• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
v_tan Не знам как е твоя проект,обаче ще то кажа едно :ивични основи няма там където стената е по -малка от 25см . Другото че отгоре не е плоча а настилка и няма нужда от 12см и се армира обикновенно с готовата мрежа.Тази къща е възможно най-леката конструкция и не може да оправдае каквито и било презастраховки.
v_tan - специалист
Аз за това казвам че "може би се оправдават". Че няма смисъл от такова презастаховане и според мен е така. А на мойта къща имам доста вътрешни пояси и изводи с армировка ама при мен е заварено положение. Пък и плочата ми е 18-25 см....
Фло - специалист
Като чета тука в тая тема за едни основи дълбоки от по 2 м. и дебели по 40-50 см за дървена къща ми иде да припомня ,че клас на якост на бетона В 15 означава ,че издържа без разрушение 15 МРа ,или популярно казано 150 кг на квадратен сантиметър с дебелина на бетона 15 сантиметра или повърхност от 10 см Х 10 см. с дебелина 15 см издържа 15000 кг .Колко килограма тежи дървената къща,за да правим основи по 2 м. като същата повърхност от 10 Х 10 см ще има носимоспособност от 173 тона?! :rolleyes:
v_tan - специалист
Абе важното е да е здраво :wink: и да се вземат парите.
Tsilkov - майстор
stenmark написа:
Tsilkov Ако ми беше проектанта на моята къща и ми обясняваш как е нормално 50куб.бетон за основи е нормално щях да се спукам от смях и да те помоля да си смениш професията.Има денивелация и как така стана 70м по 2м дълбоки :? Да не говорим от кога 16+28=70?
Обяснявам ти как разсъждава строителя като дава оферта на "хвърчащо запитване" без проект.Ти кат си голям харабия искаш ли да сключим договор за строеж на къща на най-изпилената цена(твърда сума) без да има не проект ,ами и изходни данни(както в случея няма) и да е ясно ,че терна е наклонен?

neviana понеже явно не съм бил достатъчно ясен:Нещото което можеш да направиш в случей ,че тази фирма ще ви строи(доколкото разбирам това е) е да сключите само предварителен договор и да направите крайната сума след изготвянето на проекта на база реалните СМР и максимално оптимизиране на прокета (се пак за 20 лв. на квадрат трябва да включат КСС,3Д модел и 2-3 варианта на къщата).
stenmark написа:
v_tan Не знам как е твоя проект,обаче ще то кажа едно :ивични основи няма там където стената е по -малка от 25см .
То и на 25 см. стена няма ако е от кухи тухли каквито са всички.Ама забравяш ,че за да е евтин покрива трябва да го опреш някъде по средата ,а това си е отвор и той трябва да отиде някъде - независимо дали ивична основа ,или греда отвеждаща в стъпка.Мисля няма смисъл да обяснявам защо покривът става скъп когато го подпираш през 8 метра - само ще спомена ,че вече ще ни трябва оная скъпата дървесина с трибуквени сретификати(ISO,DIN,SAE,KVH.....) дето споменава stivemaster в другата тема+ена купчина специализирани сглобки.
Фло написа:
Като чета тука в тая тема за едни основи дълбоки от по 2 м. и дебели по 40-50 см за дървена къща ми иде да припомня ,че клас на якост на бетона В 15 означава ,че издържа без разрушение 15 МРа ,или популярно казано 150 кг на квадратен сантиметър с дебелина на бетона 15 сантиметра или повърхност от 10 см Х 10 см. с дебелина 15 см издържа 15000 кг .Колко килограма тежи дървената къща,за да правим основи по 2 м. като същата повърхност от 10 Х 10 см ще има носимоспособност от 173 тона?! :rolleyes:
Фло хубаво си пишеш теоретичните разсъждения ма забравяш ,че стъпваш върху земна основа ,а не бетонно корито :roll:.Освен това си изопачи това което съм писал та създаде няква нова геометрия :lol:.Изпускаш факта ,че голяма част от тоя бетон е за да се запуши "дупката" на частта от която ще надстърча ,а не че е за основи.Забравяш ,че има нужда от подложен ,или армирана замазка на плочата....

Понеже усещам(или поне така си въобразявам) ,че на повечето погледите са им насочени към стъпкови основи вместо ивици аз бих заложил 3 към 1 на това че ивиците ще са по-евтини.
Фло написа:
Ето как се прави барака върху плочника директно:http://www.youtube.com/watch?v=GxIkoG3I ... embedded#!
Тоя плочник се води "усилена настилка" и колко бетон и армировка има под него можем само да гадаем,ама е доста :lol: .Освен това основи се правят не за да се построи къщата и после да наблюдаваме пукнатините дето пише Стефко ,а за да стои там непокътната 50-100 години.
stenmark - специалист
Tsilkov Бързал си като си писал и някой неща не мога да ти разбера.Как ще няма проект,много добре знаеш че такива фирми работят с готови проекти.Ако тази фирма ще прави и основите не знам тогава какъв е проблема човек да се пазари.Това за 8м сигурно не говориш сериозно.Защо ще е необходимо гредите да бъдат стъпили в двата края на сградата,тя да не би да няма вътрешни стени.Най елементарно може да се види строежа на v_tan.Накрая цялата дискусия не вярвам да е много полезна на neviana.
Tsilkov - майстор
stenmark написа:
Как ще няма проект,много добре знаеш че такива фирми работят с готови проекти.
Това с готовите проекти е само лаф - просто имат набор от архитектурни разпределения - нещо което се прави в рамките на 2-3 часа.Иначе защо ще и искат 2000+ лева за проект - тя си го е писала?Освен това за да имаш конструктивен проект ти е нужна геология,геодезическа снимка и място на сградата да се приемат нормативни натоварвания.Иначе много добре знам защото имам колеги работещи за такива фирми.
stenmark написа:
Това за 8м сигурно не говориш сериозно.Защо ще е необходимо гредите да бъдат стъпили в двата края на сградата,тя да не би да няма вътрешни стени.Най елементарно може да се види строежа на v_tan.
Много сериозно го говоря ,ама явно не си ме разбрал :sad: .Точно защото има вътршени стени - в нормалния случей покрива се крепи на тях(за да е евтин и прост като конструкция).Като се крепи на тях той обаче си дава целия товар и вече ти трябват основи под тая стена - нищо ,че тя самата е лека.Надявам се тоя път да съм го написал разбираемо :) .Ако се загледаш в на v_tan къщата която е много показателна ще видиш бетонните ивици под всяка стена.
stenmark написа:
Накрая цялата дискусия не вярвам да е много полезна на neviana.
Ми надявам се поне да разбере как да си сключи договора и да знае какво да следи по време на изпълнението на проекта и къщата.
stenmark - специалист
Tsilkov Ти проектант ли си ?Ако си такъв ще те разбера,обаче ако не моля ,не задавай тъпи въпроси защо щели да искат 2000лв.http://www.gotoviproekti.eu/ Тук ако искаш може да се разгледаш.Това за гредите няма да се разберем.Как ще лежи върху тях целия товар :shock: точно фермите на сглобяемите къщи пък нямат нищо общо със стандартния покрив с попове.
Tsilkov - майстор
Проектант съм ама не мога да разбера защо ми приписваш някви користни цели.
neviana написа:
Проект-2280лв.
Не съм си го сътворил аз.
Сайта не знам по какъв повод ми го показваш :?
stenmark написа:
точно фермите на сглобяемите къщи пък нямат нищо общо със стандартния покрив с попове.
Къде пък те подгониха попове.Изобщо даже не се и опитвам да предполагам каква е отгоре конструкцията - защото е гадаене.Обаче си има едно просто правило - усилията трябва да стигнат до земята.Можеш да ги отведеш само в двата края на къщата и да спестиш едни основи за сметка на по-сложен покрив(пак казвам независимо от конструкцията която си избрал) ,или да подпреш допълнително в някоя стена ,но там идва допълнителната основа към земята ,или греда водеща товара до основите.Както вече ти казах най-лесно виж на v_tan снимките.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Тема "Строителство на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: