки за инструмент-заварих дръжки на 3 -сантиметровите парчета и започнах обработка. След 3 -часово пилене с ъглошлайф резултата беше -една заготовка съсипах ,защото се опитах да направя троен гребен, а от други две се плучи това на последните снимки

Прикачен файл

P1010021.jpg
P1010021.jpg (84.18 KиБ) Видяна 14120 пъти

Прикачен файл

P1010026.jpg
P1010026.jpg (96.92 KиБ) Видяна 14120 пъти

Прикачен файл

P1010032.jpg
P1010032.jpg (72.82 KиБ) Видяна 14120 пъти

Прикачен файл

P1010023.jpg
P1010023.jpg (87.97 KиБ) Видяна 14120 пъти

Прикачен файл

P1010031.jpg
P1010031.jpg (73.68 KиБ) Видяна 14120 пъти
pavkatay - майстор
След като изпробвах новия инструмент върху една спукана полуложа се получи това на снимките.
За целта първо изрязах контура с резеца, а след това с помощта на двойния гребен очертах слващия канал. С еденичния гребен го оформих, после пак двойния и т.н.
Имам постепенно променяне на ъгъла на напречната накатка, но мисля,че е по-скоро заради първия ми опит. С малко тренировка смятам ,че ще се получи.
Въпроса ми е : защо производителите на тези инструменти използват само ъгли на заточване 60 и 90 градуса(така съм изпилил и моите два инструмента-двойния на 60, а еденичния на 90 градуса). Но при мен се получава твърде голяма стъпка на накатката поради невъзможността с ъглошлайфа и диск 0,8мм да я направя по-малка при 60 гр. ъгъл на заточване. При тази стъпка и инструмента с ,който дооформям каналите(еденичния гребен заточен на 90 градуса) не мога да получа пирамидите от първия линк.
Чудя се тъй като имам още три заготовки дали ,ако намаля ъгъла на двойния гребен за да получа по- малка стъпка, а в същото време увелича ъгъла на еденичния гребен ще успея да получа пирамиди,които да не са пресечени :? .

Прикачен файл

P1010024.jpg
P1010024.jpg (78.9 KиБ) Видяна 14118 пъти

Прикачен файл

P1010025.jpg
P1010025.jpg (78.92 KиБ) Видяна 14118 пъти

Прикачен файл

P1010027.jpg
P1010027.jpg (64.04 KиБ) Видяна 14118 пъти
v.yot - напреднал
Здравей колега,радвам се че съм бил полезен.Не променяй ъгъла само ги направи ако можеш малко по дълбоки зъбите на грибена и когато правиш накатката не натискай много , започвай винаги по посока на дървесните влакна. И неги прави толкоз остри пирамидките защото с времето ще се къртят и знаеш пак трябва да правиш.
pavkatay - майстор
Благодаря,колега. Все пак 'издялках' нов комплект от двоен гребен с по- малък ъгъл и еденичен гребен с по-голям ъгъл и с тяхна помощ успях да получа това от снимките.
Много по- добре е от предишното,въпреки всичко нещо ме дразни и ми изглежда недоизпипано :?
И не знам как последните вде линии в края съм успял да ги изкривя малко.

Прикачен файл

P1010025.jpg
P1010025.jpg (91.17 KиБ) Видяна 14077 пъти
v.yot - напреднал
Здравей колега за начало си се справил великолепно.Направи си инструмент и се научи да работиш с него.Забравих да ти кажа че когато правиш накатката гребена върви единия зъб в предходния изработен канал така той тие водещ и е полесно за работа. Но това е за нова накатка.За да стане по красиво когато очертаваш полето пускаш в четертя края на рамката по-дулги линейки да излезнат от нея.Има и други тънкости но мога да ти ги кажа лично ако проявяваш интерес.Не че си крия занаята но е дълго за обяснение.
pavkatay - майстор
Най-после стана така,че да ми хареса. На първата снимка е нещо,което се получи добре,но не ми хареса безрезервно.
На втората и третата снимка е процеса на изработка и това,което според мен се получи както трябва-не съм го обработил фино още,но и това ще стане.
На последните две снимки са инструментите,които си изработих и ми вършат работа.

Прикачен файл

P1010026.jpg
P1010026.jpg (94.3 KиБ) Видяна 14000 пъти

Прикачен файл

P1010041.jpg
P1010041.jpg (109.95 KиБ) Видяна 14000 пъти

Прикачен файл

P1010044.jpg
P1010044.jpg (67.57 KиБ) Видяна 14000 пъти

Прикачен файл

P1010046.jpg
P1010046.jpg (57.25 KиБ) Видяна 14000 пъти

Прикачен файл

P1010045.jpg
P1010045.jpg (65.71 KиБ) Видяна 14000 пъти
pavkatay - майстор
След една година искам да споделя какво се получи.
Специални благодарности на колегата v.yot, който ми даде ценни съвети по телефона. Специални благодарности и на жената, че ме търпя заедно с всичката цигания и прахоляк насред хола в продължение на два месеца и половина :-D .
Определено мога да кажа, че изработката на накатка е първото нещо с , което съм се сблъсквал и е успяло да ме затрудни. Нужни ми бяха две-три седмици по 7-8 часа на ден за да вляза в час и да постигна нещо, което не е идеално, но ме удовлетворява.
През изминалата година се заглеждах доста в накатките на оръжията на колеги ловци и установих, че съм се справил доста добре(повечето дори не вярваха, че аз съм си правил моите) . Дори видях накатка на хубава пушка 'Бенели' за 2000лв., която беше просто отбиване на номера-много по-зле от първите ми опити.
Като цяло направих 3 пушки и една полуложа, на която се учих.
Ето стъпка по стъпка начина на работа на първата пушка.
След демонтажа на металните части изшкурих приклада и полуложата започвайки с шкурка 120 и последователно достигайки до номер 400.
След това очертах с молив полето на накатката.Кривите линии съм ги правил със свободна ръка, като на око съм пренасял началото и края на полето от двете страни на детайла
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (100.66 KиБ) Видяна 12702 пъти
Следваща стъпка е очертаване на накатката с резец по линията на молива:Както се вижда от снимката не съм затворил контура с резеца.
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (77.64 KиБ) Видяна 12702 пъти
Затварянето се получава с последната линия изрязана от гребена(инструмента за накатяване).
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (90.49 KиБ) Видяна 12702 пъти
След нарязване на всички линии от накатката с помощта на различните резци я дооформих и прецизирах. Например всеки канал го престъргах с резеца на 90 градуса , докато се получиха желаните пирамидки. Очертанието на полето на накатката го оформих с резец с по-голям ъгъл. след това всеки канал го минах с фина шкурка . Получи се това:

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (79.91 KиБ) Видяна 12702 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (64.88 KиБ) Видяна 12702 пъти
pavkatay - майстор
След като накатката беше готова пристъпих към оцветяване на детайлите. Тъй като не намерих байц на спиртна основа използвах такъв на водна основа. Наистина има малко негативен ефект особено на ореховите части . При приклада от бреза не забелязах разлика.
Нанесох байца (орех) на две ръце, като изчаках пълното изсъхване след всяко нанасяне.
След това загрях дървените части във фурната до 50 градуса преди импрегнирането с ленено масло.
Прикачен файл:
6.jpg
6.jpg (68.22 KиБ) Видяна 12694 пъти
След загряването с помощта на памучен парцал нанесох лененото масло на две-три ръце- докато спря да попива в дървото. Остатъка попих и изтърках с вълнен парцал. Използвах оръжейно ленено масло 'Балистол'.Според прочетеното обикновено ленено масло полимеризира по-бавно и лепне в продължение на седмици. Една грешка, която допуснах още на опитната полуложа беше, че байцвах на три ръце и понеже лененото масло също е тъмно се получи почти черен цвят на дървото.
Прикачен файл:
7.jpg
7.jpg (89.57 KиБ) Видяна 12694 пъти
След това направих нещо, което според някои е излишно след обработка с ленено масло. Предварително си бях приготвил разтвор на пчелен восък и прополис (пчелен клей) в терпентин. Според колегата v.yot прополиса щеше да пигментира дървото и затова не го използвах(после мазах една люлка с него и се оказа вярно :) ). С разтвора на восък намазах приклада и полуложата и с пръсти го втрих добре в дървото.След това изтърках с вълнен парцал. Разтварянето на восъка в терпентина става за 7-8 дни. Важно е да отбележа, че има значение чистотата на восъка .Този, който виждате на снимката ми го даде приятел и от него се получи чудесна восъчно жълта вакса с консистенция на крем 'Нивеа'. Впоследствие си купих восък от пчеларски магазин и ми продадоха нещо сивкаво, което като го разтворих беше зърнисто.
Прикачен файл:
0.jpg
0.jpg (71.13 KиБ) Видяна 12694 пъти
Прикачен файл:
8.jpg
8.jpg (52.29 KиБ) Видяна 12694 пъти
Като цяло се получи тази пушка:
Прикачен файл:
9.jpg
9.jpg (51.02 KиБ) Видяна 12694 пъти
pavkatay - майстор
Другата пушка, която освежавах, въпреки дефектите по дървенията е тази, която харесвам и ми приляга най-добре.
Преди години се наложи да и подменя полуложата и един майстор ми направи такава, но не от орех.Същия човек трябваше да ми прави и нов приклад, защото този беше пукнат в областта на шийката, но той го притегна напречно с винт за дърво и каза, че няма да има проблем. Оказа се прав-повече от 10 години не е мръднал. :)
Сега ми припадна орехова полуложа, която беше много зле разцепена в долната част и реших да опитам да я 'съживя' като присадя дърво на мястото на повреденото.Като начало използвах циркуляр за да отнема част от дървото там, където беше пукнато. После изрязах парче дърво и го напасвах с шкурка по прореза. Тук проблем се оказа, че приятеля, който ми донесе орехово парче и се кълнеше, че е орех е бил в заблуда. Дървото е доста по-бяло, но когато установих грешката беше късно.
Поставих парчето дърво на място и с помощта на С-200 и два дълги винта го фиксирах.
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (94 KиБ) Видяна 12620 пъти
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (85.23 KиБ) Видяна 12620 пъти
След като изсъхна залепеното с шкурка загладих ръбовете на снадката.Отрязах винтовете и ги изпилих с ъглошлайфа да не стърчат над дървото.С фрезер оформих леглото на металния заключващ механизъм.
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (63.95 KиБ) Видяна 12620 пъти
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (94.2 KиБ) Видяна 12620 пъти
Прикачен файл:
5.jpg
5.jpg (58.07 KиБ) Видяна 12620 пъти
pavkatay - майстор
Винта, с който майстора ми беше притегнал приклада също изпилих. В края на пукнатините разпробих отвор със свредло ф5 и натъпках дървено чепче с С-200 (вижда се на сн. 15 ). След това китосах там, където се виждаше метала на винтовете на приклада и полуложата.
Прикачен файл:
6.jpg
6.jpg (98 KиБ) Видяна 12616 пъти
Прикачен файл:
14.jpg
14.jpg (69.97 KиБ) Видяна 12616 пъти
Нарязах накатката на приклада:
Прикачен файл:
15.jpg
15.jpg (115.5 KиБ) Видяна 12616 пъти
И на полуложата:
Прикачен файл: