Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Окака Чука - специалист
Да не отварям друга тема-да попитам тук.

Интересува ме,
Колко се плаща за да дойде "Спартака" (Медарката, Лайнярката) и да ти изсмучи фекалиите от септичната яма?
Transporterr - специалист
за Софиско преди година проверявах между 80-120лв за 10куб. независимо колко мат'рял имаш.
Другото важно е 10-на метра отстояние от цистерната, инак не ставало..
Pawel_M - помощник
Ето снимки как аз направих моята яма на село. Ямата е с размери 1,70м диаметър на 2,50м дълбочина. Изкопахме ямата. Започнахме с редене на кръстосани циментови стълбчета от лозя. След това сложихме едната гума и около нея наредихме камъни. След това пак стълбчета на кръст и после отгоре следващата гума и т.н. Докато дойде редът на тръбата с отвор фи 110мм. Оставих в резерва още една тръба със същият диаметър( за всеки случай например бъдеща механа или нещо друго) сега в момента тя си е запушена. Наредих дървени плоскости, върху тях наредих и циментовите стълбчета. Оставих си и място за капак за ревизия. Върху капака съм заварил метална тръба фи 50мм дълга около метър за излизане на въздуха отвътре. Направих продължение от ПВЦ тръба със същият диаметър и стана висока около 3 метра. Най отгоре залях с бетон и позавих с пръст, колкото да се изравни с бетонът. В къщата се подвизава едно семейство. Домът е с вътрешна тоалетна, пералня и баня. От 2 години ямата е в експлоатция и засега водата се оттича много добре. Засега само дъното е само влажно (или много малко локвичка).

Прикачен файл

05082010806.jpg

Прикачен файл

05082010805.jpg
Pawel_M - помощник
ето още снимки. Забравил съм да снимам капакът на ямата с тръбата отгоре. :? На първите снимки се виждат и 4 колони от бетон с арматура. Идеята беше моя. Много трудоемка и безсмислена идея свързана с едни 40лева за цимент и пясък. Арматурата не я смятам ама и тя струва пари. Иначе гумите са без пари. За да ги докарам до къщата дадох 20 лева за транспорт. Камъни тука много. Пари също не съм давал за тях. Стълбчетата ми пречеха за това ги сложих в ямата. Остана ми само да дам пари за замаската отгоре. Не повече от 50 - 60 лева. За изкопаването се нави един човек от селото за 40 лева я изкопа за 3 - 4 дена.

Прикачен файл

10082010814.jpg

Прикачен файл

10082010813.jpg

Прикачен файл

08082010810.jpg

Прикачен файл

08082010809.jpg
valioboy - специалист
Здр.Темата е доста стара,но поради наличие на доста подобни реших да питам и тук,понеже в предната не получих отговор.Предстои ми изграждане на яма.Та си мисля дали ще е проблем да я изградя с парапани(бетонни тухли),като пробия малки отвори в тях с цел пропускливост?Другия ми въпрос е за самото дъно на ямата,дали само трамбовка(със трамбовачна машина предполагам) и полагане на 10-15см филц е достатъчно?Също така се чудя дали яма изпълнена с суха каменна зидария ще е по функционална от тази,като пропускливост и по рядка необходимост от чистене.Ямата ще е с размери 4х3 метра на 2м дълбочина,поради наличие на подпочвени води.Благодаря предварително,лек и успешен ден на всички!
valioboy - специалист
Толкова ли е изчерпан въпроса,че никои нищо не казва.Не мога да намеря нищо писано за яма правена с парапани.Помогнете,моля!
mitaka_vk - специалист
valioboy написа:
Здр.Темата е доста стара,но поради наличие на доста подобни реших да питам и тук,понеже в предната не получих отговор.Предстои ми изграждане на яма.Та си мисля дали ще е проблем да я изградя с парапани(бетонни тухли),като пробия малки отвори в тях с цел пропускливост?Другия ми въпрос е за самото дъно на ямата,дали само трамбовка(със трамбовачна машина предполагам) и полагане на 10-15см филц е достатъчно?Също така се чудя дали яма изпълнена с суха каменна зидария ще е по функционална от тази,като пропускливост и по рядка необходимост от чистене.Ямата ще е с размери 4х3 метра на 2м дълбочина,поради наличие на подпочвени води.Благодаря предварително,лек и успешен ден на всички!
Според българското законодателство към този момент подобни ями са ЗАБРАНЕНИ, позволява се изграждането на изгребни ями които са водоплътни и не допускат проникването на отпадни води в почвата. Допуска се изграждането на пречиствателни съоръжени след одобряване от съответните органи.

Изграждането на ями различни от изгребни се извършва на собствена отговорност със съответните последици изграждащия ги и за околната среда в частност всички близки подпочвени води.
krasigogo - специалист
Честит 3 март.
Имам водоплътна /от бетон/ септична яма от доста време. И не е изградена от нито един от господата, щедро предлагащи си услугите. Обема и е около 12м3 и на 5-6 години се налага един път да викам "спартака" или "медарката" кой както иска да я нарича, да изпомпва твърдата фаза. Един път годишно изливам по един био-препарат за септични ями. Проблема с течната фаза за момента го решавам с помпа, като само чистата и фаза я изливам в един участък от двора който на практика не ползвам /само го кося от буйната трева/. Проблеми нямам, аромати също. Решил съм това лято до тази яма да изградя една по малка по размер, но със същата дълбочина, свързана с другата на 2/3 от височината, за да се отдели само течната фаза без да ме притесняват твърдата част. Удобството и е че в нея може да се инсталира помпа /бибо/ без да се притеснявам че ще изгори двигателя или запуши смукателя. Всички тези нещица може да си ги направи всеки без заветните 2-3 или 5000 лева. Ако за изкопите ползвате общаци, можете да си спретнете кофража и да си забъркате бетона, всичко стъпва на около 500-700 лева.

ПП: За тези които ползват ями изградени от гуми, ще споделя опита на мой познат. Бе изградил ямата в близост до зид - около 3 м. За 5-6 години зида потъна с около 40 см. и сега се чуди какво да прави.
Каналски - специалист
krasigogo написа:
Честит 3 март. ....
Честит Национален Празник !
krasigogo, прав си ! Твоят подход е правилен и показва, че няма нещо чак толкова сложно и под някаква форма действа. На много места в писаното за Септични Ями (Малки съоръжения за пречистване на битови отпадъчни води), аз и други сме писали за тази схема и че принципно трябва да се спазва. Поздравления !
~~~~~ Да Повторя пак за Всички които пак не са Разбрали ! ~~~~~~
Укрепена дупка в земята с отвори в стените, не е Септична Яма !
7777777 - помощник
Привет и от мен аз така направих ямата дори имам и сертификат за качеството за узаконяване 6 пръстена с фи 1 метър 3 плътни и 3 с дупки ако има въпросите ще се радвам да помогна

Прикачен файл

P1020988.JPG

Прикачен файл

P1030006.JPG

Тема "септични ями" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: