• 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
KnauFer - специалист
Чета тук че търсите лампа :)
Имам 400 ватова лампа с нажежаема жичка ( това е едно малко слънце )естествено и захранване на 4 степени-Като си правих моето проекторче на 1ва степен се гледаше през деня перфектно а на 4та просто си беше повече от добре :)
За сравнение имах проектор купешки с 575 вата метал халидна лампа , смея да твърдя че излъчваните лумени бяха еднакви с лампата която имам аз .Само че жичката не трепти като метал халида ;)
Пазех си я много лампичката , щото имах мерак да си правя пак проекторче , но мисля вече за някоя мощна плазма ,че цените вече са по приемливи ...
Та , ако някой си търси лампа с захранване с 4 степени ,да ми пиши на лични ,за да не превръщаме хубавата тема в пазар .. само да допълня - крушката я продават чисто новичка за 4-5 лв. в продавалника .
Успех !
Kalistobg - специалист
пробвах фенера на един друг 3хLcd пректор който е с всички лупи
и светлината на изхода беше много малко
определено трябва да се махнат част от лупите особенно лупите с малки лупички
защото при предварително фокусирана светлина има обратен ефект
предполагам ако беше ксенон нямаше да е проблем и така както си е
ако авера намери скоро ксенон ще направч снимки кое как е станало
но за в момента мисля че няма да инвестира скоро в проектора че не му е
приоритет ... проектора му е Sanyo PLC-SU20 800x600 обаче вътре е пълен с разни платки
и разглобяването е доста сложно , ако си вземате проектор проверете предварително в
нета лесно ли се разглобява и по възможност основната платка да е само една както при мен
:-D
brad4edat - специалист
То и моя DLP проектор на HP е пълен с един болюк брамбазлъци и платки вътре, няма си нищо общо като сложност с тези от вашите снимки.
Другата седмица ще го пробвам с ето този LED - http://www.amaralighting.com/store/prod ... byalo.html

Дано да стане номера, 30% повече светлина да ми даде от сегашната халогенка OSRAM и ще стане добре, пък ако стане толкова добре колкото видях с подобен диод в един друг форум, ще е супер направо.
Поживели - видели :partyman:
Kalistobg - специалист
brad4edat написа:
То и моя DLP проектор на HP е пълен с един болюк брамбазлъци и платки вътре, няма си нищо общо като сложност с тези от вашите снимки.
Другата седмица ще го пробвам с ето този LED - http://www.amaralighting.com/store/prod ... byalo.html

Дано да стане номера, 30% повече светлина да ми даде от сегашната халогенка OSRAM и ще стане добре, пък ако стане толкова добре колкото видях с подобен диод в един друг форум, ще е супер направо.
Поживели - видели :partyman:

е добре 20лв за диода + евентулен транспорт + още толкова за драйвер/захранване/ + още пари за ахранващ
траф и накрая 1000лумена вземи си като моя фенер 1600лумена 10вата за 50лв има всичко барабар с лупата
ще си поръчаш още една лупа от dealextrem-a за да може да фокусираш в по малка точка и ще ти трябва един траф 7-8волта 2ампера минимум
http://s.dealextreme.com/search/Glass%2 ... tml?page=1
е такива лупи на линка

измерих фенера и показва 1.1Амп. ~7,5волта = 8,25W
големия ЛЕД е 2Амп 12волта ~25w възможно е да е бил 16волтов и да го ползват на 12в да изкара повече време в момента би трябвало да е около 2400лумена или повече
brad4edat - специалист
Ами с драйвера, лупите,диода,стойката и доставката ще ми върже около45-50лв. Трансформатори и захранвания си имам готови.
Малко ме съмнява диод с мощност под 10W да изкара реално1600lm.
Тези дето са от сайта, от предишните няколко поста са по 20w 28-32v -1600луменовите.
Те братята китайци малко обичат да преувеличават с цифрите, по скоро реално фенера е с диод от 400-600лумена, което като се има в предвид колко силно свети моя 80lm фенер не е никак малко :)
Язък че не сме вече студенти, щяхме да направиме 1-2 замервания на лумените в лабораториите по физика в университета и да видиме реалните стойности на диодите :-D

Както и да е, другата седмица ще наглобя диода и брамбажлъците му и ще видиме какво ще покаже, ако не свършат работа тия лумени от диода, ще взема онзи дето е 3200lm.
Kalistobg - специалист
ако не знаеш диодите на CREE са едни от най-ефективните за ват/лумени
ако обикновенните квадратни диоди вадят 80-100лумена на ват диодите на CREE достигат до около 150-160лумена на ват
да кажем че оптималните лумени на моя диод са 1600 при 10вата
тъй като работи на 8,25вата мога да приема че вади реално ~1300лумена
така че 1000луменовия диод който ти ще вземеш ще искара нещо в диапазона 800-850лумена :-D

Cree Achieves 161 Lumens per Watt from a High-Power LED
това е статия от 2008 юни месец
смятай колко са напред за няколко години
Larger die LED announced in April 2010 and first available in November, offering efficiency of 160 lumens per watt at 350mA
http://flashlight-wiki.com/Cree
Kalistobg - специалист
и така имам нова информация която ще изясни положението със лумените
вярно е фенера ми наистина е 1600 лумена .... НО! има една малка подробност
за да стане по-ясно ще започна отначало

как се замерват лумените при светодиодите

всеки светодиод се замерва с уред за измерване на светлина на един метър разстояние
без лупи и фокусирания говоря за светлина която се излъчва свободно от светодиода

как се получават 1600лумена при мен

всичката свободна светлина се фокусира в едно кръгло петно или квадрат в зависимост
от използваните елементи

което означава че... всички фенери които използват светодиод CREE XM-L светят еднакво
разликата е в фокусираната точка която правят
пример 1000лумена и 1600 лумена имат разлика само в големината на точката фокусирана светлина , колкото е по малка точката толкова повече лумени

ето таблица със параметри
700mA 100% 1000mA 137.5% 1500mA 195% 3000mA 325%
280-300 /385-413 /546-585 /910-975 --лумени
моя фенер е на ~2200мА ~900лумена или около 110 лумена на ват

колкото повече мощност се пусне към светодиода толкова повече светлина ще излъчи
но се губи ефективноста и отделя повече топлина
3000мА е максимума и трябва сериозно охлаждане за да не прегрее
пише че ако светодиода подържа под и около 30 градуса жиовота му е много повече от
20 000 или 50 000 часа както ги дават в някой продукти

за да бъде ефективно използвана цялата светлина от светодиода трябват минимум две лупи
за да се фокусира светлината в малък кръг без загуби
както направих и аз
одрязах си кръгче от френелка която имах под ръка и я залепих отпред на фенера
за да фокусира в по малък кръг сега имам повече светлина и по-малко загуби
тъй като когато фокусирах само с една лупа когато се отдалечи от светодиода не фокусира
всичката светлина защото светодиода излъчва под ъгъл около 200градуса или малко повече
и ако отдалечиш лупата за да фокусираш има загуба от излъчената светлина

има още подробности но ме мързи да пиша повече това е в общи линии каквото исках да кажа :-D

Прикачен файл

P1150696.JPG

Прикачен файл

P1150693.JPG
brad4edat - специалист
А ето до къде я докарах аз след днешното пълно почистване на проектора, барабар с оптиките, огледалата и DLP чипа.
Изкарах 1тон прахоляци и гадости от лещите и огледалата, за цветното колело да не говориме, какво чудо беше при него :lol: .

След цялата процедура имаше подобрение 10-20процента повече светлина, и вече може да се гледат и филми :-D
Osram cool blue върши работа в края на краишата, НО при перфектен фокус, изчистени оптики, чипове, колела, и тем подобни чарколяци :lol:

Пуснах и 2-3 3D анаглифни клипа и да ви кажа 3D ефекта е доста добър, тоест поради голямите загуби на светлина при анаглифно 3D ще има по нататък в времето ъпгрейд със 3200луменовия диод, стига на не сменя проектора с по голяма резолюция да е.

Ето още малко снимки, снимките са приблизително точни на светлина, но все пак послъгват малко, по добре е на живо :wink:

Изображение
:partyman:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Kalistobg - специалист
еми браво най-важното е на теб да ти върши работа и да си доволен от това което си постигнал
лошото е че за да стигна до тук похарчих доста парички за тестове но въпреки всичко съм под 700лв
купен проектор с 1024х768 почва от 750лв нагоре и ще изкара 3-4хил часа а моя тепърва му започват
примерните 20 000часа :lol:
е верно нямам яркоста на купения проектор но аз лично не обичам чак толкова ярка картина
пък и проектор се ползва на тъмно за оптимални цветове :-D
да не говорим че харчи супер малко ток :partyman:
ето снимки какво съм направил последно и каква точка ползвам това е на един метър от стената
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ulLZt-HGT9g[/youtube]
150см/59" диагонал снимано е с фотоапарата ми и изглежда по тъмно но в действителност е по светло

Прикачен файл

P1150699.JPG

Прикачен файл

P1150698.JPG

Прикачен файл

P1150697.JPG
Kalistobg - специалист
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VQug9edPPCc[/youtube]
ходих да тествам фенера тази вечер и се домъкна едно куче да ме лае и му светеха очите от фенера
:-D
  • 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 115

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: