• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
v_tan - специалист
Днес успяха да ми докарат 5 тона пясък, и вкарахме 2/3 от него преди да замръзне. От понеделник почвам замазката :-D . Дали да грундирам плочата преди това или да я полагам направо?
Прикачен файл:
IMG_20120210_141353.jpg
Прикачен файл:
IMG_20120210_141347.jpg
Прикачен файл:
IMG_20120210_141405.jpg
Стефко - специалист
Задължително грундиране с бетонконтакт.
К А Я - специалист
Здравей,v_tan.Благодарности, че споделяш начин на строеж, дискутиран на малко места в българското нет пространство и не обяснен от към техническата страна на проблема.А ти и доста снимки даваш от строежа.По-обстойно обсъждане има в офроуд форума, както и този на имоти,не изключвам и настоящият форум.При мамите са хиляди постове :rolleyes: , а да и един блог по тези проблеми.Лошото е , че в болшинството случаи обсъждането се изражда в спор за предимствата на различни методи от този.Понеже децата ме натискат да заменим апартамента за някакъв парцел на 30-40 мин. път до София, за сега събирам информация за видовете строителство. Правих някакво лаишко сравняване на стойности на кв. м. стени при различните видови при приблизително еднакви топлинни характеристики и еднаква степен на завършеност.Най-евтино е при дървено-скелетната конструкция.Разликата не е много голяма, но като се вземе предвид, че може да се строи с фирма "Аз,брато и аверите",бързината на застрояване и нанасяне, нещата добиват друго измерение.Всички фирми занимаващи се с такова строителство изтъкват като плюс по-малкото бетон за основите, без да посочват примерни стойности.Твоето мнение какво е по този въпрос? Съгласен съм, че цена на кв.м. не е коректно да се сравнява, но би ли споделил застроената площ и колко куб. м. дървесина си употребил?Също ме интересува как си решил около прозоречните изолации да не прониква влага към конструкцията.Благодаря ти ако намериш време да споделиш и други тънкости около строежа на този вид къщи.
Поздрави.
Последна промяна от К А Я на пон фев 13, 2012 2:31 pm, променено общо 1 път.
v_tan - специалист
Здравей КАЯ. Според мен малко фирми избират дървено-скелетна конструкция, тъй като тя се "сковава" на мястото на обекта. Далеч по-евтино им е да разработят няколко типови проекта и десетина модела панели за тях, които докарват готови, но ако искаш къщата ти да е различна, това е подхода за строителство според мен. За къщата която правя съм купил 24 куб.м. дървен материал и 180листа OSB (15mm, 250x125см). За бетона за основи е ясно, че количеството за такава лека конструкция е много по-малко. За запад дори не правят бетонова плоча, а само стъпки от бетон, и от първия етаж се започва с гредоред. Аз обаче нещо не го харесвам този вариант. Тия дни ще публикувам и една количествена сметка, за това кое колко ми е излязло и каква е равносметката до момента. Грубо ще ти кажа, че до сега съм похарчил около 40 000лв (макс 42 000 с разни скоро купени материали), като плочата ми (не съм я правил аз, а само изравнителните пояси върху нея) е 150 кв.м., а РЗП:270 кв.м.
Това е за сега по твоите питания.
Поздрави
К А Я - специалист
Благодаря. И според мен това е идеалният начин за самоучастие и с подкрепата на приятели и роднини.Не знам защо повече ме привлича направата на стената на пода и последващото и вдигане на място.Вероятно и двата начина си имат някакво предимство, както и съответните им недостатъци.Вероятно бих се спрял само основите да ги направи фирма,а и може би ел. инсталацията ако има изискване да се прави от лицензирано лице.
mitaka_vk - специалист
Здравей разгледах темата и е много интересна. Във връзка с изграждането на дървено скелетните сгради ме интересува от къде намери качествен дървен материал /ако можеш да ме насочиш към доставчик или склад може и на лични/ и другото което ме интересува гози пневматичен чук какви пирони използва: обикновени - размери от до, или някакви специални които са в лента или нещо подобно за зареждане.
v_tan - специалист
Пневматичния чук си поръчах от щатите и един приятел който живее там ми го донесе. Преди 2 години цената му тук беше ~1300лв, а там 220 USD. Гледам че напоследък и в България цените са паднали, но трябва още...
Работи с пирони в пълнители, с дължина от 5,5 до 9,5 см., наклона на пироните в пълнителя е 21°.
Пироните си купих от тук, защото тежат доста :).
Пироните са с цинково покритие, малко по-тънки са от стандартните от железарията, обаче са доста по-здрави. Една кутия струваше около 150лв, а тази година си купих едни нови, от Бош, на цена от 100лв за една кутия (2000бр.). Надявам се цените да продължат да падат.
Прикачен файл:
f21pl.jpg
f21pl.jpg (10.65 KиБ) Видяна 5919 пъти
Прикачен файл:
nails.jpeg
nails.jpeg (5.22 KиБ) Видяна 5919 пъти
v_tan - специалист
Напредваме със замазката... абе направо се размазваме :lol: .
Прикачен файл:
_DSC0257.jpg
Прикачен файл:
_DSC0267.jpg
Прикачен файл:
_DSC0305.jpg
Прикачен файл:
_DSC0309.jpg
Прикачен файл:
_DSC0313.jpg
Пробвахме и няколко бъркала с перлит, ама освен че е малко по-леко и по-скъпо, друга полза май няма. Преустанових го.
kborisov - специалист
Планирам малко разширение на вилата, по описания начин. Имам семейство съсели (не плащат наем) не знам как ще го приемат :-D Някъде пишеше, че обичали стиропор. Ако гризат ще трябва да ги гоня.
Имам въпроси за външната изолация:
Върху мембраната лепено ли е? Или се държи само на крепежите?
Пяната само помежду стиропора ли е?
Крепежите, за стиропора, специално за дърво ли са? Пирони? Виждал съм само на бетон как става.
И за сглобките между гредите:
Гледам, че има планки тук-там? Имаш ли схеми някакви, къде какво се слага за крепеж на гредите, или по-отблизо снимки на сглобките?
Стените, преди да се изправят, само с пирони ли се сглобяват?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 21

Тема "Строителство на дървена къща - текущ проект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: