Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sensi - специалист
Правих лятото изолация на 2 стаи с вата и гипсокартон. И понеже сам си ги правя, накрая ми беше писнало(близо месец ми отне за 35 кв.м). Остана ми само кухнята, която е свързана с тези стаи с портал без врата и там налепих от тези плоскости 0,5 см. Купих ги от Минера 5 лв-2 или 3 кв.м непомня и лепило за 5 лв. За 2 часа ги налепих. Колкото и да се старах се образуваха (не навсякъде) малки фуги. Е много грозно стана. Пробвах със силикон, не се получи, макар и двата материяла да са бели. Но най важното е, че като премина от едната стая в другата се усеща разлика в температурата. Общо взето почти никакъв ефект. Но за успокоение и за залъгване може да хвърлиш някой лев, не са много. Та съпругата ми заключи, ще се вика пак същия майстор :-D , дето прави другите стаи с картон да си довърши и кухнята.
Gandalf - специалист
Да се включа по темата. При направен ремонт се сетих, че искам изолация на тавана.
Как може това да стане най-безболезнено? Вариантите, до колкото се сещам са:
1. Вата с гипсокартон;
2. Някакъв стиропор с шпакловка;
3. Окачен таван като по офисите;
4. Стиропоро с опънат таван;
Какво ще кажете за последните 2 варианта? Искам да има минимум мръсни процеси.
аndi - напреднал
Ако още не си го направил този таван, поинтересувай се за растерен-него също можеш да си го направиш сам и избягваш шпакловката и затваряш въздуха между плочата и новия таван :) :) :) Недостатък - тавана пада надолу поне с 10 до 15 см,но ако това не те притеснява?
stomanata - специалист
А аз друго да попитам:
Има ли някъде предполагам като таблица да е оформено типове материал и след това
термично съпротивление и коефициент на топлопроводност?
8180 - майстор
Имаше някъде "подобни" таблици, има и калкулатори, има и формули:
Rтермично = d/ламбда
U = 1/R (приблизително)

d - дебелината на слоя в метри !!
Ламбда - коефиц. на топлопроводност на материала - например от http://www.mrrb.government.bg/download. ... l8MzgxNQ==
U - коефиц. на топлопреминаване на слоя

П.П. Ако се вгледаш внимателно в горното, ще забележиш, че въпросът ти е леко некоректен - Ламбдата е характеристика на материала, а съпротивлението зависи от ламбда и от дебелината на материала. Та, точно питаната таблица не съм срещал и би била слабо информативна (или нещо бъркаш понятията).
filmatoplo - майстор
Аз пробвах да изолирам със стиропор стените -невъзможно :? , защо ли -ами малкия ми син веднага я изчопля с каквото му падне под ръка :-D , чакам да порасне поне до 5 години -сега е почти 3 :lol: .Да питам -тези орнаментните пана стиропор с какво се лепят по тавана :? , тоест без да ги изцапам , искам да си седят чисти натурално без да ги боядисвам :wink: .
kok - специалист
със силикон слагаш четири точки в краищата и една в средата и хоп лепиш на тавана :wink: :-D желателно е да минеш и фурите :wink: :-D за 2часа и си готов :-D
stomanata - специалист
Ами не разбирам много и затова и въпросът такъв :)
За качеството на дадена топлоизолация термосъпротивлението трябва да е голямо, а термопроводимостта
трябва да е ниско.
Предполагам ще свърши работа и таблица само с едната от двете характеристики. Идеята е да се види
кое до колко е добро като изолатор. Все пак като са сравнени/съпоставени едно спрямо друго е по-лесно :)
А онзи линк не ми дава с какво да го отворя....
8180 - майстор
stomanata написа:
Ако за моя става дума - Adobe Reader
В таблицата там има данни за Ламбда - за по-добрите материали трябва да е по-малка.
stomanata - специалист
8180 написа:
stomanata написа:
Ако за моя става дума - Adobe Reader
В таблицата там има данни за Ламбда - за по-добрите материали трябва да е по-малка.
За него :)
Не се сваля пдф обаче, а PHTML файл....
Евентуално като отворя http://www.mrrb.government.bg/ къде да отида после, за да стигна
до въпросният файл?

Тема "Изолация на таван?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: